意見反饋
義工

6個月-1歲 今日: 18|主題: 14052

6個月飲食問題

別墅

國民生產總值:918

想問媽媽們,而家bb 6個幾月,之前覺得佢幾厭食,最近忽然食到2餐粥,我好感動,但奶由全日800~900,而家等600~700(emoji) 有jm話奶營養多過粥,咁會唔會一下子冇左好多營養架?

王國熱話
活在永遠不會錯嘅女人下生活,好辛苦
男家親戚話我唔識煮飯
Working mum的你們如何衝突心理關口轉FTM?
如果99咁樣同你講..你地會點

翡翠宮

國民生產總值:84570

BB防敏心得分享勳章

你可以系BB粥加D菜蓉,用瘦肉碎煲湯隔去肉渣。慢慢長大,可以試魚蓉等,營養都幾多下架。

男爵府

國民生產總值:6157

開心吸收勳章

回覆樓主

粥裡要有菜有肉夠營養均衡先可以代替一餐奶

水晶宮

國民生產總值:50851

回覆樓主

白粥無咩營養。
要有肉有菜。

珍珠宮

國民生產總值:38569

回覆樓主

咁你係加固嘅時候,加肉菜,或者加魚菜,都會有營養

別墅

haha748494 發表於 18-6-29 15:46
你可以系BB粥加D菜蓉,用瘦肉碎煲湯隔去肉渣。慢慢長大,可以試魚蓉等,營養都幾多下架。 ...

謝謝你解答先 最近有肉有菜,肉大概一匙羹,唔知夠唔夠 其實我唔明每日要食幾安奶 有時食得3,4安咋

別墅

janede1314 發表於 18-6-29 16:59
粥裡要有菜有肉夠營養均衡先可以代替一餐奶

謝謝你解答先 最近有肉有菜,肉大概一匙羹,唔知夠唔夠 其實我唔明每日要食幾安奶 有時食得3,4安咋

別墅

puppydingo 發表於 18-6-29 17:58
白粥無咩營養。
要有肉有菜。

別墅

GCHK 發表於 18-6-29 22:14
咁你係加固嘅時候,加肉菜,或者加魚菜,都會有營養

水晶宮

國民生產總值:50851

im跳跳豬 發表於 18-6-29 22:55
謝謝你解答先 最近有肉有菜,肉大概一匙羹,唔知夠唔夠 其實我唔明每日要食幾安奶 :c ...

個個bb都唔唔
我兩個6個月就4-5安
而家9個月10安
佢餓就喊

男爵府

國民生產總值:6157

開心吸收勳章

im跳跳豬 發表於 18-6-29 22:55
謝謝你解答先 最近有肉有菜,肉大概一匙羹,唔知夠唔夠 其實我唔明每日要食幾安奶 :c ...

肉一匙羹足夠呀

每日奶量理想有500ml 以上

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.