自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主

你小朋友叻叻呀,呢個真係用「宣揚」好d,有表揚鼓勵既意思,無「宣傳」咁死板我小朋友都試過類似情況,老師課堂對卷時會同佢地講2個答案都啱,不扣分

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

謙仔媽咪 發表於 18-6-22 08:50
標準答案係課文內的「宣傳」
我問返小朋友點解寫「宣揚」
佢話題目冇要求用課文內的字,而佢覺得「宣揚」比 ...

廣東話教會易理解,通常講揚出去、咪咁揚之類,唔會用傳咁怪。

電視有宣傳易,教會有傳道人,不會用宣揚易、或揚道人。

我的理解是揚係星形擴散,傳係一個傳一個接下去。

所以有一傳十 十傳百。

子爵府

Fishqqma 發表於 18-6-24 16:02
學校應該好好審閱考試卷,免得再有此情況出現。

多謝咁多位嘅關注,統一回覆大家,我仔有熟讀課文架,只係佢覺得宣揚更適合,而佢又唔肯定課文冇宣揚。
多謝樓上有老師解釋2個字詞嘅分別,可惜我資質愚笨,睇完更加糊塗,睇唔明點解宣傳較合適。
好感謝學校嘅安排,不過覺得學校派卷前應該審核晒所有可能性嘅答案先比學生,而唔係要學生或家長去爭取,如果可以在派卷時解釋清楚比分標準,令學生明白錯在哪裡,而不是只講一句跟標準答案,其餘冇分,前者更能令人信服。
數學答案鮮明,不容有偏差,而語文不比數學,尤其中文博大精深,更要多番考量不同答案的可能性。大家都係想點樣教好小朋友,純理性討論,不喜勿插 :wah

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

謙仔媽咪 發表於 18-6-24 16:41
多謝咁多位嘅關注,統一回覆大家,我仔有熟讀課文架,只係佢覺得宣揚更適合,而佢又唔肯定課文冇宣揚。
多 ...

伯爵府

Lan65801585 發表於 18-6-24 14:17
我係中文老師,談談我的淺見。中國文字博大精深,所以學生普遍覺得中文難。宣揚是廣泛宣傳,讓大家知道。如 ...

唔好意思,阿老師,我中文系出身,我唔係太同意你所講。宣揚個揚字,係就廣泛程度而言,而大力,係就力度而言。根本兩者沒有重叠抵觸。
此句我和這裡大部分家長一樣,覺得「宣揚」較適合。而且,在這裡用「宣揚」也沒有錯。

翡翠宮

畀面勳章

我係中文老師,談談我的淺見。中國文字博大精深,所以學生普遍覺得中文難。宣揚是廣泛宣傳,讓大家知道。如 ...

不好意思,我大學主修中文,也曾經是中文老師,完全不能同意你的解釋。
隨手拈來台灣新聞一則,已經可以推翻你的立論:

中評社台北6月6日電(記者 黃筱筠)蔡英文下午親自出席縣市暨勞工黨部新任主委宣誓典禮,各縣市黨部主委站穩位置,這也代表2018年選戰即將開打。蔡英文交付給大家三件事情,其中提到要大力宣揚我們執政的成績。

宣揚是指行動,大力是力度,兩者並無抵觸。當然,無論是大力宣傳或大力宣揚,都是畫蛇添足,現代口語化的中文。

日日是好日

子爵府

謙仔媽咪 發表於 18-6-22 08:50
標準答案係課文內的「宣傳」
我問返小朋友點解寫「宣揚」
佢話題目冇要求用課文內的字,而佢覺得「宣揚」比 ...

揚係表揚,好人好事係應該宣揚

男爵府

陪月勳章

小一考試常識题,遇到火警會怎樣?
學校只係1個答案,打999。但其實有好多答案,你吾寫打999,就無分。

子爵府

carolyktong 發表於 18-6-22 09:02
呢句用「宣揚」比「宣傳」更合適 ———> 認同。

你仔0岩,呢題答案用宣揚好過宣傳。。。。
依家老師D質素真係倒退得好緊要。。。。只懂跟MODEL ANSWER 批改,完全唔識變通

如果老師想應用返課文學過D生字,呢題老師明顯出題目出得唔好,連學生提供既答案都好過佢。。。

我個女都讀緊小學,呢D情況真係令人好無奈。。。。。。。。。。

水晶宮

談談我的淺見。中國文字博大精深,所以學生普遍覺得中文難。宣揚是廣泛宣傳,讓大家知道。如:古人尚且知道 ...

中文老師段解釋似係網上 copy 出來。

其實, 不太認同你的解釋。
好人好事 呢個精神(信念) 應該要宣揚而不是宣傳。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

一般而言, 宣傳係 配 活動, 慨念, 或資訊。例如宣傳戒煙, 毛主席思想

宣揚 係配 已經過去的事實。例如宣揚中華文化, 好人好事。

真心覺得, 宣傳好人好事 超古怪。

大宅

回覆樓主

追晒post,終於明白香港呢個教育制度係點樣培育咁多高分低能嘅人

男爵府

aidan08 發表於 18-6-24 18:37
我係中文老師,談談我的淺見。中國文字博大精深,所以學生普遍覺得中文 ...

我都係讀中文出身的,認同你的講法

複式洋房

sky_blue618 發表於 18-6-27 07:26
我都係讀中文出身的,認同你的講法

謝謝你的認同,深感欣慰。我的解釋也徵詢過多位資深的名校中文教師才發上來,正如樓主説的,是理性討論。尋求問題的答案,不是比學歷或水平,只是一個探討,不一定對。説錯了,還望各位大師多多海涵。

珍珠宮

andyelman 發表於 18-6-26 10:17
追晒post,終於明白香港呢個教育制度係點樣培育咁多高分低能嘅人
大力宣傳/揚咁劣質中文都講得出口, 難怪而家學生中文程度愈來愈差

大宅

回覆樓主:

建議打比老師傾下。呢題又真係用宣揚好過宣傳。

首頁

尾頁

跳至