自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

坐車都要諗埋人地個處境真係好大壓力

以前我無所謂, 里家鍾意坐外面, 特別係冬天, 上下車我會除著外套, 坐內面時好麻煩, 整到人時佢地會jeje聲, 如果有肥人或拎野多既人我會主動坐入面

王喜勿插

伯爵府

迷你人 發表於 18-6-22 07:47
其實我好憎你lee類人,你上車先梗有選擇權,不過人地有時攞住好多野,仲要坐入去就好唔方便,有D人身型較 ...

係呀,我係自私,咁如果想坐我個位,禮貌啲唔應該咩?我覆其他人有講,如果好聲氣啲我ok既,但老奉我真係唔中意囉,咁我有選擇權咪我自私下囉

珊瑚宮

畀面勳章

oceandeepsea 發表於 18-6-22 07:51
通常有孖吉位,會坐入面近窗,老人家出入唔方便,幫得就幫,好小事

如果老人家通常會讓,不過如果我自己拎住大包細包就唔會,因為唔想落車時整到坐外面嗰位乘客。

子爵府

回覆樓主:

我覺得無咩規定而且每個人的preference 和看法都不一樣。lee種情況無一條界定對錯,所以我會睇情況,隨心和同理心。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

ARabbit 發表於 18-6-22 07:52
早上車會坐入面座位
雖然唔知邊個會落車先
但遲上車嘅人係坐外面係方便D

X2

瑪瑙宮

大廚勳章

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-22 07:20
我最近坐小巴,耐唔耐就俾啲大叔大媽話,原因係佢上車嗰時要求我坐入去,俾出面個位佢,我唔肯,琴晚有個大 ...

睇情況。。如果總站上我會寧願等下一㗎坐單邊。。。單邊冇理由要讓左啦掛?

如果中途想有得揀我都會坐出邊。。。當然如果總站落車嘅咪坐入邊囉。。。咁如果見人上車論盡啲或者都係拎住一袋二袋我會自己坐入去讓比佢。。。但係如果後生嘅中年唔覺得我需要讓比你。。。咁鍾意坐出邊總站上囉
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

迷你人 發表於 18-6-22 07:47
其實我好憎你lee類人,你上車先梗有選擇權,不過人地有時攞住好多野,仲要坐入去就好唔方便,有D人身型較 ...

我大肚時都試過,8個幾女肚,果時我寧願坐個暖咗嘅位都唔想攝,但偏偏.... 10次著咗9次都係要攝入窗口位,之後我又早過個人落車,又要攝番出唻....

伯爵府

little06 發表於 18-6-22 07:37
Same here! 為左方便自己麻煩左人地!仲要有啲人讓人入去時,個身只係移開少少,入去勁辛苦! 我覺得如果 ...

其他人我唔知,我係完全打側身俾人行既,同埋我只會坐司機後面嗰時先會坐出面先,因為多位啲,我拎住嘢又舒服啲

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我會睇我係咪總站落,好快落梗係坐出面,遲落就入面,有就梗係坐單邊位
感激遇上你~

男爵府

我最近坐小巴,耐唔耐就俾啲大叔大媽話,原因係佢上車嗰時要求我坐入去,俾出面個位佢,我唔肯,琴晚有個大 ...

對住呢d大媽,我只會x返佢,因為全無道理可言

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

真係好煩。有次係小巴聽到有人嘈:你個背囊又整到我啦!上車係咁落車又係咁!嗰位女士回:你坐出面就預咗唔方便架啦!你都係博你隔離冇人想坐啫,我就偏要坐!

公爵府

我想起早幾日見有個起碼七八個月大肚婆 叫人讓外邊位 那個阿婆(約七十但活動自如)無讓 那個大肚婆出去時踩了阿婆一大腳 跟住大大聲話 叫你讓又唔讓 車!
跟住再因為其他事 又揾司機鬧 當然司機無唔岩的
望左望佢 佢似是精神病人!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

真係除非拿着很多東西,無辨法才會選擇坐外面~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

我以前都係專揀出面坐,因為肥,好怕落車比隔離早落又要攝出去。
後尾見同車同樣坐出面既人比人話,我試過坐入面,但好唔好彩,幾乎次次出面果個都遲過我落,到我落佢又唔多肯移個身,搞到我要攝出去。
之後唔鬼理,都係揀返自己想坐既位,但人地上車落車會讓最大既位比人上落

有jm話坐出面自私,因為遲上車果個拎一袋二袋,咁呢個係你既不幸經歷。咁如果我又拎一袋二袋呢?唔通我都仲要揀入面個位。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我都好都唔鍾意啲人, 明明就唔係早落車, 係要坐出面位! 人哋行出行入, 個pat pat向住你都唔知為乜.

伯爵府

馬騮狗 發表於 18-6-22 07:48
好耐架喇!佢地話,出面位俾年幾大d坐,方便上落.我試過早過隔離嗰個落車,佢話我,早落車就好心坐出面. :igive ...

年紀大定義係點先?我認為至少拎到長者卡嗰啲先算

公爵府

回覆樓主:

我會坐出面,係因為我可以控制情況,如果咸濕佬或痴線佬,可以隨時起身。

我有俾錢,我有權選擇坐邊個位喎,樓主你駛乜理人點諗,又唔係罪黎,更加唔影響他人坐位嘅權利。

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

其實你可能唔知,司機後面嗰個位係最難攝入去,以我160cm/100lbs來說因為通常無嘢扶,司機一開車就企唔穩,所以呢個位被鬧嘅機會大D

伯爵府

jumphigh 發表於 18-6-22 08:08
我都唔锺意坐入面 我多数会坐单人位或出面,除非之后上車嘅人拎住好多嘢或者好肥,否則我唔会 ...

如果對方同我講:唔該,我邊度就落車,可唔可以俾我坐呢度?
咁我通常肯既,但係佢地係企係我面前:我好快落車架!
咁我咪哦,跟手打側身俾人入

首頁
12345...12

尾頁

跳至