自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

回覆樓主

要納稅人幫佢養仔,痴孖筋

大宅

cindyyu73 發表於 18-6-27 11:18
其實窮真係會KEEP住一代一代
特別係香港呢D貧者愈貧 富者愈富既社會

其中一個細路唔能夠上游既原因,都係左要養返個成世都要人幫既父母。個細路要幾努力先可以變中產小康呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

侯爵府

2018復活節勳章

yy1012 發表於 18-6-27 11:40
我仔學校有拎綜緩家長為拎多啲生4個,年年都買新校服,乜活動都參加,因為有得claim,佢根本唔需要考慮, ...

呢種人真係唔少。我都睇佢地唔起。

男爵府

我仔學校有拎綜緩家長為拎多啲生4個,年年都買新校服,乜活動都參加,因為有得claim,佢根本唔需要考慮, ...

請停止指責人不養父母。這種父母無付出過,唔需要回養佢地。

大宅

做個好媽打 發表於 18-6-27 08:52
誇大報導,藍球無氣就放棄咗都講得出。

咪係,仲話冇位練習,藍球唔係喺藍球場打係喺屋企打㗎咩,佢以為一間公屋有幾大呀?

伯爵府

JoanC 發表於 18-6-27 02:52
依家已經變成窮人係最惡,咩都覺得佢哋無係唔應該,世界欠佢嘅。早排仲有人投訴公屋無配套,無設施,話政府 ...

侯爵府

回覆樓主:

放工先有時間睇返各位jm回覆(開工一整日,自己的小朋友都係託人照顧)。
一路睇,我一路諗,我開post會唔會鬧錯人,担心自己撩起火頭,針對窮人。
不過見大家回應,其實都理性。針對籃球漏氣無得打,暖水袋盛水飲,其實我真唔明,呢d point 係小朋友講? 家長講? 何生撩出嚟講?記者問?
只能說:小朋友/家長講,顯示家長無教合理生活安排(籃球有無氣都好,應該在球場打,家居內玩制造噪音;熱水放凍到飲,應該放合規格器具,無錢買,麥記都有紙杯攞,或用煲水器具直接放凍)
如何生講的話,只顯示佢無生活常識,一心想做悲情
如記者自己採訪, 只顯示現今記者低質。

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

smiletigger 發表於 18-6-25 23:33
雖然小童係惨,但責任在政府定父母?
知道無錢租房就唔好生住,知道無錢租琴就學其他樂器唔,口琴、木童笛、 ...

小童惨責任一定係父母

子爵府

smiletigger 發表於 18-6-25 23:33
雖然小童係惨,但責任在政府定父母?
知道無錢租房就唔好生住,知道無錢租琴就學其他樂器唔,口琴、木童笛、 ...

話我衰都要講。 Lee 類新聞 如果受訪家庭一開聲有鄉音我就零感覺唔會嘥時間睇。 直頭覺得攞嚟衰,Lee D人明知會仆X,都要簡條X街嘅路。

大宅

wantaima 發表於 18-6-27 11:40
同意!無$又要同有$人生活睇齊,然後將問題與責任歸咎於政府及社會!
...

同意,最大問題係無錢又要多多要求樣樣同人睇齊。。。無得出國,去樓下公園,去長洲南丫島唔得咩?其實小朋友去邊都未係太識,係父母之間比較啫,我之前同阿仔去露營,佢同同學仔講起,覺得仲威過同學出國。。。 無錢報活動,咪報下康文署或就咁自己教囉,我唔信80蚊十堂都出唔起?

子爵府

Lee D人 有報應。 食咗要還。 我信個天好公平 人在做天在看

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至