嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿女成日俾蚊咬, 咬完腫起一大舊, 好痕會抓損, 損左又驚佢發炎, 真係好心痛. 去公園貼蚊貼無用, 連行下商場都俾蚊咬. 唔通一出街就要貼蚊貼/ 噴蚊怕水? 日日咁貼咁噴得唔得架? 請問有無人用過Alfresco防蚊潤膚乳液? 係咪可以日日塗? 防唔防到蚊?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

行商場都俾蚊咬吖?咁犀利,或者車仔買既時候有冇配蚊帳架,建議出街都落蚊帳...

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我就係用呢隻,我覺得OK,可能我老公惹蚊,次次出去D蚊咬我老公,唔咬阿B
回覆 Yellow_Bean 的帖子

Hello Yellow_Bean ,媽媽會同囡囡去公園好好呀,4至9月係香港雨季,比較多雨水和天氣反覆,蚊蟲都活躍D,而小朋友新陳代謝比大人快,體溫亦較高,容易吸引蚊叮,的確要做足防蚊措施。媽媽選擇返成份用天然物品防蚊比較安全,例如:香茅油、檸檬油等,衛生署防護中心建議兒童使用嘅驅蚊劑當中DEET(避蚊胺)嘅濃度不應超過10%,媽媽可以先了解產品成份, 挑選不含DEET 或DEET濃度低嘅驅蚊劑,而且唔好直接噴射驅蚊劑去小朋友皮膚上,先噴係大人掌心上,再塗係小朋友皮膚上較為安全。蚊蟲通常在早/晚時間比較活躍,避免在該時段去公園、多樹木嘅地方,穿著淺色長袖衫褲,都可以減低被蚊叮風險。囡囡幾大呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

阿女22個月, 去公園/ 行商場我通常俾佢落地行, 所以BB車都無整蚊帳. 唉! 唯有試下日日塗Alfresco, 希望有 d 幫助.

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

小朋友肉特別甜,出街都系小心D,著件長衫長褲穩陣。

珍珠宮

Yellow_Bean 發表於 18-6-29 15:06
阿女22個月, 去公園/ 行商場我通常俾佢落地行, 所以BB車都無整蚊帳. 唉! 唯有試下日日塗Alfresco, 希望有 d ...

去公園就話多蚊,不過商場應該就幾乎無啩?如果係咁,唯有出街就要噴嘢了

別墅

去商場都俾蚊咬兩大啖腫晒, 真係無言, 只好怪阿女太肥美.

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-6-29 15:57
去公園就話多蚊,不過商場應該就幾乎無啩?如果係咁,唯有出街就要噴嘢了
...

冇錯,出街真係要噴嘢,最好著長衫長褲

珍珠宮

GCHK 發表於 18-6-30 17:13
冇錯,出街真係要噴嘢,最好著長衫長褲

講得啱,特別戶外都要長衫長褲。

子爵府

Yellow_Bean 發表於 18-6-29 15:06
阿女22個月, 去公園/ 行商場我通常俾佢落地行, 所以BB車都無整蚊帳. 唉! 唯有試下日日塗Alfresco, 希望有 d ...

我仔用Alfresco,一樣俾蚊針
每次要厚塗加防蚊扣

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-6-30 19:51
講得啱,特別戶外都要長衫長褲。

係亞,咁比較有保障,都比較有效

別墅

不過天氣咁熱, 阿女著長袖衫又出晒汗出熱痱 (已經出親街/ 去公園都著長褲), 一抓又係抓損, 煩!

男爵府

回覆樓主

Alfresco,我用bb用過,我覺得效果都一般,始終都係有蚊咬,唔知係蚊定係細細個點蟲仔,咬完紅腫範圍好大⋯⋯ 真係唔知邊隻防蚊液好,又無害

複式洋房

我個仔行去边都有蚊咬,商場都唔例外,着長衫褲都會俾咬到頸,額頭,手背……😔

首頁

尾頁

跳至