自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

別墅

好長,不喜勿插,俾個機會我分享吓!(emoji)(emoji)

我個 b 就黎 9 個月大嘞,6 個月果時,俾醫生話佢中度全面發展遲緩,能力得只 2個半月大,呢個消息係我老婆喊住打嚟同我講,我果陣返緊工,果下心情直頭由天堂跌到入地獄,我個腦入面有無數畫面,智障、自閉、肌肉萎縮、不良於行....etc 幾惡劣都有(emoji)

其實之前都心裡有數,因為 4個月大果陣,健康院都 warn 過 bb 唔識捉野,又對聲音唔敏感,又唔對人笑,不過當下真係接受唔到,我要忍住眼淚安慰我老婆,又要繼續返工,諗返都淒涼(emoji),惡夢就由呢刻開始,我同我老婆一直俾「發展遲緩」困擾直至現在。

經朋友介紹下,即時已經幫 bb 搵職業治療,又改變左照顧 bb 嘅過度保護方式,每日帶佢去街,玩多d睇多d,做左應該要做嘅野,亦都做左好多自尋煩惱嘅野(emoji)(emoji)‍♂️

別墅

回覆樓主

我一知阿 b 有事,就不停 search 有關發展遲緩嘅資料,瞓瞓下忍唔住又做 research, 一搵到有d症狀似 bb, 就不停再 research,沒完沒了.....冇錯,我開始有抑鬱(emoji)(emoji)‍♂️

我太太係全職媽媽,對佢影響更大,每日要對住 bb, 每次都係佢見醫生,每次返嚟轉述返我知都係 d 負面野,佢個人都越來越負面,成日覺得 bb 咁得意,點解有呢個病?幾時 catch up 到?會唔會一世係咁...etc (emoji)

初初見 bb 有進步都會好興奮,即刻拎健康院果本天書做比較, 久而久之,開始覺得 bb 不夠進步,始終同人有距離,太太成日掛住想 bb catch up 返, 唔鍾意我話 bb 叻左有進步;而我就成日對 bb 嘅進步有懷疑,例如bb 想向前撲,就懷疑佢脊骨有問題;bb 拍野大力,又懷疑佢個腦麻脾...etc。(emoji)

最近帶 bb 去評估中心評估,bb 8個月大得 4 個半月能力,物理治療師話要見醫生,安排排特殊學校,又話 bb 肯定遲講野,又暗示 bb 個腦可能有問題....etc, 我同太太當然唔開心同失落啦。(emoji)

別墅

回覆樓主

因為每次等政府覆診都等好耐,我地又心急,早 2 日帶左 bb 去見一位兒科醫生,咨詢下佢嘅意見,忽然俾佢點醒左(emoji)(emoji) ,醫生問,點解你地覺得佢 catch up 唔到?佢做完 training 有冇進步先?如果冇進步就應該要擔心,佢呢刻表現同之前政府醫院嘅報告都有好大進步,你地唔好諗第二時讀書嘅野,唔好諗幾時可以追到同普通人一樣先,記住最緊要係呢刻,bb 咁細,可能過 3 個月個 grading 已經唔同! 佢唔似有乜古怪病,個腦都唔似有問題,真正原因要花漫長時間反覆測試至知,所以與其想知病因,不如努力 intensive training 先.....

果下我同太太都叮左一聲醒左,冇錯,當下係最緊要,應該做盡我做到嘅嘢先,就算結果係點又如何?最多咪花多d功夫,父母責任就係要照顧子女!自己都有問題,又點照顧佢地呢?多謝醫生(emoji)(emoji)

PS. 感激睇到最尾嘅你地,我發現分享係走出抑鬱嘅一種方法,如果有同路人睇緊,記得 Think positive(emoji)(emoji),「發展遲緩」其實唔可怕,最可怕係成家都沉左。共勉之(emoji)(emoji)

lingan    發表於 18-7-17 17:28

男爵府

回覆樓主

水晶宮

回覆樓主:

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Aryung 發表於 18-6-29 07:50
因為每次等政府覆診都等好耐,我地又心急,早 2 日帶左 bb 去見一位兒科醫生,咨詢下佢嘅意見,忽然俾佢點 ...

別墅

因為每次等政府覆診都等好耐,我地又心急,早 2 日帶左 bb 去見一位兒科醫生,咨詢下佢嘅意見,忽然俾佢點 ...

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

祝福

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

加油!
好好享受同孩子相處嘅時光!
只要你一家人同行,有愛,就唔再係大問題!

公爵府

親子王國15週年勳章

呢一刻佢係9個月大,而發展係遲幾個月,因為佢細先有分別,當佢幼稚園丶小學,只係年幾個月嘅分別只係年頭年尾。

努力丶加油!

子爵府

回覆樓主:

爹哋好正面……
BB呢一刻努力進步緊,需要父母的支持,加油!
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

男爵府

回覆樓主:

加油!小朋友潛能無限大,努力啲放鬆自己對自己及BB也有益處

男爵府

大宅

回覆樓主

男爵府

好媽媽勳章

別墅

回覆樓主:

男爵府

Bless you

大宅

回覆樓主:

係架,小朋友發展很快,有全職媽媽照顧同醫院會定期跟進會好好多。 你去nicu或醫院物理/職業治療,見到其它小朋友,就會覺得BB也算幸運了。 問下姑娘如何排早期訓練,要早些排,有機會兩歲時有位

大宅

Aryung 發表於 18-6-29 07:48
好長,不喜勿插,俾個機會我分享吓!(emoji)(emoji)

我個 b 就黎 9 個月大嘞,6 個月果時,俾醫生話佢中度 ...

bb最幸福就係有你做佢爸爸,加油!

首頁
12345...16

尾頁

跳至