自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

是他零錢, 買冇問題

公爵府

Ytfc 發表於 18-6-22 16:22
其實點解揀玩具係由你嘅出發點去揀?而唔係由小朋友嘅喜好去買?又唔係啲乜野色情暴力野,你連零用錢去買 ...

我未拆穿佢,而家大家点落台好呢?

子爵府

唔洗鬧......樓主有無想過換一種說話方式,例如同佢講你買返黎玩具都係亂掉,不如我幫你捐左佢 OR 擺上網賣2手野啦.......屋企有幾多位比你擺 etc.

之後同佢講每買一件新既就要review舊既邊D唔玩捐比人..........

伯爵府

littlemelody 發表於 18-6-22 16:20
逆我意和浪費$,佢喺有好多玩具,但全都拆爛四處丢

逆你意,太后咩?青春期用呢招唔得架喇,下下鎮壓住,個仔會越走越遠

男爵府

littlemelody 發表於 18-6-22 16:24
點解要落台呢?
咪又佢囉,唔通撩交鬧咩。

放低自己樽鹽啦。

子爵府

如果佢大少少玩手機遊戲課金就真係喊出來.......每次增值起碼講緊幾百蚊一次
仲要可能你第日係唔會知,因為無實體..........只係佢隻遊戲入面會有寶珠 / 寵物

公爵府

Vin828 發表於 18-6-22 16:26
唔洗鬧......樓主有無想過換一種說話方式,例如同佢講你買返黎玩具都係亂掉,不如我幫你捐左佢 OR 擺上網賣2 ...

無打算鬧佢,所以上嚟問下点做

公爵府

Ytfc 發表於 18-6-22 16:26
逆你意,太后咩?青春期用呢招唔得架喇,下下鎮壓住,個仔會越走越遠
...

人地用'逆意'呢個字來問我,我咪用番呢個字答囉

翡翠宮

littlemelody 發表於 18-6-22 16:24

唔係"大家"
係你; 你個仔怡然自得好高興
係你要吞左'逆你意'呢件事當無發生過

公爵府

kyliema2006 發表於 18-6-22 16:26
點解要落台呢?
咪又佢囉,唔通撩交鬧咩。

咁喺如果佢唔講,就當唔知?

大宅

回覆樓主:

其實樓主想求幫助或意見,但個個係咁串佢。 佢講咗唔比但小朋友偷買,如果又扮無事,由小朋友繼續玩,相信下次小朋友唔再聽樓主話。

公爵府

mini1204 發表於 18-6-22 16:30
唔係"大家"
係你; 你個仔怡然自得好高興
係你要吞左'逆你意'呢件事當無發生過

多謝各位妈咪意見
我真喺唔識教小朋友㗎

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

咁似我個仔,佢又係自己用零用錢買,又係呢個年紀。其實佢呢個年紀,都有自己思想,你邊阻到咁多?佢初初買我都有話佢嘥錢,佢話:你唔俾咪偷偷買lor, 而且同學又玩,佢唔玩就冇話題,好大件事ga, 唔同我哋覺得呢d係無謂嘢。

子爵府

2018復活節勳章

littlemelody 發表於 18-6-22 15:37
爆旋陀螺
呢個ok喇.又唔係d不良玩具.大人都想買到自己心頭好.何況小朋友.同埋佢用自己錢.放過佢

子爵府

2018復活節勳章

mini1204 發表於 18-6-22 15:46
12歲唔可以決定自己點用零用錢, 真係好灰
我都覺得係.己經中學.....

公爵府

Happyyday 發表於 18-6-22 16:32
其實樓主想求幫助或意見,但個個係咁串佢。 佢講咗唔比但小朋友偷買,如果又扮無事,由小朋友繼續玩,相信 ...

多謝了解我
其實包括你,有些妈妈是给我意見的,乘機串人嗰啲我會過濾

男爵府

littlemelody 發表於 18-6-22 16:20
逆我意和浪費$,佢喺有好多玩具,但全都拆爛四處丢

勸你唔好,青春期遇上強勢媽媽,會另大家關係跌至谷底,甚至親手推走自己個仔

其實零用錢俾咗佢就係佢既,你可以建議佢唔好買啲乜嘢,但可以強勢要求人地不可買啲乜嘢

至於你話年齢唔啱玩,未聽過玩具有年齡分組,一直只要買家鍾意+覺得值,咁就得喇
我老公由10 歲開始儲模型車,儲到而家30 幾歲,係可以預見嘅將來,佢應該準備打算儲到世界盡頭果一日,咁佢又算唔算唔啱年齡玩?

珍珠宮

環保接龍勳章

mini1204 發表於 18-6-22 16:20
歸根究底佢點解要偷偷地買
互相尊重既意思唔係一方say no 一方要順從
互相尊重係係無論結果係點, 都無異議 ...

利申: 如佢同我商量我會比佢買。 我都自己買左幾隻比阿仔玩

不過樓主係唔比在先, 我唔知咩原因, 可能成績退步, 可能怕佢玩物喪志, 一樓好似有提小朋友唔珍惜玩具。

我唔知樓主有冇好好解釋點解唔買比佢, 定話一言堂唔買就唔買。 假設有解釋, 及理財之道, 小朋友聽唔入耳, 自己偷偷買, 我就覺得唔啱。

一個陀螺一百幾十, 如果下次係iphone? 小朋友用自己錢買咁點?

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

Happyyday 發表於 18-6-22 16:32
其實樓主想求幫助或意見,但個個係咁串佢。 佢講咗唔比但小朋友偷買,如果又扮無事,由小朋友繼續玩,相信 ...

你覺得我應否當唔知還是怎樣呢?

公爵府

gracelam 發表於 18-6-22 16:38
利申: 如佢同我商量我會比佢買。 我都自己買左幾隻比阿仔玩

不過樓主係唔比在先, 我唔知咩原因, ...

有解釋的

首頁
23456...10

尾頁

跳至