自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

回覆樓主:

佢自己儲錢買件玩具咪俾佢玩下放鬆下囉,
唔駛拆穿啦

珍珠宮

MariaTsui 發表於 18-6-22 15:43
我會旁敲側擊,令孩子知道媽媽已經知道偷買玩具,然後解釋為何不會買這玩具,順道解釋零用錢的正確用法,但 ...

用自己錢買就冇問題?問題係價值觀、怕佢養成亂洗錢習慣,同埋養成自己做咩都瞞住家人。
可以俾佢知你發現咗,但一定唔可以責怪,幽默d,俾小朋友感覺你唔係無理取鬧。
或者講d令佢有共嗚既說話,從而希望佢唔會再瞞住家人,同埋明白點解你唔俾買。
(eg:你一定好驚我鬧啦^^/
鍾意玩可以呀,既然都買咗就玩多d^^ , 但我唔開心你瞞住我喎>< /
原來你咁鍾意,我之前唔買你咪好唔開心囉/
洗錢要洗得有質素呀,偶爾買吓心頭好都可以,但唔好咁多心頭好,唔係大個仔搵幾多都冇淨架!)

更紗    發表於 18-6-22 17:16

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

都有意外收獲嘅,佢哋呢個年紀玩陀螺唔係就咁買返嚟玩,會改裝等個陀螺勁d, 當中有好多科學原理,靠佢自己摸索,唔係死讀書,我都係佢改完話我知幾勁幾勁先知道,當係另類學習。

大宅

回覆樓主

12歲大個仔,無偷無搶,有咩問題?
小朋友選擇死慳死抵用真金白銀買玩具,你應該欣賞佢為想要的東西而付出。
何為逆意?媽媽的說話一定要聽?應用道理説服!長此下去有力反抗就一定唔再受你操控。
加上。。。咩叫唔岩年齡?
咁幾十歲人可唔可以睇卡通片?年齡岩嗎?

公爵府

mini1204 發表於 18-6-22 16:30
唔係"大家"
係你; 你個仔怡然自得好高興
係你要吞左'逆你意'呢件事當無發生過

伛而家喺好高興,因佢覺得呢招行得通

男爵府

回覆樓主

樓主,我仔4歲已經玩緊啦

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

佢自己錢我覺得ok
偷錢買就唔得

子爵府

carolizaton 發表於 18-6-22 16:41
都有意外收獲嘅,佢哋呢個年紀玩陀螺唔係就咁買返嚟玩,會改裝等個陀螺勁d, 當中有好多科學原理,靠佢自己 ...
我記得有得裝刀片,之前好受歡迎既指尖陀螺都係

公爵府

MrsSingSing 發表於 18-6-22 16:41
用自己錢買就冇問題?問題係價錢觀、怕佢養成亂洗錢習慣,同埋養成自己做咩都瞞住家人。
可以俾佢 ...

完全明白我的意思,非常有建設性的意見
我會照這方法做

多謝指教

珍珠宮

回覆樓主:

12歲唔玩得爆旋陀螺?都中學啦,我以為2-3歲添

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實你12歲時有無用零用錢買自己野
公仔筆, 文具嗰d

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlemelody 發表於 18-6-22 15:34
小朋友想買玩具,我不肯買,因不合他年龄玩,而且佢又唔愛惜玩具。但他用我给他的零用錢,静静雞自己買,给 ...

小朋友已經12歲, 中一﹑二啦, 佢用自已零用錢買野, 其實又真係冇咩問題, 如果連自已的錢都唔可以自已話事,咁點解又要比佢

公爵府

MrsSingSing 發表於 18-6-22 16:41
用自己錢買就冇問題?問題係價錢觀、怕佢養成亂洗錢習慣,同埋養成自己做咩都瞞住家人。
可以俾佢 ...

你真喺一位有內涵的妈妈,教子有方!

侯爵府

littlemelody 發表於 18-6-22 15:34
小朋友想買玩具,我不肯買,因不合他年龄玩,而且佢又唔愛惜玩具。但他用我给他的零用錢,静静雞自己買,给 ...

其實你比得零用錢,佢又可以自己去買都應該唔細!btw:佢用零用錢去買野都ok既!

男爵府

littlemelody 發表於 18-6-22 16:32
咁喺如果佢唔講,就當唔知?

青春期的細佬,由其是當踏入中學後,就突然覺得自己已長大,變得挑機,無禮。
重點是,佢要求的東西是否真的不能接受呢?抑或是樓主自己認為不能接受呢?樓主又可唔可以在孩子角度諗諗呢?若果不是很大的問題就算吧啦!

我兒子在中三/中四時買了無尼古丁電子煙回家,當著父親及妹妹臉前吸。我走出廳時,看到此情境,當晚即刻失眠。隔天,我用善意態度同佢講,擔心他的健康。兒子回答佢自己都唔喜歡吸煙,只是想試試吹煙圏。那麼我就試著容忍。現在電子煙仍在他的櫃內,他亦已好少吸食了。我阿Q地諗,我今天話唔俾,佢仍然可以明天背著我吸。作為父母,你想孩子同你share 感受,抑或係陽奉陰違呢!

當妳知道佢做了妳不容許的行為,但係呢個「不容許行為」係咪真係不能做呢?定係你只想以妳的強權控制兒子的慾望呢?妳應該要諗清楚。若然妳always no,妳小心他日佢只會在妳背後做,不再同妳分享感受。

我與孩子的相處,儘可能always yes, 不過有附加條件呢。

珍珠宮

回覆樓主:

如果佢用自己零用錢買,無謂責備。當自己小時候,何不是放棄買鍾意嘅零食,而選擇買心頭好呢?
如果你又想佢知,你已發現了,你可平心靜氣講解佢選擇了玩具,而放棄了零食等。係佢選擇的。你亦可在這時候教導吓佢,如媽咪只會在佢好乖或...時候先會買玩具,如佢真係好鍾意,唯有靠自己儲蓄啦!小朋友用自己辛苦儲蓄嘅錢買,真係會比較珍惜。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔偷唔搶。只係唔適合自己年齡,又唔係有啲咩色情成份。我ok
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主

佢拎左出黎 系你面前玩?
每個年紀小朋友 有唔同教法 ,好似買小童衣服咁 ,100碼系絕對岩150碼既小朋友著!
樓主果小朋友已經小六了 話大唔大 話細唔細

如果系我 我初頭扮唔知先 ,睇佢幾時穿崩!
(比你睇到)
到時咪扮野 問佢 :e 呢隻咁新?未見過?!
睇下佢點答!從中 樓主要表示 你唔鍾意佢做法,同教佢 零用錢點用法!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

講真我覺得小朋友買左你話唔俾買既野, 這樣一定要教,今次買玩具就小事,咁下次會買D咩真係無人知。
同埋陽奉陰違真係唔係一個好的溝通方法。

但樓主我都有D建議
1. 玩具無話適唔適齡,大人就無人玩公仔?模型?只要無危險性/色情的話,其實玩呢D係咪真係問題咁大?要放開一下!

2. 你話個仔浪費錢,咁他浪費錢除了買左個玩具之外, 仲在哪裡浪費了錢?你覺得買玩具浪費錢,他夠覺得你買包包化妝品浪費錢,到底點先叫浪費?
3. 逆你意?咁點解唔可以逆你意?家長講的野一定就是對?咁老師都係長輩?咁老師講的野係咪一定對?咁有些老師性侵犯小朋友, 係咪因為對方係長輩就不能逆他意?小朋友有他的想法,你有沒有跟他溝通?他話想買呢個玩具, 你有無清楚解釋明白點解你唔想他買?他認唔認同?定係咩事都一句就NO?
4. 「佢喺有好多玩具,但全都拆爛四處丢」咁這個就係另一個問題, 唔係今次買唔買玩具的問題, 咁他平時拆爛四處丢你有無比其他懲罰他? 一件事還一件事, 唔好將所有既錯堆埋一堆來講。

我今天先同其他朋友講開, 做媽媽真係好難。
小朋友大了, 你要先接受他都係一個個體, 唔係你既所有物, 小朋友好細的時候, 你就會當左他係所有物, 衣食住行病左整親咩都關你事, 你試吓跌左個BB落來, D人只會怪係個阿媽唔看實!然後大了就要慢慢要放手,然後仲要合個時機,太早會學壞, 太遲又話對成長唔好, 其實真係唔易架。一齊加油啦。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

littlemelody 發表於 18-6-22 16:20
逆我意和浪費$,佢喺有好多玩具,但全都拆爛四處丢

啲玩具係你揀比佢定係佢真係鍾意先?

首頁
34567...10

尾頁

跳至