自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題目,如果係,又取得什麼成績?可以發表下是什麼科目可以什麼不可以(專心情況)。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

梗係唔係, 個人習慣!!!

珍珠宮

minglam49 發表於 18-6-27 19:32
如題目,如果係,又取得什麼成績?可以發表下是什麼科目可以什麼不可以(專心情況)。
...

孩子是的及全级頭-起温習,由全级考尾尾升番上來,平均每年排高50名,可以估全科,去銅羅灣果間圖書館温地靈人傑D

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔一定!

但我非常討厭我阿媽係考試期間,成日依依鵝鵝!話你好返自修室溫!返大學圖書館又話! 返多幾日重要鬧,係真係鬧!!
係屋企溫又成日掹我落去早餐飲茶食 tea, 又忍唔到開電視!
好心比我出去溫喇!我已經係一向成績好,唔係差果d 扮野!

總有離別的時候

水晶宮

回覆樓主

人人不同,但真係要分,我覺得數字的科目(如數學,會計),一齊溫,操數時一齊溫習討論下會易d.文科就獨自背,獨自諗會易專心d

子爵府

某日,下午,想同女去星巴食cheese cake同試下杯柚子紅茶,好難先搵到兩個位坐,坐住對面的係四位中學生,成張長枱比佢地既所謂筆記書本放左一半,其中兩個帶住headphone抄寫,一個去買野自己食,一個玩雷話。

我都想知道噤樣真係溫書入到腦????

wcpcelia    發表於 18-6-28 17:18

子爵府

親子王國15週年勳章

人人唔同,我數學同人一齊溫書做 past paper,分數即刻高左 20 分。

珍珠宮

minglam49 發表於 18-6-27 19:32
...

阿仔舊年開始幾個放學一齊溫,又揾師兄指點下,有時仲叫99整snacks,就雲集在我家,通常晚飯前散水,大多我識的,咁又有姐姐探子打報告

珍珠宮

人人吳同嫁,我果陣自己一個屈埋屋企溫,到我中六果陣,有大概8個讀文科的中五女同學日日返學校圖書館溫書,但佢地所為溫書係望住啲筆記,把口傾閒計,印象中好似8人中得2人重讀,其他去曬讀毅進

珍珠宮

Chowying 發表於 18-6-27 19:44
唔一定!

但我非常討厭我阿媽係考試期間,成日依依鵝鵝!話你好返自修室溫!返大學圖書館又話! 返多幾日 ...

大學都管到?你點解唔呃佢話返lab 呀?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Ononluk 發表於 18-6-27 20:09
大學都管到?你點解唔呃佢話返lab 呀?

果個時間真係考試時間

我阿媽真係好鬼煩佢完全唔明人地要專心溫書, 你返大學全日溫完返屋企就捉住你黎鬧 話你哂錢哂時間咁

我讀數學冇 lab 返的

珍珠宮

回覆樓主

好難講,講真人人讀書方法唔同,我細個考公開試係開大電視聽住歌,每半小時要行下郁下先温到入腦嘅人,同朋友去圖書館志在夠鐘就食tea,打下波,但成績比大部分好似好專心温書嘅同學好。不過都講緊差不多廿年前了,依家啲學生可能要打住機先溫到書

男爵府

回覆樓主

我唔得,我自認八卦,會睇人地溫成點而分心。

wcpcelia    發表於 18-6-28 17:18

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

brother4 發表於 18-6-27 19:44
孩子是的及全级頭-起温習,由全级考尾尾升番上來,平均每年排高50名,可以估全科,去銅羅灣果間圖書館温 ...

以前係中學時去大學canteen 度溫

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

個個人唔同,我本人就點溫到係讀屎片。
我覺得問黎無謂,睇成績咪實際。
小朋友話咁樣好,咪即管比佢咁做。

珍珠宮

pomanlife 發表於 18-6-27 20:22
以前係中學時去大學canteen 度溫

理工自己去過,扮學生食學生歺

大宅

seaman1982 發表於 18-6-27 20:25
個個人唔同,我本人就點溫到係讀屎片。
我覺得問黎無謂,睇成績咪實際。
小朋友話咁樣好,咪即管比佢咁做。 ...

我自己覺得要背嘅當然自己背(收藏),但要計就討論下無壞!成績是最好的驗證,不過佢哋唔聲我嘅意見,我自己就無法!

大宅

alicecmc2003 發表於 18-6-27 19:52
某日,下午,想同女去星巴食cheese cake同試下杯柚子紅茶,好難先搵到兩個位坐,坐住對面的係四位中學生, ...

就是見到咁嘅情況,所以出去溫唔到D咩,又有誘惑(八卦),都專心唔到!

大宅

Chowying 發表於 18-6-27 20:13

果個時間真係考試時間

我自己讀書時無人左住我,所以要背嘅系無問題,但計数方面,就去D公眾平台揾勁人教我。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

brother4 發表於 18-6-27 20:25
理工自己去過,扮學生食學生歺

家陣無喇! 要check証
放下自在

首頁

尾頁

跳至