自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我兒發燒38.9度去求診之前未入醫院是39.8

本人跟林__說我兒比較少發燒 , 九歲只發燒過三次,今次第四次

亦有講小兒今日有喉嚨痛

痳煩請他細心檢查, 他面即時黑了, 態度十分之差

我已經即係說因我兒較少發燒我比較擔心,也細說之前兒也高燒入了浸會門診,再上房後來發現肺炎 (第三次發燒時病歷)

做家長擔心孩子實屬正常, 這個醫生態度很有問題

我從來未見過醫生這樣差勁。林__便說小兒是上呼吸道感染,他還回應我剛才的說話是意指上次肺炎浸會門診幫我唔到?(事實上次門診真係幫到我 ,最終發現係肺炎) , 我亦有解釋果次係門診幫到我, 及轉介...佢好嬲好嬲

林家強回應 :我幫你唔到, 你要驗就要入院都可能要驗幾日先知(好悔氣)…你要唔要安排上房。如果發燒幾日唔退你再返來睇第二個醫生,我話唔到你聽咩事, 浸會門診幫唔到你…浸會門診幫唔到你…

佢只係發洩爆發,事實都無講清楚做咩入院,要驗咩,理由, 原因係門診幫我唔到 ,亦無任何安排

我當場呆了,都無講D咩, 亦知佢發緊脾氣,我無出聲

但求求醫求藥求診....心諗喉嚨發炎要入院?又話門診幫我唔到.....幫我唔到我就唔會幫襯浸會廿幾年....門診就是幫病人看病.

到了去藥劑師處拿藥林__給了我兩枝退燒藥..我真係呆了,我兒當時發燒到震而且也暈

藥劑師有解釋給我聽藥是如何食.由於我當時有感委屈有哭, 工作人員也有給我安慰 (感覺上大家都知咩事)

最後我走了再看另一家醫生是喉嚨發炎要吃消炎藥及上呼吸道藥物

無病都唔會睇醫生, 希望呢位__注意自己要有專業的態度。態度有失。不能對病人或其家屬如此無禮。

因為我覺得成件事好怪, 所以用這為醫生名字睇下有咩資料林家強 之後再上網睇原來呢位醫生都比好多人投訴過.....

大家搵下都會見到 , 事出必有因, 不會幾個病人都會話呢個醫生態度有問題,出現在不同年齡和不同人士身上.

反而有工作人員安慰我 , 工作人員都明白發生咩事甘...

我都明白當時咩都做唔到, 只好再去其他地方求診

珍珠宮

生牛河 發表於 18-6-25 11:19
這個醫生態度很有問題, 我兒發燒38.9度去求診之前未入醫院是39.8度
本人跟林家強說我兒比較少發燒, 請他細 ...

浸會門診麻麻地,之前睇個骨科都吾得,吾開藥講吾出病因,問多幾問就叫我去照多次

大宅

angiehouse 發表於 18-6-25 11:25
浸會門診麻麻地,之前睇個骨科都吾得,吾開藥講吾出病因,問多幾問就叫我去照多次
...

真係好恐怖的經歷 同去屈記買退燒藥差唔多 最少唔駛受氣

珍珠宮

回覆樓主

喉嚨發炎咪即係上呼吸道感染。

其實每個抱著小朋友睇醫生嘅家長都係心急,心痛。我唔喺現場,唔知道醫生有幾黑面同衰啦。但醫生見你咁急都問你入唔入院檢查清楚,我其實睇唔到呢件事入面醫生嘅處理有咩問題。定你心急打漏咗嘢?

大宅

Moti 發表於 18-6-25 11:29
喉嚨發炎咪即係上呼吸道感染。

其實每個抱著小朋友睇醫生嘅家長都係心急,心痛。我唔喺現場,唔知道醫生有 ...

佢的態度係有問題,喉嚨發炎我睇唔到咩原因要入醫院,佢的歷史你上網查下就會知道。 喉嚨發炎只有退燒藥 真係好奇怪,佢成個睇病的態度真係好差 。

別墅

私院都咁惡?........
不過如果亂開抗生素都唔太好.........要睇返小朋友年紀

大宅

生牛河 發表於 18-6-25 11:55
佢的態度係有問題,喉嚨發炎我睇唔到咩原因要入醫院,佢的歷史你上網查下就會知道。 喉嚨發炎只有退燒藥 ...

佢唔係真心問我係唔係上房 係咁大量講d難聽的說話,長細內容好長,藥劑都好明白當時的情況,我睇各人的態度都明白呢位醫生都應該唔止一次係咁。

禁止訪問

大宅

jipjipjip 發表於 18-6-25 11:57
私院都咁惡?........
不過如果亂開抗生素都唔太好.........要睇返小朋友年紀

我無諗話就咁比我兩枝退燒藥就走 普通止傷風咳都無,我唔expect 一定要吃燒炎藥,只係看另一個醫生後的診斷。。。

大宅

cinda72. 發表於 18-6-25 11:59
真係要知仲有冇其他引發問題,係要入院驗喎 ...

你地再睇下search下就會知道 佢的所作所為 我諗除左我, 其他病人都同一個comment.就知道 這個醫生係點樣樣 ,大家互不相識又點解都覺得呢個醫生態度有問題

禁止訪問

大宅

cinda72. 發表於 18-6-25 12:04

但以你所講,佢個流程冇咩問題喎

唔係公審,如果大家可以選擇應該選擇比較好的。 你可以自己上網查下佢的history都幾恐怖。。。

禁止訪問

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

其實都係好正路既官方答法

大宅

cinda72. 發表於 18-6-25 12:06
網上講既野,我唔想盡信啦

應該唔會好幾個病人病人,會好幾次不同時間年份都講解呢位醫生的態度問題
我都係受完之後上網查到原來有好幾單cases 。不過大家睇左可當reference,只好說事出必有因,大家發生的經歷都是如此
so far睇醫生廿幾年 都第一次遇到咁的醫生。

伯爵府

畀面勳章

生牛河 發表於 18-6-25 12:12
應該唔會好幾個病人病人,會好幾次不同時間年份都講解呢位醫生的態度問題
我都係受完之後上網查到原來有 ...

既然網上有負評
點解仲要去睇去受氣
可以選擇其他醫生
又或者政府急症室囉

子爵府

回覆樓主

每個醫生肯定都有負評

有D人一定要食抗生素先安心
有D人就非常抗拒抗生素
醫生要搵個夾自己既

照字面睇佢又唔覺有好大問題
唯有下次唔好去睇佢囉

大宅

gec 發表於 18-6-25 12:16
既然網上有負評
點解仲要去睇去受氣
可以選擇其他醫生

我都係事後先知呢個醫生的負評 下次唔會再睇 因為 越諗越奇怪 昨晚上網睇下呢位醫生的資料先知道原來佢已經有好幾次前科包括對大人 兒童和下體出血的大肚婆

禁止訪問

大宅

Natalie625 發表於 18-6-25 12:18
每個醫生肯定都有負評

有D人一定要食抗生素先安心

係 以後都會小心 食唔食抗生素係另外一位醫生診斷 本人沒有要求的

首頁
12345...7

尾頁

跳至