跳至

首頁

尾頁

別墅

aongrace 發表於 18-6-26 23:31
我三月尾開始睇資料,四月考 IELTS, 同時搵WES 做 ECA,由request uni transcript 到 receive WES report ...

我想申請,但要考好IELTS, 是否有全部6 或以上的先可以申請? 请問你用那工種入紙申請?

大宅

回覆 hkbb06 的帖子

你計唔計o既意思係咩?算唔算travel history? 我估離開香港就計 。。 我用BNO做申請

複式洋房

首先上IRCC網頁搵番你份工NOC,其實好多工種都有
IELTS 一般目標係8777 (LISTENING 8),會高分好多,但EXPRESS ENTRY 有好多因素計分,要唔要考到8777因人而異。

複式洋房

我就無寫呀,一來完全唔記得自己幾時去幾時返,二來同一個國家應該唔算 trips outside your country of origin or residence 掛?!

別墅

aongrace 發表於 18-7-29 10:15

我就無寫呀,一來完全唔記得自己幾時去幾時返,二來同一個國家應該唔算 trips outside ...

Thank you :mother:

複式洋房

等了三星期,終於收到 medical pass 通知,同時收到 police cert request letter。

別墅

aongrace 發表於 18-8-17 13:13
等了三星期,終於收到 medical pass 通知,同時收到 police cert request letter。

Congrats ! 你是那個skill cat. ? 去边個省份?

複式洋房

aongrace 發表於 18-8-17 13:13

由申請到等驗身,其實須要幾耐時間,cic一直都寫约6个月既processing time, 而家只係等......

大宅

回覆 ALLSTUFF 的帖子

唔耐呀 .. 我由申請到批出2.5個月... 中間仲隔左兩個長假期

複式洋房

teddycoko 發表於 18-8-20 10:33

唔耐呀 .. 我由申請到批出2.5個月... 中間仲隔左兩個長假期 ...

甘快?你條件一定好好。想問下其實個流程係點?好似有d複雜甘

大宅

申請o既意思係收到ITA後入form 計喎 ... 入pool 等ITA 可以係無了期.... 詳情可以上 WWW.CANADA.CA 睇呀

複式洋房

teddycoko 發表於 18-8-20 12:30

申請o既意思係收到ITA後入form 計喎 ... 入pool 等ITA 可以係無了期.... 詳情可以上 ...

我經朋友介紹揾agent既,但佢一直叫我等,都吾知要等幾耐

大宅

你知道自己幾多分嗎? 上次邀請緊440分以上o既人 ... 未到分就只有等... 或諗方法加分啦

複式洋房

teddycoko 發表於 18-8-20 12:57

你知道自己幾多分嗎? 上次邀請緊440分以上o既人 ... 未到分就只有等... 或諗方法加 ...

個agent话等CIC覆,即係ITA前定後?
我都吾知幾多分,佢只係话冇問題,會好快有消息

大宅

你未免太信AGENT 了吧.... 咁你考左IETLS 未或者佢有冇叫你做BODY CHECK?

複式洋房

teddycoko 發表於 18-8-20 14:33

你未免太信AGENT 了吧.... 咁你考左IETLS 未或者佢有冇叫你做BODY CHECK? ...

ietls 考左,未做body check

大宅

我估你未有ITA ... 不如你去加拿大移民局網計下或問下你agent .. 你有幾多分 ....

複式洋房

teddycoko 發表於 18-8-20 14:50

我估你未有ITA ... 不如你去加拿大移民局網計下或問下你agent .. 你有幾多分 .... ...

甘大件事

複式洋房

收到 ITA 後要交學歷證明,工作證明,資產證明,做body check等等
如果你冇交過以上資料,即係未收到 ITA。
6個月processing time 係由交齊文件,收到AOR 開始計

BTW, 你真係要知道自己有幾多分,如果同 cut off 差得遠要搵其他方法加分e.g. retake IELTS, study Master, find PNP etc

複式洋房

teddycoko 發表於 18-7-19 12:50
回覆 temilyt 的帖子

我俾晒10年內job reference 呀 ... 冇俾報稅資料有俾pay slip .. 你計緊part 1定part ...

想問我得而家份工有 reference letter, 其他工無得糧單, employment contract 會唔會唔得? 我都準備 submit application, thanks

首頁

尾頁

跳至