懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問,有無邊款咩帶推薦呀?想買有hip seat的,當初生手抱時也可借一借力,但覺得用hip seat 要坐低的時候就頂住唔舒服。但係街又見大部分人都係哩款,係咪得我唔識用先會覺頂住呢?

回覆 魚蛋仔 的帖子

Hello 魚蛋仔,hipseat 設計比較適合已經識坐,有力挺直個身嘅BB,如果頭頸腰背未夠力,BB 可能彎住身坐得唔舒服,亦有機會整親佢架。購買咩帶時要確保BB頸部有足夠的承托,容易配戴,透氣、方便洗、可調節帶嘅長度等等,媽媽覺得舒適/適合自己體型都好緊要,購買時最好有得試上身呀。BB幾大呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-6-22 13:35
回覆 魚蛋仔 的帖子

Hello 魚蛋仔,hipseat 設計比較適合已經識坐,有力挺直個身嘅BB,如果頭頸腰背未夠 ...

多謝你的意見,bb未出世

複式洋房

回覆樓主

I-angel好似有隻可以拆seat位變揹帶
我揹帶用boba,人地送,幾好,hipseat就後期先買

大宅

魚蛋仔 發表於 18-6-22 12:47
請問,有無邊款咩帶推薦呀?想買有hip seat的,當初生手抱時也可借一借力,但覺得用hip seat 要坐低的時候 ...

hip seat 要 bb 坐到先可以用, 雖然佢有 love pad 話加左落去可以 for 初生嬰兒用, 但我個人覺得 1) 加左之後 bb 都係要打直坐吾係咁好; 2) 原裝正貨既 love pad 價錢夠我多買一條後備。
所以最後我係買條2手, 可以橫抱式既咩帶 (Aprica 既舊款, 佢既新款可以配合嬰兒車使用) 都用左半年到阿囡識坐先轉 ergobaby。erogbaby 有1款初生用得, 另外我見有人用 baby bjorn
hip seat 坐底後頂住嗰問題我同幾個同家媽媽討論過, 覺得應該係我哋既身形較矮小所以頂住, 所以條 hip seat 係俾我老公用, 我就用 ergobaby
魚蛋仔 發表於 18-6-22 13:44
多謝你的意見,bb未出世

唔駛客氣 一般建議初生BB用橫抱式揹帶,等3-4個月大頸比較硬淨,先用直立揹帶/揹帶型嘅hip seat,用孭帶時間長會令媽媽腰背勞損,媽媽儘量唔好連續使用超過一小時呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至