婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

karenchoi625 發表於 18-6-22 15:51
咁你爸媽有無覺得好唔開心,你同男家果邊搞成咁呀?而家我爸媽就成日係度講,叫我退一步海濶天空:sweating ...

點解佢地要覺得唔開心呀
我屋企覺得佢地養大個女唔係比人咁樣糟質架囉
佢地比咗好大support我
叫我唔需要覺得就住就住
唔啱就返嚟,唔好睇人面口囉
所以我同男家冇乜兩句
過時過節先見面
你好聲氣我都會比返幾分薄面你
唔好聲氣嘅咪連孫都唔好見囉
我又唔會冇忽肉嘅

侯爵府

回覆樓主:

我會畀一次機會大家, 因為始終係人生大事, 父母都應該要參與。 但會同老公溝通好, 要老公同奶奶傾清楚, 如果再次唔尊重, 以後大家就唔好再見面。 起碼我做咗自己嘅本份先, 將來唔會有話柄,冇得話我結婚都唔出現。
同埋一定旅行結婚,重點係一蚊都唔洗佢出。
然後佢講咩都當時運高聽唔到。

男爵府

karenchoi625 發表於 18-6-22 14:09
已經反面一年半,之前我真心對佢地好,一直客客氣氣,男友阿媽之前做傷害過我同我屋企人既說話,之前鬧我搶 ...

係我就唔會約佢出來食餐飯,明知佢內心仲好憎恨自己、個仔通知阿媽結婚咁個阿媽又話會出現你咪由佢囉,好過將來個仔話你唔比佢阿媽來睇佢結婚!當時佢黑面你咪啤番佢轉頭,叫埋女家一齊怒啤佢,唔洗怕佢

珍珠宮

回覆樓主:

我會照唔見
不過旅行結婚算
如要擺酒唔請佢又太過分
所以避免要見既場合

伯爵府

Miulo 發表於 18-6-22 15:16
咁你都贏晒啦,你老公又企你果邊,年半都無同父母聯絡,咁你想點呢,想你老公以後同佢父母不相往來嗎?果個 ...

但係個個話曬都係男友呀媽,其實你心中有數嘅

大宅

回覆樓主

你地結婚會有咩儀式先?會唔會敬茶果d? 擺酒咁?如果有就要同你老公講定叫佢阿媽當日唔好黑面發癲。無既就易搞好多,觀禮就算,野都唔洗同佢講。不過佢會出席就預左,佢養大左個仔,個仔結婚,就算幾唔中意個新抱,都想見証個仔成家既。之後想唔想同佢和好,就當然睇下結婚果日佢點做,同埋你接唔接受到過去發生既事啦。唔洗諗到咁長遠,搞左個婚禮先。

別墅

karenchoi625 發表於 18-6-22 14:09
已經反面一年半,之前我真心對佢地好,一直客客氣氣,男友阿媽之前做傷害過我同我屋企人既說話,之前鬧我搶 ...

你根本心裡面都原諒唔到佢
而佢知你地結婚都唔鐘意 黑哂面 即係佢都放唔低
咁真係唔需要和好咯
和好係要雙方都願意先做到
無謂夾硬黎 大家仲辛苦
繼續當對方透明 仲好

你老公同佢見返面係佢兩母子既事
唔阻住你地母慈子孝
佢要黎婚禮 你都要小心防下佢會唔會攪事

D 99忽忽地架 一陣爆喊扮可憐
你就無啦啦做左罪人

複式洋房

我都係前幾日海外結婚,婚前’99’個人都只係長氣同煩,我都忍話唒佢係長輩。跟住又話我地點搞個婚禮都無所謂,至緊要我地開心。結果去到海外佢又乜都不滿一餐又話婚禮安排唔好,仲搞著我家人。搞著我家人的話,我咩都無情講只會黑面對住佢,佢仲走去我家人面前亂講說話,想破壞我同家人關係。家人都有勸我忍叫我點都要叫聲99,但我根本做唔到。

複式洋房

回覆 karenchoi625 的帖子

你老公有咩建議? 我覺得大家都行到去結婚呢一步都要尊重下另一半意思

複式洋房

abbykong1234 發表於 18-6-24 03:38
你根本心裡面都原諒唔到佢
而佢知你地結婚都唔鐘意 黑哂面 即係佢都放唔低
咁真係唔需要和好咯

係,我真係暫時黎講唔得。可能真係有一定程度既傷害,真係hurt 過以前失戀,我到而家呢刻諗番佢對住我d 咀瞼,講既野,眼神,都仲可以流眼淚。我都傾向係咁,其實唔見會心情會舒服d, 我唔想見到佢假腥腥咁笑哂口

別墅

karenchoi625 發表於 18-6-25 13:52
係,我真係暫時黎講唔得。可能真係有一定程度既傷害,真係hurt 過以前失戀,我到而家呢刻諗番佢對住我d 咀 ...

要好好照顧自己既精神情緒
你傷心 因為佢係你另一半既媽媽 你會在乎同佢既關係 唔想佢唔鍾意你 但呢d野無得強求架 就let it go la
如果你地扮和好 然後佢又忍唔住毒舌 (因為佢好似攻擊力好強)同埋做d野黎傷害你 你分分鐘會患抑鬱 咁就唔抵喇
你好彩既係你另一半企係你果邊 應該嫁得過
你唔好再傷心喇 有些人係會覺得人地搶走佢個仔 無論你另一半同邊個一齊 佢都會係咁 所以你放寬心啦 唔好覺得係自己唔好

複式洋房

abbykong1234 發表於 18-6-25 17:10
要好好照顧自己既精神情緒
你傷心 因為佢係你另一半既媽媽 你會在乎同佢既關係 唔想佢唔鍾意你 但呢d野無 ...

知道,多謝JM 既開解~有人明白真係好

複式洋房

nomfbpris 發表於 18-6-24 22:44
我都係前幾日海外結婚,婚前’99’個人都只係長氣同煩,我都忍話唒佢係長輩。跟住又話我地點搞個婚禮都無 ...

真係。。我而家已經諗到已經怕怕,兩家人撞埋一齊唔知會唔會發生咩事

男爵府

回覆樓主

盡量少見 禮數做足 你老公爭氣 你有運行 最怕老公唔支持你

LAMLAM0125    發表於 18-6-29 17:18
te quiero mucho mi amo

禁止訪問

複式洋房

回覆 karenchoi625 的帖子

我係你就吾會再見佢,當初自己講過咩做過咩自己知不是佢想嘈想嘈想好返就好返

首頁

尾頁

跳至