自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

Carhy 發表於 18-6-22 00:05
無啦啦比人盜用左幾千蚊

有冇人試過?洗唔洗報警?(打去銀行cut卡又冇叫報警)

我老公上兩日渣打卡盜用,佢張卡被上左去旅游網book酒店,訂完又退,又在外國同香港網買野,cut左卡,報左警,其中一人係学生,另一個又不同姓氏,都吾知㸃解甘易....

男爵府

回覆樓主

試過,碌左美金幾蚊咁,好彩我張卡每次網上付費都有訊息提示,都係即打上銀行

珍珠宮

Carhy 發表於 18-6-22 03:38
就係冇,唔知點解咁

最近有無去過歐洲? 我老公都試過,好彩銀行唔洗佢找數

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Carhy 發表於 18-6-22 00:26
匯豐

我之前試過,又係 HSBC 嘅卡!2千幾港幣呀!我打去截數時,問要唔要報警,佢地話報警都無用!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔駛報警,cut card 先,老公試過俾台灣人google app買點數,同google 傾證明唔係老公買唔駛俾

子爵府

回覆樓主:

我C6上兩星期都係,HSBC card ,收倒SMS 外國瘋狂係咁碌,於是打去銀行,即刻cut咗張卡,要搞過曬啲自動過數,勁麻煩,但係啲數就過唔到,reject咗

侯爵府

Poyau 發表於 18-6-23 01:27
咁多單獅子

hsbc真係好易中, 早幾日我同事又中, 係apple store 買左7百幾蚊野, 我同事知我上次件事, 佢問我點做, 佢話佢已經打左上cs cut card, 個cs 係咁問佢有冇借俾人用, 佢答cs 全家都無人用iphone, 跟住又問ipad 呢, 我同事答全家無人用萍果產品, 先幫佢cut card, 但又無叫佢填任何表, 我叫佢落分開問。
記得我果時, 我有問過個cs , 點解我set 左網上visa card 過數密碼都俾人盜用到, 個cs 答我睇網店有冇呢個要求先需要用密碼 , 咁我話個密碼咪形同虛設? 都保障唔到我

寶石宮

2023年兔年勳章

esther_fong 發表於 18-6-25 19:08
hsbc真係好易中, 早幾日我同事又中, 係apple store 買左7百幾蚊野, 我同事知我上次件事, 佢問我點做, 佢話 ...

如果係大公司買嘢 密碼可能形同虛設
網購可能只需卡背嗰三個數字同卡到期日

侯爵府

Poyau 發表於 18-6-25 20:14
如果係大公司買嘢 密碼可能形同虛設
網購可能只需卡背嗰三個數字同卡到期日
...

呢家網上visa 驗證密碼都取消左啦, 改左一次性電話短訊密碼。

複式洋房

回覆樓主:

同樓主一樣 而家等visa查單結果

子爵府

Carhy 發表於 18-6-22 02:00
比人盜用左係網上買野,我收到msg已即時打去銀行,銀行只叫我cut卡,再寄一張新冧把卡比我,所有之前既自 ...

我張恆生咭都試過,直接打上去cut咭,條數唔洗找,等新咭寄來

侯爵府

2018復活節勳章

tracy_lui 發表於 18-6-22 13:20
我上個月都試過呀, 又係HSBC!! 咁多人試過, 好唔安全喎!

嘩聽晒你地講都真係幾驚喎。獅子銀行保安得咁差嘅。鑊鑊都係中佢嘅。咁大間野點攪㗎真係。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好耐之前用大新都比人盜用過(分好多轉碌左萬幾蚊), 一打上去佢就即幫我cut card, 因為啱啱仲有數比人盜碌緊, 佢就幫我搞埋報警, 話條數唔駛找, 話警察果邊會打黎揾我confirm資料 (但無收過電話
所以基本上我都係用返佢黎網上hold野

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我半年前都試過,又係hsbc, 即打去cut咭

伯爵府

回覆樓主:

緊係要報

大宅

上月試過呀,報左警,攪左成粒鐘
但差人話報左可以肯定唔係你簽

侯爵府

試過恒生ENJOY咭被人網上盗用,是美金交易,收到 SMS即打去咭中心同我cut咭, 另寄一張比我,銀行話不用報警都可以,經查完後,唔關我事,最後唔使我負責 

珍珠宮

回覆樓主

剛有張 card 又係,我懷疑上網公司資料被盜

都係打去銀行就 ok

大宅

我幾年前試過,HSBC職員有叫我報警然後將口供俾返銀行。

珍珠宮

esther_fong 發表於 18-6-25 19:08
hsbc真係好易中, 早幾日我同事又中, 係apple store 買左7百幾蚊野, 我同事知我上次件事, 佢問我點做, 佢話 ...

不嬲都係,但有冇試過要負責

首頁

尾頁

跳至