自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

昨日係一田見到一奇景。一對夫婦加祖母加一男孩約3-4歲。 當我係一田入口取完車仔後往左行見到佢哋企近條大圓柱,嗰呀爸就企側身,遮遮擋擋咁(當然遮唔晒), 呀媽就蹲係個仔前面有所動作。原來呀媽拿住個吉膠樽,放呀仔嘅何B仔入去wee wee ,搞掂後就即放係呀爸個背囊到 。 我見個樽都有8成滿,唔知係之前用過定一舖過

係BK成日見有Mami出post話啲Big 6係狄狄尼或 OC亂黎, 但呢個家庭係HK人和在室內進行。真係好惡頂。小朋友都咁大個,識嘢架啦, 呀媽你要注重衛生、言行舉止。 佢哋重要係望落去唔似無受過教育。

禁止訪問

大宅

人地可能係到收集緊"童子尿"用黎補身呢.

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

原帖由 yumiwan 於 09-3-30 15:44 發表

可能環保,留黎施肥, 但都請移玉步呀

侯爵府

即係咁... 我唔係話呢對父母既行為係啱, 但你吔有時要諗下, 一個只有 3-4 yrs 既小朋友有時急起上嚟真係要即刻解決, 而且一田既 toilet 係要上 or 落先有, if 對父母唔知 toilet 响邊, 佢吔可能真係要咁做..... if not , 小朋友可能會尿濕架
for me , 我唔覺得有 d 咩大問題, 只係唔好睇啫... 我諗佢吔都唔想既

珍珠宮

係公園見過辦緊大事 tim,我以為自己眼花
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 yumiwan 於 09-3-30 15:44 發表

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

3、4歲男仔有時都仲未係可以完全控制到忍小便,如果佢地父母都已經有所避忌,而且用樽裝住而唔係隨地小便或痾膠袋丟去垃圾桶,我會體諒。更何況有d小朋友可能言語或智力發展有問題,到佢地表達到時都已經忍無可忍。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

Yes, better than wee wee on the floor.

原帖由 cubixluk 於 09-3-30 15:47 發表
即係咁... 我唔係話呢對父母既行為係啱, 但你吔有時要諗下, 一個只有 3-4 yrs 既小朋友有時急起上嚟真係要即刻解決, 而且一田既 toilet 係要上 or 落先有, if 對父母唔知 toilet 响邊, 佢吔可能真係要咁做..... if n ...

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 cubixluk 於 09-3-30 15:47 發表
即係咁... 我唔係話呢對父母既行為係啱, 但你吔有時要諗下, 一個只有 3-4 yrs 既小朋友有時急起上嚟真係要即刻解決, 而且一田既 toilet 係要上 or 落先有, if 對父母唔知 toilet 响邊, 佢吔可能真係要咁做..... if n ...

我都係會帶定個 樽出街, 試過仔仔用完後, 經過 tiolet 又唔記得倒......

佢又唔係痾落地, 算啦...

侯爵府

原帖由 召藥師 於 09-3-30 15:48 發表
3、4歲男仔有時都仲未係可以完全控制到忍小便,如果佢地父母都已經有所避忌,而且用樽裝住而唔係隨地小便或痾膠袋丟去垃圾桶,我會體諒。更何況有d小朋友可能言語或智力發展有問題,到佢地表達到時都已經忍無可忍。 ...

yes ... 由其係男仔, 膀胱有時未發展得好, 未必真係可以忍咁耐架....

男爵府

我老實我好怕廁所dirty........我好多時係唔阻人既情況下.......我攞出膠袋同我個仔4歲vee vee.......另外又因為佢對廁所好奇又多手.......好鍾意做close door同沖廁.......公廁係超污漕........有時又唔夠高去洗手........我自己覺得唔阻人下有此舉.........問題唔大囉.

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

贊同。 但係我覺得個媽媽係好熟手,唔似係特發性。

別墅

請問樓主有冇正在戒片既細路, 如有, 請提供比用樽更好既方法...因為我都係無辦法之下咁做緊, 唔想第日比人鬧or 上youtube....

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

有幾奇景呀? 整污糟你咩? 影響到你咩? 點解咁小事都唔識體諒,反而當奇景看待?
:;pppp:

大宅

冇小朋友的人是不會明白的, 會用膠樽已經好好啦, 何況佢地會遮遮擋擋, 即是佢地都知唔好意思

大宅

起碼佢地仲識得拎個樽而唔係隨處去呀,ok 啦!

別墅

好明顯樓主無細路

首頁
12345...14

尾頁

跳至