自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

到左適婚年齡,自己同身邊都有朋友陸續結婚
自己就同另一半死慳死抵儲錢為求安樂窩,本身都鍾意買野但依家買多件衫都唔捨得...婚禮都係兩個人每個月儲錢一手一腳盡能力範圍內搞個小型婚禮出黎

然後身邊都有朋友搞結婚,二人平時無儲蓄習慣,但有屋企人同銀行借錢搞婚禮,用ge買ge都係名牌,計劃婚後同老爺奶奶共住,所以仲可以有錢去買名牌手袋名牌衫,跟住post上網令人羨慕

有時好慨嘆依家樓價愈黎愈貴,閒閒地四百幾呎已經升到六百幾萬,有百幾萬在手都就黎比唔到首期...仲未計之後供樓
有時會諗有錢真係留黎買樓好...定真係叠埋心水同家人同住,將d錢拎黎fing下買下野開心下好過

子爵府

回覆樓主

咪傻啦 到老左就後悔,佢啲包包會保值咩?仲有,同6299 住先係最蠢嘅決定!慳慳地但同c6有個小天地安樂窩仲爽皮呀!

girlbear    發表於 18-6-26 11:16
芝麻街    發表於 18-6-25 21:14

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

不如話:如果買名牌,婚後要同老爺奶奶同住,咁我放棄買名牌。

esmehouse    發表於 18-6-25 20:28

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

買樓

子爵府

yuyueng 發表於 18-6-25 19:43

寧願一生一世都唔買名牌!

子爵府

happyyan123 發表於 18-6-25 19:40
到左適婚年齡,自己同身邊都有朋友陸續結婚
自己就同另一半死慳死抵儲錢為求安樂窩,本身都鍾意買野但依家 ...

梗係買樓先啦!到上左車,所有野穩定,就會儲到錢買名牌... 衰d講句買名牌,你慳慳地儲一兩個月總會買到,但係樓... 過左時機上唔到車就係上唔到車,有排追啊

公爵府

回覆樓主

趁二人未生小朋友,買細單位上左樓先
有穩定居所,個心先安定

包包,名錶不能一世,就算買唔到樓,我都唔會買名牌。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

當然係買樓啦!

公爵府

回覆樓主

就算同屋企人一齊住 都唔好花錢係名牌上啦⋯⋯

做下投資又好 去下旅行又得。

子爵府

MommyPanel勳章

回覆樓主:

點解要同人地比?大家背景、生活模式都唔同

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

以前係買名牌,而家係買樓
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆樓主:

有能力當然置業先。 名牌過眼雲煙。

珍珠宮

回覆樓主

我鐘意名牌,但你同樓比就一定係樓啦,反而旅行同名牌揀就有得諗下

琥珀宮

咁我買樓啦,我無買名牌慾望

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

yuyueng 發表於 18-6-25 19:43

我都係咁話

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

緊係買樓啦,我自己一家三口住,不知幾自在。

名牌買得幾多,用一季或一年半載就out,唔鍾意又唔捨得掉。

珍珠宮

回覆樓主

同人地比較會令自己更唔開心
我有朋友兩者兼得添
有老公月入高,婚前已有物業
佢本人收入又唔錯,啲錢全部買鑽石都仲得
各有前因莫羨人

你同另一半按自己預算吧
如果真係吃力,有時候都冇得選擇
我也有朋友真係儲極都追唔上樓價
盡地一煲考政府工
搏有公務員公屋

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

雖然我無錢,但要揀一定係買樓,有個安樂窩差好遠

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Rubik 發表於 18-6-25 20:08
我鐘意名牌,但你同樓比就一定係樓啦,反而旅行同名牌揀就有得諗下

同意!

我依家都係旅行同買野,揀佐旅行,個個月慳慳埋埋去旅行,旅行時又買又食返夠本。

首頁
12345...9

尾頁

跳至