婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前自由個邊有JM 話搵奶奶坐月,即刻諗起我幾年前既恐佈回億

我同老公結婚好多年先生,我一直以為我奶奶好錫我,點知生左先知d 人既真面目,佢陪我坐月個一個月,我諗我一輩子都記得,結果係我爆佢一鑊,趕佢走,佢地係鄉下人,成日話唔使進補,又將我陪月煮俾我既野食抽水,話唔使食咁多,個時佢日日串我自己餵母乳,多到噴出來,我個時係窮媽,日日都餵得好小,我個時真係好憎佢,幫唔到手。日日係度串我

男爵府

回覆樓主:

奶奶陪你坐月,我當年都係咁,結果佢剩係埋bb ,唔會理你,唔使旨意佢照顧你,我當時請左陪月煲野我飲,佢咪係度話做咩使d 無謂錢,當時我餵人奶,第一次泵出來的最有益,佢居然話呢d 有風唔飲得,叫我倒左佢,好在我陪月阻止佢

倒左初乳呢d 行為,佢話鄉下d 老人家話,其實我最憎佢咩都話鄉下d 老人家話,我心諗鄉下d 人一腳牛屎,咩都唔識我做咩要聽佢講?真心好痴線,仲同個仔打小報告話我情願上網都唔聽佢講

伯爵府

回覆樓主:

我果陣泵左啲奶係雪櫃,佢同老公投訴,叫我倒左佢,唔好再雪落去。真係滴滴皆辛苦,佢一句講埋啲咁嘅野,我真係勁嬲,嬲左幾日,奶都無埋,只餵了半個月,之後就開始奶粉之路。。。。。之後佢成日爭住話幫我抱幫我餵,其實佢一早就唔想我餵人奶 坐月日日早上蒸隻雞脾,迷你雞,一碗白飯,一碟白烚菜芯食足三餐,咁大個女,細個屋企幾窮都從來未試過一碟菜食三餐,有隻雞脾,或幾條薑絲蒸粒你烏雞仔,比起中午得一碗乞丐飯已經好好 。。。中午只有一碗薑粒炒到有燶味的爛飯,係淋到爛果種,仲要落豉油又黑又臭。。。。。記憶猶新。。。。

男爵府

babybabyu 發表於 18-6-22 15:34
我果陣泵左啲奶係雪櫃,佢同老公投訴,叫我倒左佢,唔好再雪落去。真係滴滴皆辛苦,佢一句講埋啲咁嘅野,我 ...

點解要倒左你辛辛苦苦泵既人奶? 抽水你食既坐月餸又係緊衰,洗條菜都懶,要食幾餐?

伯爵府

綠茶新地 發表於 18-6-22 15:39
點解要倒左你辛辛苦苦泵既人奶? 抽水你食既坐月餸又係緊衰,洗條菜都懶,要食幾餐?
...

佢話擺係雪櫃無益喎,同埋覺得唔好睇 我都唔知佢究竟聯想到啲乜。

其實我要求過自己煮,唔想99服侍我咁樣,啲菜放係度就ok,我連自己煲個湯,佢都計住我煲左幾耐,熄我個火,話滾下就有益。之後我索性買個無火煲用。。。。佢又係監察住我煲幾耐,滾左就熄火放入個保温膽度 根本啲藥材都未出味。

不過我忍到差唔多坐完月就已經大爆發,直情全部不滿爆發出來。之後我就搬左返外家住。無耐仲搬係外家附近自己一家住。生活簡直大大改善。

大宅

我都未生, 好耐之前99已經好自以為是咁有野講
C6知我身體差, 驚我生唔出, 一早講話如果我真係生, 一定要去私家開刀
啊99就一句得落黎「去樓下政府醫院生咪得囉, 洗乜開刀啊, 係女人都生到啊啦」
然後, C6又話會請陪月, 啊99繼續發表偉論「我去讀陪月班囉, 洗乜浪費錢講陪月, 好多錢啊? 留返D錢黎買補品好過啦」
同佢一齊住左年幾, 佢自己係女人但佢都無乜買野進補, 反正清補涼, 西瓜就成日食
我心諗如果一定係你幫我坐月, 我寧願唔生
一個連自己都會進補的人, 又點會咁會好機幫你進補

佢仲講過好多次, 佢當年生果陣, 都仲有做家務
我心諗, 咁點
最嬲係, 佢唔想佢個仔咁快做爸爸, 之前我同C6未結婚, 佢已經當住我面話「唔洗咁快生, 你睇D明星, 到40歲先生都得啦」
我真係眼都反, 你點諗我管唔到, 你亦大可以私下同你個仔講
你係我面前講, 即係叫我唔好生? 40歲先生? 咁你果陣唔40歲先生C6出黎?
係咪女人黎啊

男爵府

babybabyu 發表於 18-6-22 15:49
佢話擺係雪櫃無益喎,同埋覺得唔好睇 我都唔知佢究竟聯想到啲乜。

其實我要求過自己煮,唔想99 ...

我奶奶是潮州人,出名慳,同你奶奶相似滾湯唔煲湯,基本上自己side 哂d 食材,仲有為左慳煤氣,爐火,佢會將雪櫃既野肉類放出來攤熱先煮,所以d 肉係出面放30分鐘以上,我坐月時應該食左好多呢d 細菌,係佢立場咁咪唔使煮咁耐,慳番d 爐火,仲有坐月時陪月係度搭食,佢基本上好慳連排骨,肉排都唔買,陪月姐姐陪我地餐餐食肉碎,佢話諗起都驚

男爵府

bac1234 發表於 18-6-22 15:50
C6知我身體差, 驚我生唔出, 一早講話如果我真係生, 一定要去 ...

我觀你千萬唔好搵奶奶坐月,免得影響大家感情
你請左陪月嗎?

伯爵府

綠茶新地 發表於 18-6-22 16:06

我奶奶是潮州人,出名慳,同你奶奶相似滾湯唔煲湯,基本上 ...

潮州,上海,福建,嘅99都真係攞命,我以前同而家另都半阿媽中左2種,真係沒有最難頂,只有更難頂,潮州福建都係慳,都仲有心地係好嘅時候,只係習慣大不同。。。。上海真係又慳,又巴C閉。

其實慳都唔緊要,重點係慳人唔慳自己,自己係女皇,人地係妹仔。我都唔介意做妹仔,最慘係免費做埋你妹仔,仲要比你覺得唔順眼。我煮食,話我暗示佢煮得難食,我拖地吸塵洗廁所,話我懶乾淨(我隔日清潔,99一個月清潔)。。。。。

伯爵府

bac1234 發表於 18-6-22 15:50
C6知我身體差, 驚我生唔出, 一早講話如果我真係生, 一定要去 ...

咁你真係唔好理99,無謂為左佢動氣,沒價值,只要同老公多溝通,等老公應付99就最適合不過。

大宅

綠茶新地 發表於 18-6-22 16:20

我觀你千萬唔好搵奶奶坐月,免得影響大家感情
plan緊生小朋友, 如果有了, 一定會請陪月我自私, 為了自己, 我一定一定一定唔會俾99幫我坐月
最好生前生後都唔好見, 我驚佢會影響到我情緒, 產前產後都抑鬱

大宅

babybabyu 發表於 18-6-22 16:32
潮州,上海,福建,嘅99都真係攞命,我以前同而家另都半阿媽中左2種,真係沒有最難頂,只有更難頂,潮州福 ...
聽講台灣99都好麻煩
其實......99黑人憎應該係全球性, 無分國藉

伯爵府

bac1234 發表於 18-6-22 16:34
plan緊生小朋友, 如果有了, 一定會請陪月我自私, 為了自己, 我一定一定一定唔會俾99幫我坐月
最好生前生後 ...

我生第二個,都叫99第我滿月先好來,我無精神招呼佢。要好好休息

伯爵府

bac1234 發表於 18-6-22 16:35
聽講台灣99都好麻煩

台灣坐月習慣係好難接受,所以真係對於廣東坐月做法來講係十分奇葩。。。。但我識個朋友佢台灣人,反而接受唔到廣東式坐月,所以只能講生活習慣大不同,99一於休息下,唔使佢來操心。。

男爵府

綠茶新地 發表於 18-6-22 15:07
奶奶陪你坐月,我當年都係咁,結果佢剩係埋bb ,唔會理你,唔使旨意佢照顧你,我當時請左陪月煲野我飲,佢咪 ...

因為網上D人有智慧過99你囉

男爵府

babybabyu 發表於 18-6-22 15:49

其實我要求過自己煮,唔想99 ...

娘家既支持好重要,我媽原來因為我奶奶陪我坐月所以無過來,之後佢各種離奇古怪行為跟住我媽就過來陪我,因為我爆左我奶奶一鑊勁既,所以我見到個JM 話搵奶奶陪月我咁激動

男爵府

ilovecafe 發表於 18-6-22 17:11
因為網上D人有智慧過99你囉

未完架,仲有廚房篇。話說佢好鐘意將d 野放地下,無論食物,或者用品。最激個次係火爐煮完野食既煲,熱辣辣咁佢話放係我客廳既米色地磚上面,我即時爆佢啦 咁熱放上去地磚咪有個烘囉,真係唔知邊個星球來

跟住C6自己見到阿奶奶擺左阿女罐初生奶粉係地下,阿奶奶話地下溫度低,奶粉唔會變壞呀!佢自己都頂唔順話佢阿媽啦~

男爵府

bac1234 發表於 18-6-22 16:35
聽講台灣99都好麻煩

複式洋房

我喺香港娘家坐月,台灣62係都要叫99自己過黎陪我(其實娘家有工人姐姐唔需要佢),食材、薑皮媽咪一早準備好晒,我埋身餵人奶99幫我唔到,99又唔識換片,佢嘅目的應該係一日抱到黑。

有次日頭同仔仔瞓覺,瞓醒唔見左個仔,跟住出廳99抱仔仔坐梳化瞓左,嚇死我,即時叫醒99同佢講,仔仔瞓著唔洗抱放底瞓,99話仔仔鍾意抱著黎瞓(我個仔明明喺床度瞓得好地地又冇喊),咁我唯有照直話係99自己瞓埋一份,驚佢鬆手碌左我個仔落地,第二日起我次次都鎖門瞓。

99幾乎日日抱著唔放唔出街(佢喺台灣都唔太敢自己出街),困獸鬥好難頂,仔仔一喊就抱住行黎行去以為扭人抱,其實好多時都係想食奶、換片,次次都係我自己搞返掂,99根本冇乜湊仔經驗。

最激氣係香港娘家出錢擺滿月酒(都係請香港親友),6299送左對2錢零手鍊俾仔仔,娘家送對6錢幾手鐲,仲有其他親友送金器,99幫仔仔戴到上手臂用衫袖遮住晒,6299成晚抱住唔俾其他人影相(我都冇同老公、仔仔三個影度相),我抱去餵奶仲千叮萬囑要小心,我心諗黎得嘅都係我嘅親人又唔係賊(成日都gathering個個都好熟),咁防住晒好肉酸。99唔知娘家打左條1兩6金鍊俾仔仔(太重我冇俾仔仔戴),佢知嘅話可能嗰晚會鎖仔仔落夾萬。

男爵府

回覆樓主:

台灣6299應該是福建人吧,女家出錢擺宴會,但抱住唔俾人影相真係好失禮 你c6 又唔識做去抱bb 俾其他賓客影相,佢做咩成日抱住bb 希望bb 痴佢囉

首頁

尾頁

跳至