親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

全家靠我安排今次旅行, 請各位幫忙指教.

計劃行程如下:

Day 1 : hotel check in (Shangri-La’s Tanjung Aru Resort ) and dinner
Day 2 : 去海島,
晚餐--雙天

Day 3 : 早上在酒店hea,午餐去吃味雅雞飯,下午join local tour去看螢火蟲+長鼻猴.
Day 4 : 早上在酒店hea, 午餐--佑記肉骨茶, 周圍去shopping, 黃昏去Waterfront海邊坐坐, 晚餐--海王城海鮮晚餐
Day 5 : hotel check out and go to the airport.

我唸去海島join local tour去看螢火蟲+長鼻猴都有車船接送, 但再由酒店出去食飯及四圍shopping, 係咪可以好方便塔到的士呢?
或者, 會吾會book 架車for Day 4 會方便啲呢?
又請問hotel裹面係咪已經可以book車呢?

另外, hotelbook出島及螢火蟲tour, 會吾會貴好多呢?
請指教!

大宅

Can anybody help??

男爵府

Easy to get the taxi in Sabah. There is free shuttle bus to city provided by Tanjung Aru hotel also.

原帖由 aylau 於 09-3-31 21:47 發表
Can anybody help??

男爵府

原帖由 aylau 於 09-3-30 22:43 發表

計劃行程如下:

Day 1 : hotel check in (Shangri-La’s Tanjung Aru Resort ) and dinner
晚餐--雙天
Day 3 : 早上在酒店hea,午餐去吃味雅雞飯,下午join l ...

係Shangri-La’s Tanjung Aru Resort打的出市區都係rm 10-15左右(約三十蚊的士),唔係好貴。
出島係酒店會貴,最平係出市區碼頭坐船。
係市區shopping 唔使book 車,市區好細,最多係由旺角街頭行到去油麻地,再唔係打的都可以。(市區全線rm10,約廿幾蚊的士)
留意食佑記肉骨茶時係下午四點先有,唔好諗住去食lunch,下午茶就差唔多。可以去little italy 食意大利野,好多網友大讚平靚正。
再有問題,入黎呢處問,超多靚太好似搶答咁答你。
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2038775&extra=page%3D2&page=1

如有需要,我可以pm個沙巴揾食地圖過你。

大宅

Thank a lot!!!

複式洋房

我諗book車就唔需要la.....當時我都住你果間hotel...每次搭的士出去downtown都好方便......
記得去睇螢火蟲時..要帶蚊膏 及 多件jacket...可以的話就帶埋望遠鏡和電筒

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

計劃行程如下:

晚餐--雙天

Day 3 : 早上在酒店hea,午餐去吃味雅雞飯,下午join local tour去看螢火蟲+長鼻猴.
Day 4 : 早上在酒店hea, 午餐--佑記肉骨茶, 周圍去shopping ~~ 沙巴無咩shop ga...一係去新開果個商場行下玩下啦...入面有個game zone都好arm小朋友玩...似冒x樂園...不過好抵玩...你可以係kk city ge warisan squar後門...有個bus stop有free shuttle bus去果度ga...慳番d的士錢, 黃昏去Waterfront海邊坐坐, 晚餐--海王城海鮮晚餐
Day 5 : hotel check out and go to the airport.

我唸去海島(呢個你係resort私人碼頭出啦...野都拎少d...始終你 2 vs 2...呢d就唔好慳喇...方便好多...記得帶件外套比小朋友...船程都幾食風...尤其回程時濕身)...join local tour看螢火蟲+長鼻猴都有車船接送←呢個一定有車接...因為車程都幾遠 , 但再由酒店出去食飯及四圍shopping, 係咪可以好方便塔到的士呢?
或者, 會吾會book 架車for Day 4 會方便啲呢?
又請問hotel裹面係咪已經可以book車呢?

另外, hotelbook出島及螢火蟲tour, 會吾會貴好多呢?酒店其實都係代book...唔會貴好多...我上次係front dest搵staff代book去長鼻猴...rm185/大人...亞囡4yr唔收錢...不過如果你已經打扇會去...你可以e+ email定去特優問定價錢...同佢講到步再confirmed佢地都得...
請指教!

大宅

Dear Portiabb,

thanks for your tips!!

大宅

oldbean,

可否pm沙巴揾食地圖 ? Thanks!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

唔記得講埋新開果個商場叫做...1borneo mall
原帖由 aylau 於 09-4-2 08:57 發表
Dear Portiabb,

thanks for your tips!!

複式洋房

沙巴揾食地圖

May I have the 沙巴揾食地圖 pls.? I will leave on Sun
My email address is [email protected].

many thanks.

大宅

又請問島上沙灘有冇玩沙玩具賣呢?即係玩具鏟,水桶,筲箕個啲呢?如果冇,我會帶一set去等個細女有啲 “勢藝”.

再請問Shangri-La’s Tanjung Aru Resort seaview bedroom 啲床大約咩size, 有冇床圍(床邊圍網)供應? 我細女好反瞓, 試過用椅背頂住床邊, 佢都可以瞓到撻咗落床.

男爵府

妳係咪搭馬航夜機先到呀? 如果係我就建議妳第一日check in後出雙天食dinner, 順便去隔離既Centre Point商場換馬幣(因為個rate會好過機場同酒店, 可在機場換少少搭的士就得, 記得在機場出面買左的士卷先去排隊搭的士喎), 又可以去埋入面既超市入貨, 買下飲品及零食第2日出島時食)! 第2日妳出完島一定倦到c (因為妳有2小, 哈...), 建議妳呢晚沖完個涼後就落去食酒店既dinner buffet, 坐得舒適又包妳開胃! 妳可以之前一晚行去望下有咩食, 果度既職員好樂意帶妳行一個圈睇下有咩食, 仲可以順便book埋位!
(有咩問題就入oldbean講果個topic度搵我地啦, 我地咪就係佢講果班搶答既靚太囉, 哈...)

計劃行程如下:

晚餐--雙天
Day 3 : 早上在酒店hea,午餐去吃味雅雞飯,下午join l ...

男爵府

唔多覺, 妳最好帶定, 帶埋個沙灘波去玩, 酒店泳池有個排球網可以玩波!
妳訂twins bed嗎? 會係兩張床拍埋, 妳地兩公婆夾住2個細既訓中間啦, 好大張床應夠訓的!

原帖由 aylau 於 09-4-3 08:58 發表
又請問島上沙灘有冇玩沙玩具賣呢?即係玩具鏟,水桶,筲箕個啲呢?如果冇,我會帶一set去等個細女有啲 “勢藝”.

再請問Shangri-La’s Tanjung Aru Resort seaview bedroom 啲床大約咩size, 有冇床圍(床邊圍網)供應? 我 ...

大宅

oldbean,

已收到pm, Thanks!
不過搵食地圖開唔到

大宅

Wah~~~! Thanks you all very much.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

oldbean,

可唔可以pm個沙巴揾食地圖比我呢 ? 因為我plan緊七月初同囝囝去沙巴玩幾日。唔該哂!

男爵府

原帖由 小B媽咪 於 09-4-3 23:05 發表
oldbean,

可唔可以pm個沙巴揾食地圖比我呢 ? 因為我plan緊七月初同囝囝去沙巴玩幾日。唔該哂!

當然無問題啦。

男爵府

原帖由 肥司拉 於 09-4-3 10:32 發表
oldbean,

已收到pm, Thanks!
不過搵食地圖開唔到

真係,你試下按右鍵,然後另存目標,應該得。

複式洋房

I will go with my hubby and my daughter to Sabah tomorrow. Grateful if anyone chould kindly provide comments on my plan.

Day 1: arrive at ~12noon. city tour + 食雞飯 + supermarket (centre point?) return Hotel STAR Check in +rest/kid to playroom ---> 雙天

Day 2: trip to island + dine at hotel
Day 3: wild life park + dine at 海皇城

Day 4: check out, depart in the evening (dont know what else I could do for the rest of the time after checking out)

Want to 食肉骨茶 and little italy but dont know when to go since i dont know the location, any suggestion?

many many thanks

首頁

尾頁

跳至