論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友請印傭. 要求同婆婆同房. 有個嚟INTERVIEW, 話唔會SHARE 房因為佢唔鍾意.. 為此要人工HKD5000 一個月.
個AGENT 同工人都十級正.

如果我去找工作. 有啲僱主要求我做唔到..可唔可以為此要求多啲人工....

水晶宮

Golden_Time 發表於 18-6-25 18:05
朋友請印傭. 要求同婆婆同房. 有個嚟INTERVIEW, 話唔會SHARE 房因為佢唔鍾意.. 為此要人工HKD5000 一個月 ...

意思係

1) 外傭要獨立房間, 正常人工$4410。
2) 如果要外傭同婆婆share房, 工人就$5000至肯做。

咁呢d係理情我願, 你可以唔請佢。 有d可能要求$5000 or over, 又頭獨立房間。

呢個係完約工人??
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆樓主

一個合約都只係俾多$14,160,如果工人係差嘅,你炒人補一個月,再請工人 agent 費機票錢,佢打斧頭打爛嘢等等加加埋埋隨時唔只個數。

如果工人十級正,我覺得俾高少少搶人無不可,但唔會將基本月薪提高,而係將個差額以 bonus 形式,每季或每半年一次出俾佢,甚至俾佢要求嘅再出多少少,表現好就有,表現差就無。咁樣可以俾佢有個動力做好啲,亦留一線俾你,有咩事無蝕咁多。

請到個好工人省卻好多煩惱,如果錢唔係太大問題我覺得可以考慮。

333s    發表於 18-6-25 21:08

寶石宮

2023年兔年勳章

朋友請印傭. 要求同婆婆同房. 有個嚟INTERVIEW, 話唔會SHARE 房因為佢唔鍾意.. 為此要人工HKD5000 一個月 ...

真係十級正 可考慮以花紅形式俾

男爵府

回覆 PCCW2319 的帖子

我講得唔清楚...
個工人一定唔會同婆婆或任何人SHARE ROOM. 佢寧願瞓廳有塊簾遮著....佢話因為咁. 所以要收HKD5000.

wcpcelia    發表於 18-6-26 16:04

水晶宮

Golden_Time 發表於 18-6-25 20:37

我講得唔清楚...

明白。

點解你會評agent同個外傭係10級?? 係10級好, 定10級差?
天空之城, 快樂之地

男爵府

回覆 MichEAL82 的帖子

我指個AGENT 同工人 "十級正"
因為

1) 講明要同人SHARE 房. 個AGENT 竟然介紹個唔肯咁做仲 要加人工的.

2) 個工人無任何特別技能..因為佢自已話要瞓廳.. 就要人俾多啲人工... 呢啲邏輯真係無得頂

個工人仲係斷約..斷約理由當然話個僱主好衰......

男爵府

忘記用QUOTATION MARKS...
"十級正"

水晶宮

Golden_Time 發表於 18-6-25 20:45

忘記用QUOTATION MARKS...

可以8下點為“10級正”
天空之城, 快樂之地

象牙宮

人工要求 HKD5000, 我就問工人, 有什么特別技能? 值得雇主考慮請你?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

Golden_Time 發表於 18-6-25 20:37

我講得唔清楚...

如果工人有這樣要求,我會對她說,sorry,這份工不適合你,你再找另外雇主啦!

wcpcelia    發表於 18-6-26 16:05

男爵府

有咁嘅邏輯堅係正啊,仲要斷約唔慌做得掂,in到呢個位已經蝕咗時間

水晶宮

Golden_Time 發表於 18-6-25 20:42
回覆 MichEAL82 的帖子

我指個AGENT 同工人 "十級正"

請問間agent乜名?

你有無講唔要斷約工人?

個工人係前僱主做左幾耐斷約? 點解佢咁有自信拎$5000人工?

男爵府

回覆樓主:

至憎ㄧ開始就要求多多,以為無佢吾得?

子爵府

回覆 Golden_Time 的帖子

姐姐有咩特異技能值得你用$5000請佢... 佢咁巴閉, 等下一份工啦.

大宅

AWma 發表於 18-6-26 16:08
回覆 Golden_Time 的帖子

姐姐有咩特異技能值得你用$5000請佢... 佢咁巴閉, 等下一份工啦. ...

其實要求五千不算很高,我見過要求六七千都有。

大宅

月亮BB 發表於 18-6-26 16:48
其實要求五千不算很高,我見過要求六七千都有。

我朋友出6千比佢印印,因要一揍3仲要打理曬屋企家務同煮三餐,仲要佢係做得唔錯,其實係抵到爛!

大宅

happyvc 發表於 18-6-26 16:52
我朋友出6千比佢印印,因要一揍3仲要打理曬屋企家務同煮三餐,仲要佢係做得唔錯,其實係抵到爛!
...

終於聽到一個好的。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

咁把閉, 唔怪得斷約啦. 格咁乞人憎, 借頭借路想加人工.

比著我, 我會話, 咁呀, 我打算出$6000訓廳, $7000同婆婆房.

不過婆婆話你唔鐘意, 我會請個婆婆鐘意嘅.

水晶宮

lily-of-valley 發表於 18-6-26 17:53
咁把閉, 唔怪得斷約啦. 格咁乞人憎, 借頭借路想加人工.

比著我, 我會話, 咁呀, 我打算出$6000訓廳 ...

未上工咗多要求, 超黑人憎。慘過去係僱主。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至