跳至

首頁

尾頁

男爵府

Apple_abc 發表於 18-7-3 17:33
回覆 kwan_0128 的帖子

請問你點知小朋友只攞到一分?? 我仔同我講佢英文全部識晒, 但去到比幅圖佢講故事, ...

唔係我小朋友考, 係上面個位JM嘅小朋友
今年2nd in係有分數比番家長嘅, 啱啱6月個次第二輪收生就唔知有冇
其實面試用廣東話作答都冇問題,都有廣東話嘅小朋友考得到, 但唔知你係咪講緊考6月個次? 6月得十幾個位係超級難考, 如果有小朋友可以全程流利普通話作答可能會有優勢

男爵府

回覆 noqqkk 的帖子

平常心... 其實movers 15盾甚至考左 flyers都大有人在,反而我覺得gese spoken test學既野對面試臨場場比較有用,畢竟今年競爭很大,希望大家仍有好消息

複式洋房

回覆 misseleve 的帖子

冇野,申一下而已,我個仔都抽到好學校,都冇所謂,只係想話比以後既參加面試既家長聽,入吾到並非小朋友吾夠好吾夠叻,只係同呢問學校無緣,冇得勉強。

Trinity and Cambridge 各有各好啦,個人認為,去D只用口不用手既面試,Trinity有優勢,去某學校叩門,要1.5個鐘口試筆試,Cambridge 會好D

男爵府

kwan_0128 發表於 18-7-3 17:42
唔係我小朋友考, 係上面個位JM嘅小朋友
今年2nd in係有分數比番家長嘅, 啱啱6月個次第二輪收生就唔知有冇
...

請問係點俾返分數家長睇?
係e mail定寄信?我小朋友上年有2 nd in ,好奇想知有幾多分?但唔學有通知
先謝謝解答!

男爵府

noqqkk 發表於 18-7-3 15:51
回覆 elletim 的帖子

9月有入Second In但衰左,今次又衰左,我個仔考到劍橋starters 15盾,Second In成績 ...

我個女上年都有second in都無分數比番我睇,你起邊到睇到呀?

複式洋房

回覆 wa614 的帖子

問校長,佢講既

男爵府

noqqkk 發表於 18-7-4 08:57

問校長,佢講既

岩岩我都打左去圓玄問,聽電話果個小姐話可以問校長/負責老師當時小朋友面試情況,唔該哂你。

複式洋房

個位小姐有無講,點聯絡校長/負責的老師呢? 打佢直線電話,定係點樣?

男爵府

noqqkk 發表於 18-7-4 14:52

個位小姐有無講,點聯絡校長/負責的老師呢? 打佢直線電話,定係點樣? ...

佢問我想搵負責老師問番分數定係搵校長了解,咁我話想搵校長傾,佢就話會安排今日/聽日校長再覆我喇

複式洋房

張校長真係世間少有,呢D小事,再加上我地又唔係佢學生,佢都願意自己打電話,無得頂

男爵府

noqqkk 發表於 18-7-4 15:17

張校長真係世間少有,呢D小事,再加上我地又唔係佢學生,佢都願意自己打電話,無得頂 ...

係呀,真係好校長...
希望知道個女衰左邊樣,加以操練,出年考插班再黎過

複式洋房

希望你成績無我咁差,加油

大宅

回覆樓主:

校長真係好好,估吾到佢會親自覆返家長,我諗無咩學校校長會咁做,佢真心為小朋友好,等家長知道小朋友錯左係邊

複式洋房

回覆 tcm1018 的帖子

下年佢退休,咁好既校長又小一個啦

大宅

上一年分數都可以check番?

複式洋房

各位媽媽,我囡報19-20年小一,想問下圓玄 interview 考咩,有什麼可以準備?

複式洋房

fatshanshan 發表於 18-8-22 15:19
各位媽媽,我囡報19-20年小一,想問下圓玄 interview 考咩,有什麼可以準備?

同問,thx

複式洋房

同問,求上年媽媽分享!
讀圖書?

大宅

LovelyCharlotte 發表於 19-6-9 06:15
同問,求上年媽媽分享!
讀圖書?

ipad中英數常
second in 讀中英文故事書,再問問題,睇理解能力,中文會考重組句子

複式洋房

中文要識字,串句子,會讀簡單繪本,英文要串單詞,要會讀繪本,能回答問題,數學識加減那些

首頁

尾頁

跳至