自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

子爵府

回覆樓主

我會坐出面。我搭一程由新界西去港島,成個鐘車程人人都瞓著晒,如果我坐入面實要叫醒人讓比我出。將心比己,我都係瞓到到站先醒,如果早知係早落車,點解唔坐出面先?

珊瑚宮

小巴司机位后面個內位。無論健全或弱者。好難擒入去架
玩具萬歲!

男爵府

回覆樓主

我都好怕d人坐出面,入去勁辛苦又容易有身體接觸。
當然你上車先,有選擇權力,好多時上車見到9成d人都坐出面

侯爵府

晴雯 發表於 18-6-22 09:40
我都係咁,你要衰就同你對著幹 所以好似佢講到必須要先坐入邊嘅心態咁老馮,我就覺得d心態好討厭 ...

其實我一路無講過係必須,我係話咁樣坐大家都會方便d,一上車就坐得低,又唔洗你起身讓人入,人地亦唔洗等你起身先塞到入去。
咁當然我亦無權理人點坐,我都係見樓主開個post問我先回應下自己鍾意邊樣,我亦無試過叫人坐返入去。
但原來咁樣就叫老馮同心態討厭。

男爵府

回覆樓主:

我搭開果架邨van, 得兩個站,覺得專坐出面果d 好麻煩同自私,由其明知自己總站先落,都死都要坐出面位果d 。上車落車都要你閃開,有時買完餸拎住一袋兩袋仲煩,整親撞到又要藐我。其實我好憎呢d 人

子爵府

fanny590 發表於 18-6-22 07:28
講真, 我都好憎人專坐外面位, 我入去坐又煩, 如果落車早過佢我又要好唔方便咁行出去; 再加上新式19座真係又 ...

係呀,見到啲人坐外面位,你要坐入去時仲要毫毛意思拎開手袋、側身比你入,幾討厭。
]

子爵府

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-22 10:03
你係驚俾人夾住定感覺焗所以唔舒服?
應是覺得焗像唔夠空氣,好細個已經這樣. 有時去商場焗啲都會.

大宅

回覆樓主

我本身有幽閉恐懼,坐入面位就會好不安同緊張。搭所有交通工具,我一直都係坐出面位⋯⋯但原來坐出面位都會比人話⋯⋯⋯坐出面個位都比人解讀為自私、唔理人感受,咁有人理我感受嗎?

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

坐小巴有d大叔大媽好煩,點坐都嘈我坐入又話佢要坐入面,唔該都無聲
我坐出佢又話坐出,佢哋仲要拉喼拉車仔,撞到人都好應份咁。

子爵府

虎到金來勳章

我會睇情況, 如果好快落車就會坐出面, 好遲落車就會坐入面, 如果係點到點, 即係上車後下一站已經係總站落車既我會坐入面。我見過有人拎住喼或買餸車, 坐司機位後既開面位, 再有人上車佢就坐入去, 後上果個人坐開面仲要幫佢睇住喼或買餸車, 因為冇固定位, 係會移動。

先上車有權揀坐邊, 同樣後上車的如果見得返果個位而坐外面既人唔讓既話, 佢可以等下一架。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

樂癲肥熊餅 發表於 18-6-22 07:20
好多人話應該先坐入去,講多少少,我自己有嘢拎、坐司機後面嗰行先會咁坐,我遇到既係(自認)有需要、冇禮 ...

男爵府

sdbus 發表於 18-6-22 10:33
早上車早揀位,有什麼問題?讓是人情而不是道理,實在難以理解為什麼這裡有人覺得早上車坐外面位是自私:que ...

係囉,咁買機票都唔應該揀位啦,順住落咪得囉!
我無論坐巴士定小巴都唔鐘意坐入面,因為啲人好無品,成日攝啲垃圾呀香口膠呀係側邊,同埋我覺得坐入面好迫,坐外面我可以自己決定坐出少少,唔駛俾人迫住哂!唔通個個上車都要報自己邊個站落,再由司機安排你坐入面定出面咩?

男爵府

guardianangel 發表於 18-6-22 11:50
根本10個有9個都鍾意坐出面, 遲來果d又唔想攝入去其實又咪自私, 半斤百両。
...

咪係,話人自私個啲咪又係自私

男爵府

黑白小狗狗 發表於 18-6-22 13:58
我本身有幽閉恐懼,坐入面位就會好不安同緊張。搭所有交通工具,我一直都係坐出面位⋯⋯但原來坐出面位都會 ...

唔洗理,D人連先上車先揀位,咁簡單嘅道理都未搞得清楚

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我都鍾意坐出面,但去總站我會坐入面。有時見抱b、老人家都俾佢地坐出。有D人好賤,企系度彈句"坐入D喇"就要你坐入去,唔想讓架,但企硬盞俾成車人鬧。

複式洋房

2023年兔年勳章

好多人話應該先坐入去,講多少少,我自己有嘢拎、坐司機後面嗰行先會咁坐,我遇到既係(自認)有需要、冇禮 ...

早落車坐出面,返之坐入面。

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我係唔會坐入去的
你三個論點都非常正確

伯爵府

我坐車係死都唔會坐入面,巴士會情願企,小巴就一定唔讓,無論對方態度好定壞,我上車先有權揀位先

男爵府

回覆樓主:

唔會讓,坐自己鐘意嘅位
不過我都有6,7年冇坐過小巴

男爵府

其實啲人坐出面,其中一個原因,係搏遲上車嘅人取易不取難,唔會sip入去坐,咁一人獨佔兩個位嘅時間就會長左。

首頁
56789...12

尾頁

跳至