婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想問科學正確 or 奶奶正確

我唔想同奶奶住坐月果個月 係咪所謂坐月係多d 湯水而已 我打算自己照顧自己 自己煮 奶奶話幫忙帶小朋友

咁有無問題呢 thanks

子爵府

回覆樓主:

我99夠話坐月要食鹿茸添!

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

中國人先有坐月呢家野
外國人冇架

冇話科學唔科學
只有你信定唔信

申: 我有坐月食補品, 姜水抺身沖頭

公爵府

回覆 馬爾太 的帖子

講真我有食,之後幾年冬天完全吾怕凍,一件短袖加件褸

男爵府

bobocheung65 發表於 18-6-26 11:23
我想問科學正確 or 奶奶正確

我唔想同奶奶住坐月果個月 係咪所謂坐月係多d 湯水而已 我打算自己照顧自己 ...

唔好一生完即刻咩都食薑,有排你流血呀。等2星期先啦。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

我順產,12朝後奶奶比好多補品我,鹿茸當然有,姜醋當飯食。我好感激奶奶,幫我補得好好,令我身體好過做囡嗰時。
主 賜 平 安

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-6-26 11:47
我99夠話坐月要食鹿茸添!

我真係有食。。。。
順產及三星期後開始
幸福肥師奶

大宅

公道D咁講, 醫生的確係唔建議產後食薑架, 但薑水洗手就都有聽過, 飲薑水就真係無聽過了

大宅

peggypeggy820 發表於 18-6-26 12:57
中國人先有坐月呢家野
外國人冇架

可能大家體質不一樣,我朋友嫁咗外國人在外國生活,佢奶奶外國人冇坐月呢樣野,我朋友都跟冇坐月,生完第二日又煮飯又出街,結果惹來一身病痛,又頭痛又風賴,要調理好耐先好(佢生之前身體好好的),第二胎學精咗好好坐月,就冇事冇幹。

男爵府

happyvc 發表於 18-6-26 15:11
可能大家體質不一樣,我朋友嫁咗外國人在外國生活,佢奶奶外國人冇坐月呢樣野,我朋友都跟冇坐月,生完第 ...

好好坐月 等於日日食訓休息?多湯水食營養餐?
te quiero mucho mi amo

男爵府

queencorn 發表於 18-6-26 14:17
公道D咁講, 醫生的確係唔建議產後食薑架, 但薑水洗手就都有聽過, 飲薑水就真係無聽過了 ...

係姜炒飯 我唔太信佢

子爵府

loloma 發表於 18-6-26 13:34
回覆 馬爾太 的帖子

講真我有食,之後幾年冬天完全吾怕凍,一件短袖加件褸 ...

都唔係生完第二日惡露ba ba聲嚟食呀?

子爵府

回覆樓主

我冇食薑飯,冇食薑醋,冇煲薑水沖涼
依家一樣勁怕熱,好耐寒

我覺得係睇體質而定,最好生完去睇下中醫,未必個個都適合大補

公爵府

坐月食薑用薑,信則有不信則無,就等同食補品一樣,西醫就一定好多唔建議,因為佢哋無坐月呢樣野,你問下佢阿媽有冇坐月(用薑)吖。咁你99出發點係為你好啫,你唔信咪問下你d親戚朋友囉。我坐月食薑用薑係我媽講的,反而我99話唔使添,我為自己好,我真係做足,記得有一次我坐月時,因為要去買奶粉,比雨淋到少少,返到屋企有d發冷,跟住我用薑水冲涼,之後無事,你可能唔信啦,e家你哋後生呢輩唔會信,而你99只係用自己用過果套教你,唔係想害你,但你接受唔到,咪用自己果套囉。

子爵府

回覆樓主:

我自己偏好西方醫學,第一胎開肚生後請左陪月,講左佢知我最怕薑,佢好少落在食物度,一星期來五日煮一餐,唔多大補品,少用薑。我冇用薑水同鍾意幾時洗手就去水龍頭開水洗,鍾意洗頭就去洗頭。冇吹頭自然乾。我身體同生前比較冇大分別,但經痛冇左。

第二胎都係開肚生。這次我用送飯服務。送足廿八日,飯菜好足,湯水日日有。佢有放薑,但都接受到,我照食。有些湯水係補品。跟住飲。完成廿八日。洗頭洗手沖涼冇用薑水。但今次之後身體又好左,好過做女時。病痛少左。到現在我一年都只係傷風一至二次。不過有時我會頭痛。可能係因為我洗完頭冇吹乾習慣。

信不信由你。不過你99作出這個建議,目的都係為你好,愛惜你。

子爵府

mannok媽咪 發表於 18-6-26 14:07
我真係有食。。。。
順產及三星期後開始

我99係第二日就要我食!開刀生連姜醋都未食得食乜鬼鹿茸!到我c6弟婦,佢有食,連食2日跟住流血不止call白車入院。我嗰次係第一次見到咩叫"面如土色"。

翡翠宮

畀面勳章

我生完都有用薑水抹身同洗手。食薑/飲薑水就等惡露清哂先。

西醫冇坐月呢樣野,佢地一定話冇需要,信不信就睇你自己。
日日是好日

男爵府

Miulo 發表於 18-6-26 16:36
坐月食薑用薑,信則有不信則無,就等同食補品一樣,西醫就一定好多唔建議,因為佢哋無坐月呢樣野,你問下佢 ...

點沖涼 用盤察身? 少少水?

大宅

回覆樓主

我開刀生都有食姜炒飯喎,只係剛生完唔好落太多姜,我係醫院我媽已用姜絲炒雞飯比我,冇問題呀。坐月最緊要保暖呀,我係醫院一時落床冇著拖鞋(但有著socks), 腳一踏落地即發冷,之後即要用被包實先得。

我就係手成日濕水,攪到關節痛雙手冇晒力,用姜水可能真係有用。

老人家緊張你先會一早講定等你注意下,鐘意咪接受唔啱聽就聽完咪算。

珍珠宮

回覆樓主:

坐月好重要,其實你99都係為你好~
試下同佢傾,岩岩生完,惡露未清,食薑唔太好,用薑水抹身清潔就ok~

首頁

尾頁

跳至