興趣嗜好

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

mingaga 發表於 18-8-6 14:03
在水種盆種植的蝴蝶蘭生出新芽,係咪代表佢已經適應咗水種的環境?
佢之前爛咗好多根㗎,差唔多比我剪晒。
...

慢慢來,蝴蝶蘭的葉太大,得小小根吸唔夠水份營養,d葉就會皺

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

babywater 發表於 18-8-6 14:05
有好消息就好了,我d秋石斛開始出花芽了,這棵叫鐵皮石斛,春天時開過,剛才發現佢偷偷地又開一朵, ...

石觔也有分春、秋?選購嘅時候點樣分?呢個時間應該買邊一種?
我記得之前有個JM啲春石觔種得好澎湃、好多花、好靚

子爵府

mingaga 發表於 18-8-6 14:14
我記得之前有個JM啲春石觔種得好澎湃、好多 ...

澳洲石斛多數是秋,系頂上開花,春石斛系成枝開花

子爵府

mingaga 發表於 18-8-6 14:14
我記得之前有個JM啲春石觔種得好澎湃、好多 ...

我在花墟現在只見到秋石斛

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

babywater 發表於 18-8-6 12:18
我會揀有兩枝以上舊年的新枝(開過花的就是)嘉多利的枝太老系冇用的,開過花亦唔會再開,新芽一般在舊年 ...

今日我揀咗呢一棵,有兩枝已經開過花的舊枝,有兩枝是新枝,另外有一小新芽,就咁睇我見佢幾粗壯,但拆咗啲植料之後,我見佢啲根,健康狀況麻麻哋。
請問需唔需要吹乾幾日,才加水?
如果加水,加幾多,需唔需要浸過晒啲根?

侯爵府

babywater 發表於 18-8-6 14:20
我在花墟現在只見到秋石斛

我今日見到有春石斛,放在那店舖左邊牆上,啲根好長,現況只有葉未有花

子爵府

mingaga 發表於 18-8-7 23:13
今日我揀咗呢一棵,有兩枝已經開過花的舊枝,有兩枝是新枝,另外有一小新芽,就咁睇我見佢幾粗壯,但拆咗 ...

見到根表面乾咗就可以加水啦,初時三分一咁,不要太多,勤d檢查,有爛根就剪走同換水,個新芽應該好快就會長出新根

子爵府

mingaga 發表於 18-8-7 23:15
我今日見到有春石斛,放在那店舖左邊牆上,啲根好長,現況只有葉未有花
...

春石斛有排先開花

男爵府

babywater 發表於 18-8-8 07:14
見到根表面乾咗就可以加水啦,初時三分一咁,不要太多,勤d檢查,有爛根就剪走同換水,個新芽應該好快就會 ...

想睇下你D碰碰香水培情况。
我有碰碰香我又想水培。

子爵府

rosetina 發表於 18-8-8 08:25
想睇下你D碰碰香水培情况。
我有碰碰香我又想水培。

好簡單,剪咗d支出來,晾乾個傷口(現在天氣2、3小時已經可以),跟著放入水,第二日已經開始生根,超級快。之前長得太高,早幾日我剪咗d落來又插咗幾支,全部成功,因為冇俾肥料佢地,所以比較瘦,但都好大陣味,我放在窗邊,希望開窗時d蚊唔好入來

子爵府

babywater 發表於 18-6-28 08:45
蝴蝶蘭,它們都是新年後花後入水的,第四張圖是有植料的水培

我的一盆水加泥種的銅錢草,初時買返嚟系用泥種好細盆,可能冬天凍親死晒,我系泥入邊搵到爛剩的唯一一條根,拎來水種,之後又換成現在的種法,都算爆盆

子爵府

mingaga 發表於 18-8-7 23:15
...

這兩棵是春石斛,屬於比較矮壯的品種

侯爵府

babywater 發表於 18-8-8 12:51
我的一盆水加泥種的銅錢草,初時買返嚟系用泥種好細盆,可能冬天凍親死晒,我系泥入邊搵到爛剩的唯一一條 ...

好勁呀!生命力好強,俾妳種到佢嘅形態好靚啊

侯爵府

babywater 發表於 18-8-8 12:58
這兩棵是春石斛,屬於比較矮壯的品種

我喺店舖見到嗰啲,都冇你呢兩棵咁靚,店舖嗰啲,只係啲根好澎湃,好長咁垂落嚟。
春石斛用水種好定係用蘭木?
見你兩個方法都仲得好靚

子爵府

mingaga 發表於 18-8-8 14:11
我喺店舖見到嗰啲,都冇你呢兩棵咁靚,店舖嗰啲,只係啲根好澎湃,好長咁垂落嚟。
春石斛用水種好定係用蘭 ...

我比較中意水種,可以睇住d根生長,方便打理,植料果盆比較大棵兼仲未搵到適合的玻璃樽

侯爵府

babywater 發表於 18-8-8 14:25
我比較中意水種,可以睇住d根生長,方便打理,植料果盆比較大棵兼仲未搵到適合的玻璃樽
...

原來係咁。我都覺得搵適合的玻璃樽或者膠樽,
有時有啲難度。
今朝起身見到吹乾哂,再檢查一下有冇爛根,啱啱放佢入水,啲水會唔會太少呢?

子爵府

mingaga 發表於 18-8-8 15:11
原來係咁。我都覺得搵適合的玻璃樽或者膠樽,
有時有啲難度。
今朝起身見到吹乾哂,再檢查一下有冇爛根, ...

唔少啦,這幾天都要每天換水,你預啲根會爛大部分,不過不用擔心,好快會有新根生出嚟

侯爵府

babywater 發表於 18-8-8 16:46
唔少啦,這幾天都要每天換水,你預啲根會爛大部分,不過不用擔心,好快會有新根生出嚟
...

係咪生返啲綠色嘅根出嚟先為之健康,左呢啲白色唔得?

子爵府

mingaga 發表於 18-8-8 16:57
係咪生返啲綠色嘅根出嚟先為之健康,左呢啲白色唔得?

停止爛根兼長出新根才算適應到,新根是白色的,深綠是有水藻附在根上

珍珠宮

回覆樓主:

好勁呀,新年我有一棵細蘭花,啲花謝晒我剪支繼續種,原本嘅葉就有少少巢皮,但無端端生多咗塊葉,仲一路大緊,係咪有希望呀?

首頁
45678...11

尾頁

跳至