自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我其中一個屋企人都成三十歲人,幾年前群埋d損友,開始成日賭波,開頭見佢有少少地買波就無理佢,諗住小賭怡情° 點知無耐佢就開始偷屋企人d錢,仲借左財仔十萬蚊,人地打黎屋企追數我地先知,鬧都鬧過,佢話會改過唔再賭,最後都有幫佢還錢°

跟住到上年,屋企人唔見左金器,所以質問佢,原來佢拎左去當鋪,用d錢還債,佢問我地又借左七萬蚊,又發誓唔會再借唔會再賭,我地耳仔軟,又借左俾佢還錢°

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

simplething 發表於 18-6-22 02:20
我其中一個屋企人都成三十歲人,幾年前群埋d損友,開始成日賭波,開頭見佢有少少地買波就無理佢,諗住小賭 ...

屋企無人有。不過,成日聽話唔好再借錢比佢,先係真正幫佢。
值錢嘢,要鎖起,事先聲明再有下次,必會報警。必要時,屋企門鎖換左去。

大宅

回覆樓主:

前後都借左十幾萬俾佢,佢話會每月還錢,但事實係還d唔還d,一個月有一個月無嗰隻,仲要一年去兩三轉旅行,去旅行嗰個月一定無錢俾,我已經同佢嘈過好多次,點解欠人錢仲可以咁開心去旅行,跟住佢就會惡過我,話咩去旅行嘅自由都無, 態度惡劣,彷彿係我地欠佢錢咁°

前幾日又發現佢賭波,究竟可以點樣幫到佢? 大家為左咁已經嘈到面左左,氣氛好差,搞到自己都唔想返屋企

珍珠宮

回覆樓主

呢D故事天下皆一樣,總之你地一直幫佢還,佢只會一直賭

大宅

panyeung 發表於 18-6-22 02:31
呢D故事天下皆一樣,總之你地一直幫佢還,佢只會一直賭

唔同佢還,又怕佢俾財仔斬死,同佢還又害左佢

男爵府

simplething 發表於 18-6-22 02:29
前後都借左十幾萬俾佢,佢話會每月還錢,但事實係還d唔還d,一個月有一個月無嗰隻,仲要一年去兩三轉旅行, ...

咁既態度。。。預先同佢講明,絕無下次再借錢!

男爵府

simplething 發表於 18-6-22 02:34
唔同佢還,又怕佢俾財仔斬死,同佢還又害左佢

十幾萬唔會斬死掛!起碼淋紅油同恐嚇佢先,佢唔知驚唔會改架bo!

大宅

回覆樓主

父親 我快30歲
每年都欠十幾 還完又欠 好煩

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主

唔會斬死佢架 死左邊個還錢丫
最多嚇下佢

唔好幫佢還錢啦
今時今日佢咁 你地要負一半責任

侯爵府

回覆樓主:

我老爺係外國,本來有間外賣店,跟住話自己識聽骰仔,於是日賭夜賭,賭到老婆(我老公繼母)離婚、外賣店無埋,死果日兩袖清風得幾萬蚊係銀行。

侯爵府

回覆樓主:

我叔仔,賭到個又靚又温柔嘅老婆都心淡離開佢。我老公最愚孝,奶奶一哭二罵下,幫佢還完一次大耳窿數又一次,前前後後每次十幾廿萬咁都俾咗幾次錢過奶奶幫叔仔還債。叔仔好快又故態復萌,终於我老公硬着心腸唔再俾,结果淋晒红油(我叔仔同奶奶住),我奶奶日日打電話來罵我老公不孝,一心想害死個细佬,冇人性……我老公先死心,唔再出錢還債。
结果我叔仔破產,而家申請到公屋,揸的士,成日上大陸風流快活,我地就冇咗一大筆錢!
所以真係 :一 次 都 唔 好 幫 佢 還!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無人係病態賭徒。不過係長期借財仔、欠街數……
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

Sorry 講句,佢係病態賭徒,你都唔好做病態幫兇啦

子爵府

MKma 發表於 18-6-22 09:14
我叔仔,賭到個又靚又温柔嘅老婆都心淡離開佢。我老公最愚孝,奶奶一哭二罵下,幫佢還完一次大耳窿數又一次 ...

好心你99啦!係咪想搞到兩個仔都家破人亡先安樂!幫佢還左幾十個已經人至義盡!佢咁叻佢唔自己去幫個仔借財仔?

侯爵府

little06 發表於 18-6-22 09:23
好心你99啦!係咪想搞到兩個仔都家破人亡先安樂!幫佢還左幾十個已經人至義盡!佢咁叻佢唔自己去幫個仔借 ...

係呀,我地兩公婆結婚多年,都相處得好好,只是為呢件事嘈咗幾次!

子爵府

MKma 發表於 18-6-22 09:28
係呀,我地兩公婆結婚多年,都相處得好好,只是為呢件事嘈咗幾次!
...

咁你地同99仲有冇見面?

侯爵府

回覆樓主:

佢上年走咗,同叔仔及姑奶大伯,過年過節都會一齊食飯做節,我地都會去。
但佢地每星期日飲茶我就好少去了!

男爵府

manki1610 發表於 18-6-22 08:35
父親 我快30歲
每年都欠十幾 還完又欠 好煩

賭錢真係衰過食白粉,食白粉一日都食唔到幾十萬,賭錢一晚就賭左幾十萬

男爵府

MKma 發表於 18-6-22 09:14
我叔仔,賭到個又靚又温柔嘅老婆都心淡離開佢。我老公最愚孝,奶奶一哭二罵下,幫佢還完一次大耳窿數又一次 ...

係都係個衰仔害死自己!!!老婆走左都吾醒!!吾通要害埋你地呀!!慈母多敗兒!!

首頁

尾頁

跳至