跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我三月尾開始睇資料,四月考 IELTS, 同時搵WES 做 ECA,由request uni transcript 到 receive WES report 大概7星期昨晚收到ITA,今日填緊 online form, 唔知有無同路人一齊交流吓

我填到 travel history,講真台灣真係成日去,但我己經掉晒落地簽證,確實日子填唔到。。。但其實護照連海關印都冇,係咪應該查唔到我有無填漏填錯㗎???

複式洋房

回覆樓主

WES 要 7 個星期咁耐?!
我以為佢寫 24 - 48 小時 ...
上星期佢地收到我等到依家都未完 ...

你咁快收到 ITA, CRS 有 440+?

複式洋房

回覆 frankyfranky 的帖子

我都好明等到頸都長的感覺不過心急都冇用
進入最後直路時WES 會send email 話你知預計幾多號完成report,佢哋好準時 (亦即係話唔好期望會提早做好!)

大宅

回覆 aongrace 的帖子

唔知佢會唔會查到... 不過我有盡力搵EMAIL .. 相... boarding pass ... 應該冇填少 ... 返大陸... 過大海.. 我記得o既都有填

複式洋房

aongrace 發表於 18-7-4 10:41

我都好明等到頸都長的感覺不過心急都冇用

thx

CRS 你有幾分?
打唔打算 pnp?

複式洋房

上一次lowest crs442, 所以我係442+
當時PNP有睇過吓,但我諗住自己都夠分,冇深入研究
個人覺得440+都好有機會
有PNP 當然最好,但如果crs差少少可能考好d IELTS 都有幫助

複式洋房

回覆 teddycoko 的帖子

請問你land咗未?

大宅

其實IELTS 試..差別多少分呢?

大宅

Land 左 ... 但下年先搬過去

大宅

回覆 fayfeily 的帖子

可以差50分以上... 基本ietls 一定要有L8/WRS7 以上

複式洋房

aongrace 發表於 18-7-5 10:35

上一次lowest crs442, 所以我係442+

可惜我就算考到 clb 10 都唔到 440 ...

複式洋房

有Bno 又有特區護照,係咪填其中一本就得?Travel history 就要寫晒兩本護照嘅出遊紀錄??

大宅

我兩本都有填。。。兩本o既資料都有交。。。

大宅

teddycoko 發表於 18-7-5 11:08

Land 左 ... 但下年先搬過去

朋友可分享一下你 land 那裡及 landing 後一般有什麼要辦理以便日後移居 ?

大宅

回覆 fayfeily 的帖子

Land Toronto, 一般land 前已經要準備晒要帶咩過去.... 我諗搬前要準備攞返d mpf, 清稅等

複式洋房

Thanks buddy!

別墅

我L7/WRS6 要考到 L8/WRS7 都唔易, 有無咩考IELTS心得 / 或老師 可分享?

大宅

回覆 beamom 的帖子

如果對自己根底信心唔算高O既話,好多人都話上堂有D 幫助。我之前就諗住自己溫,考一次睇下自己邊方面弱先再加強。自己溫左一個月,每日都會做exercise, 睇範文,睇英文電視。好好彩一次就reach 到所需要o既成績。心得都係不外乎多聽多睇多講,語言都係要累積。覺得writing 最有難道,task 1一定要記熟formal/ semi-formal/ informal 書信用字同tone。Task 2 要用多種唔同句型,同一類句型唔好用多過2-3次,vocab 亦唔好重覆,要用複習句式/grammar,文章內容就睇你自己睇幾多書/報紙/時事。
p.s. 一定要學識分用咩字/句型先可以高分

複式洋房

我有買IELTS 練習做
個人覺得 speaking & writing 好難,要掌握一些起承轉合用的 sentence pattern 去拿高分, 但又要用得好自然,唔好令examiner覺得你背書,同埋基本 grammar 串字唔可以錯。
我仲會錄音自問自答,再聽番,迫自己講多幾次。

複式洋房

好苦惱
估唔到 proof of work experience 咁難搞,公司大,HR 肯出 reference letter但唔肯寫 job duties, 但前老細已經退休,唔知可以點搞??!

首頁

尾頁

跳至