家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位師兄,依一兩個月,廚房出面走廊地板發白變凹凸,面積越尼越大,水電師父話牆漏水,需做個明喉折左原本廚房的水喉,但我地唔覺係牆,因牆無水漬,因只係地面水漬礦大如圖。
請各位師兄如有意見或經驗請指教。謝謝

公爵府

好大機會是漏水, 快D整. 水向下流, 樓下會投訴你的. 而且你的地板會浸爛的.

複式洋房

Yeelim 發表於 18-6-26 00:44
好大機會是漏水, 快D整. 水向下流, 樓下會投訴你的. 而且你的地板會浸爛的.

搵水喉師父,谷磅試下

侯爵府

netting 發表於 18-6-25 22:32
各位師兄,依一兩個月,廚房出面走廊地板發白變凹凸,面積越尼越大,水電師父話牆漏水,需做個明喉折左原本 ...

你應該誤會左你師傅所講,佢應該話牆身內水喉浸水,需要截左一段牆身內的水喉,改行明喉。

另外你可以自己做簡單測試,臨瞓前將水錶前閘掣關上,影低相,成晚不要用水。第二日再開番水錶,如果水錶有郁到,或你在扭開水錶前閘掣時聽到有水流過的聲音,即係你單位內有滲水情況出現。不過最好以影相作比較,因為水錶讀數可能只有少少郁動。

侯爵府

crshk 發表於 18-6-26 07:20
你應該誤會左你師傅所講,佢應該話牆身內水喉浸水,需要截左一段牆身內的水喉,改行明喉。

另外你可以自 ...

另外除左來水喉,師傅有無幫你檢查過去水喉?

複式洋房

crshk 發表於 18-6-26 07:20

另外你可以自 ...

會試下,其實因為去左10日旅行,去旅行已關左全屋水制,返尼一開門,原本2,3條木板起炮,返尼就變左5,6條,依家過左一星期見嚴重左,星期六日叫左師父尼睇,做左水壓測試,超過一日無開水(關水制),度數係少左20度,師父話有漏水,話係牆漏,叫我地一係整明喉,一係暗喉,但問係邊條漏,佢就話唔駛理,總之折左成條喉整返新喉就得,待續...

複式洋房

netting 發表於 18-6-26 09:36

會試下,其實因為去左10日旅行,去旅行已關左全屋水制,返 ...

但我地就覺得係咪地台漏,因牆無水漬,佢又唔再check, 一口就話牆,其實我地都唔識,上網叫人話可用紅外線睇到邊到漏,但佢又無依個儀器,所以想問下大家係咪無辦法同出面話的紅外線測試大約幾錢,和係無辦法,因如知係牆定地台漏都要整明喉,會否可做短啲(如知邊到漏的話,因會無咁美觀),謝謝

複式洋房

tvgame 發表於 18-6-26 00:46
搵水喉師父,谷磅試下

谷左試,係漏水,但唔知邊忽漏,佢話直接折條新喉,無理邊到漏

複式洋房

crshk 發表於 18-6-26 07:21
另外除左來水喉,師傅有無幫你檢查過去水喉?

無呀,叫佢睇,佢話唔駛,一口話係細漏,所以先唔順氣想聽多啲意見同想再找另一師父睇下,我地覺係地台漏,同3個月前左右,洗衣機條喉老化漏過水,但都幾日內叫左師父尼整左,唔知係咪咁影響,但依家係乾無任何漏水(洗衣機啲喉)

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實你地冇人在7日都有水錶郁,木地下又發脹,測試過都係有漏水,入水喉漏水。水喉有D入牆,有D走地下,你師傅話重拉條明喉係簡單又較平既做法,原先條暗喉就作廢,亦毋須揾出邊一節暗喉位置漏水。除非你唔想拉明喉,你要測度,揾到滲水果段之後,鑿開幅牆或起地板重新整,費用會唔平。

侯爵府

netting 發表於 18-6-26 09:36

會試下,其實因為去左10日旅行,去旅行已關左全屋水制,返 ...

如果測試結果係咁,好明顯係來水喉有滲漏,而且幾嚴重下。

如果你係第一手業主或一直無換過水喉,試下問管理處有無單位的水喉圖。

另外,如果要改走明喉,又行外牆,你可能要向管理處申請,因為外牆係大廈公衆地方,未必俾你咁做,你私自裝左後,日後仲麻煩。

憑我經驗,你呢個情況搵人做 infra-red 係唔值得,因為好明顯知道滲漏來源,而且又要花幾仟蚊。

公爵府

紅外線 要 $8000-10,000, 好貴的.

侯爵府

Yeelim 發表於 18-6-26 19:26
紅外線 要 $8000-10,000, 好貴的.

單做紅外線不用咁貴。是否包埋 ultra sound?

公爵府

知道那兒漏水, 要洗幾千蚊, 之後又係要整. 樓主何必執著要知那兒漏呢!
樓主可以找多幾個師傅上來睇下, 唔同的師傅可能有唔同的意見的. 參考下也可以的.

複式洋房

Yeelim 發表於 18-6-27 16:57
知道那兒漏水, 要洗幾千蚊, 之後又係要整. 樓主何必執著要知那兒漏呢!
樓主可以找多幾個師傅上來睇下, 唔 ...

知道,已拿左各方意見,依家再同管理處傾。謝讀

侯爵府

Yeelim 發表於 18-6-27 16:57
樓主可以找多幾個師傅上來睇下, 唔 ...

樓主的心情可以理解。

如果樓主的滲漏情況係覆雜同唔肯定,而師傅又提出開天殺價的方案,而現場環境又不許可的話,花少少錢做紅外線係值得,但似乎呢種情況不是發生在樓主身上。

你樓上提到做紅外線測試要 $8,000 - $10,000, 係非常貴。

公爵府

樓主有無找過有水喉牌的師傅來睇過? 有水喉牌的師傅經驗會比較好.

複式洋房

Yeelim 發表於 18-6-28 00:15
樓主有無找過有水喉牌的師傅來睇過? 有水喉牌的師傅經驗會比較好.

有呀,佢仲做埋壓力測試,係漏水

大宅

netting 發表於 18-6-25 22:32
各位師兄,依一兩個月,廚房出面走廊地板發白變凹凸,面積越尼越大,水電師父話牆漏水,需做個明喉折左原本 ...

咁樣一定係漏水, 睇下邊度漏嫁咋

侯爵府

回覆樓主:

樓主現在你決定點整呀?
我舅父屋企廁所門口都有你的情況,佢地下d木地板已經黑左幾塊

首頁

尾頁

跳至