婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

出街食飯,99成日抱住,一定要阿b坐隔離。阿爺又爭住抱。成晚我要搵機會抱阿b,我一想抱,又或抱左陣,我62又走過嚟抱。(星期一至五奶奶揍,放工、星期六日,我揍)
做人老母真難。

男爵府

睇埋你上一個post, 樓住我明白你既心情。
做媽咪緊係想多啲同個bb陪養感情。可惜身邊既人都唔明白, 個老公又覺得個b有人湊幾舒服丫何必去爭呢。
但bb係自已千辛萬苦生出來既, 做媽咪既又點會甘心bb最愛既唔係自已。男人無經歷過生產苦痛又點會明白老婆果種心情。
而家你6299不斷咁介入你同個bb既親子時間。以乎去到一個地步係唔想你呢個親生阿媽抱多bb幾分鐘。
可唔可以同老公傾下呢個問題。話佢知你需要同bb陪養感情, 要qaulity既親子時間!! 你地2公婆帶bb出去玩一日又得。帶bb出去遊下水又得。總之係只有你地一家3口, 無6299阻住晒。
我識一個朋友。堅持放工後同老公帶個小朋友去公園玩。雖然會好累同搞到好夜。但呢啲就係有質素既親子時間了。到你小朋友大啲都可以參考下丫。加油。

複式洋房

Solarflare 發表於 18-6-25 00:52
睇埋你上一個post, 樓住我明白你既心情。
做媽咪緊係想多啲同個bb陪養感情。可惜身邊既人都唔明白, 個老公 ...

多謝您回覆,您講中我心事。
可能d人會話,6299仲有幾多時間對住您個b丫?
但倒返轉頭話,bb仲有幾多個”bb”moment? Bb 好快就會大個。
就算唔係咁,我始終都係媽咪,點解個b一同親6299一齊,就要跟佢地?
平時已要上班,我放工、週末,就算攰一攰都會揍b。
當然我感謝我99幫忙,佢哋係好錫阿b,但不等於要剝削我呢個媽咪的權利。
點解d上一代後生嗰陣又唔見對自己d仔女咁緊張,而家走嚟干涉呢1代,錫到個孫咁,搞到我呢個媽咪都要企埋一邊?
您說得對,自己懷胎10個月,生出來,不甘心。

子爵府

回覆樓主:

咁你要take action而唔係喺度呻。如星期六/日一早同BB出去,行公園行公司,依家啲商場有地方喂奶換片好方便;攰就俾佢係BB車瞓,食埋晚飯先返屋企。平日放工食完飯就同BB落街,去邊都好,半個鐘先返上去。有人出聲就話:我同我個女去街唔需要向其他人交代,再唔係就話:99你抖吓,唔洗理我兩母女,我哋去談心。

大宅

回覆樓主

我諗你要同老公講等佢出聲同6299講。若老公愛理不你你就serious 咁佢講,若左咁落去你會resign做full time, 到時唔好話一個養全家辛苦!(男你唔逼下唔會緊張,當佢發現會影響到佢就會諗)

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

男爵府

spe98071 發表於 18-6-25 08:33
但倒返轉頭話,bb仲有幾多個”b ...

樓住你而家經歷緊既我都經歷過。我就係果個比6299趕埋一二面既媽咪。直至有一日我顛左咁鬧7我老公, 佢先肯正視呢個問題 (其實鬧左好幾次, 愈鬧愈激, 我直頭同佢講佢唔正視呢個問題我唔會比佢好過!)。BB唔係生左出來比人湊就算架。無論爸爸或者媽媽都需要同bb有時間bonding。而且出生後5年係最關鍵既時間。對小朋友既未來有好深遠既影響。
唔好睇佢而家咁細個。其實父母同bb最深厚既感情就係而家建立出來的。錯過左, 你想再同佢有親密既感情係好難。我有個朋友就係, 佢小學前都係婆婆湊大既, 幾十年後同我講, 佢最鍚係婆婆, 唔係自已媽咪。你話人生頭幾年對住邊個, 對個小朋友影響有幾大?
叫你老公睇多啲育兒心理學, 呢啲野唔難理解。迫你老公正視呢個問題。怠惰係做唔到一個合格既爸爸的。bb是自已的, 連同佢建立關係都懶, 如何做人父母?

男爵府

spe98071 發表於 18-6-25 00:01
出街食飯,99成日抱住,一定要阿b坐隔離。阿爺又爭住抱。成晚我要搵機會抱阿b,我一想抱,又或抱左陣,我62 ...

比我會大大聲同佢地講,我平時已經少抱阿b,我要錫返夠本,你地唔好阻我 。。。如果咁都唔通氣就打架都要打返阿b返黎。

珍珠宮

回覆樓主:

咁其實6299都一日湊到黑啦~在職媽媽真係只有工餘時間,可以同bb培養下親子關係,如果連抱少少時間都無,我一定會反映!

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

會唔會一至五夜晚自己揍?

我都係WORKING MUM,
99揍大,
工人揍細,
晚晚帶2個小朋友去PLAYGROUND放電同一齊訓
大女痴99但更痴阿媽
細女痴工人但更痴阿媽

別墅

MommyPanel勳章

spe98071 發表於 18-6-25 08:33
但倒返轉頭話,bb仲有幾多個”b ...
樓主, 我好明白你嘅感受, 我同你一樣, 但唔同嘅係, 我有一對孖B, 當我生咗對B, 我99就過咗嚟我屋企幫我手湊B, 其實我應該要感恩, 但佢就係過咗火位, 除咗好似你遇到嘅情況之外, 我最唔開心就係佢大細超, 偏心我個仔, 對我個女係全完兩個樣。呢樣我真係堅嬲, 我唔想小朋友係偏心嘅環境長大, 唔想佢哋有不公平待遇, 更何況佢哋只係相差一分鐘嘅兄妹?
阿仔喺幾個月, 仲係BB嗰陣, 真係唔要我, 佢習慣99嘅抱法, 當時我用盡我嘅努力去「爭」、「搶」阿仔返嚟, 呢個過程好痛苦, 就算阿仔喊我都唔放手, 99一聽倒阿仔喊, 佢就死都要將阿B搶過去, 我真係搶得好辛苦, 亦相信嗰陣已經得罪咗99。

但我嘅努力冇白費, 好多人叫我唔使擔心, BB大D就會識分邊個係媽媽, 就會黐返媽媽, 但我真係好擔心, 因為我亦見唔少好多小朋友因為由嫲嫲湊, 最後同自己爸爸媽媽關係疏離。大概到佢1歲, 佢就開始好黐我, 已經兩歲幾, 佢見倒我時直情唔要嫲嫲。

加油樓主, 當你自己有時間, 就用你嘅愛心去照顧BB, 佢一定感受得到, 日子耐咗, 佢就會知邊個係媽媽。

大宅

回覆樓主:

其實坦白同c6傾下。
咁辛苦生出黎緊係想多d抱,坦白講我諗大家會明白既

複式洋房

jchiu38 發表於 18-6-25 13:45
樓主, 我好明白你嘅感受, 我同你一樣, 但唔同嘅係, 我有一對孖B, 當我生咗對B, 我99就過咗嚟我屋企幫我手湊 ...

係。好諷刺。
自己生的親生骨肉都要搶返嚟。
我已經好努力,放工仆返屋企,街都冇乜去,爭取時間揍bb。
如果再係咁,我星期六日都暫時唔會同個b去6299度,免得又要爭。
註: 平時係99凑,62只係得閒過來玩孫,但每次都霸住。我之前都有讓62,因為個孫唔認得62,抱親就喊。但我發覺越禮讓,到頭來連自己個女都掂唔到!

複式洋房

出街食飯,99成日抱住,一定要阿b坐隔離。阿爺又爭住抱。成晚我要搵機會抱阿b,我一想抱,又或抱左陣,我62 ...

樓主,我好明白你感受,我都經歷過,我99抱住我仔,我仔望住我,咁我叫下佢啦,我99立即9秒9抱住我仔擰開,佢呢下動作激到我好嬲,我黑住面抱返我仔,我明佢想抱而我都無話要抱,佢就咁霸道,之後佢知我晤鍾意,就無咁霸道,樓主你都要反抗下,話佢地知你同bb都要親子時間,返工已經少見,放工抱下同佢玩下都晤得?同埋星期六日一家三口出街family day下,無佢地干涉,大膽d話佢地知你的感受呀,加油

大宅

努力爭取星期六 & 日帶佢出街, 係好多野要帶 & 好攰, 但第日回頭一看會覺得值得的。
我囡平日返工婆婆揍, 放工我揍, 周末返6299度, 我每日放工盡早食完飯就帶佢落街美其名 "放電", 實際係平日婆婆1個人睇住佢, 放佢響床好少落地, 識行但腳步都係吾穩……
當媽真的不能懶, 落得行硬地多左, 明顯腳步穩左, 婆婆又可以回1回氣……

別墅

回覆樓主

完全明白!我99同62都成日霸住我女,我有番工,99都有番工,佢一放工就係咁抱我女,甚至抱佢入房山埋門,一開始我無同佢搶,依家我會專登幫個女遲少少沖涼、借故幫佢喂奶/換片,因我女對99時間唔算長,而且呀女開始認得媽媽,有時呀女喊99搞唔掂,我會叫老公幫我搶番黎自己湊番!

同埋湊bb好辛苦,我62同99鐘意玩孫多過湊孫,雖然一開始會好熱情爭住湊,依家我周不時借故有野做,交比佢地湊,佢地湊多左,覺得攰已經慢慢少左當初的熱情加上呀女開始認得我,佢地已經搞唔掂個孫

珍珠宮

回覆樓主:

請姐姐湊啦
又可幫輕家務
請老人家湊乜都唔出得聲
老公又唔理
屈出病

子爵府

回覆樓主:

真係好唔識做
都要出聲,自己唔講就叫老公講

複式洋房

ceci.w 發表於 18-6-26 02:03
完全明白!我99同62都成日霸住我女,我有番工,99都有番工,佢一放工就係咁抱我女,甚至抱佢入房山埋門,一 ...

你情況唔同我,你99都要上班,變相bb對住你99時間都唔長,加上我99不覺得辛苦咁,乜都做。。。

首頁

尾頁

跳至