自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

加油,勿同別人比較。
睇小朋友自己的進步。
早發現。有機會追返
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

回覆樓主

加油!每個小朋友的發展步伐也不同。

珍珠宮

Aryung 發表於 18-6-29 07:50
因為每次等政府覆診都等好耐,我地又心急,早 2 日帶左 bb 去見一位兒科醫生,咨詢下佢嘅意見,忽然俾佢點 ...

其實係架,五官、腦力、四肢、大小肌,個個部份開步、發展步伐都唔同架。
我堂妹,細個光足5年頭,得頭毛,好慘,屋企唔敢搞,次次一搞就感覺變得更薄少......到16歲,俾人揾去做美髮水model

有些好早講話,早過其他人,但未必第日係辯論專家,甚至小學面試都唔肯開口。

伯爵府

回覆樓主

小孩子發展,可以一日千里。

所以加油!不要氣餒,健康才是真正的幸福。
BB你來咗啦?

大宅

回覆樓主

爸爸媽媽同BB一齊加油

公爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

Aryung 發表於 18-6-29 07:48
好長,不喜勿插,俾個機會我分享吓!(emoji)(emoji)

我個 b 就黎 9 個月大嘞,6 個月果時,俾醫生話佢中度 ...

有你 我可以坐擁天下,沒你 我的世界依然偉大!

伯爵府

回覆樓主:

樓主令我諗返起我大仔既經歷,由一歲到依家十歲多,由整體發展遲緩一年到現在只言語慢一年,由超級典型自閉到輕度自閉,由特殊幼兒學校到主流學校精英班,我地已經努力左十年,經歷起起跌跌,慶幸每年進步,所以你地都要堅持,因為你地係惟一可以幫到小朋友既人,每個小進步都係成長既基石,你同太太既努力會有回報的!

男爵府

回覆樓主:

每人發展進度唔同, 你細個同同學差幾個月咪又係讀同一班, 差別其實大左就無.
媽媽同爸爸既陪伴好重要, 只要識教bb好快就學識. 只要有進步証明佢係正常. 有人學野快, 有人學野慢係一件正常事. 你地咁早發現bb學野慢更加可以預早學習教養方法, 比其他人到小學先發現早好多, 証明bb好幸福, 有咁關注佢既爸爸媽媽.

子爵府

回覆樓主:

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Aryung 的帖子

keep住做訓練,發展慢幾個月姐好快會追快進度,不用太擔心。我仔2歲時都發現有發展遲緩,比同齡小朋友相差一年,要3歲先識說話,一路係協康做訓練至K3,升上小學仲入到精英班,今年升大學啦。努力加油,不要氣餒。

公爵府

回覆樓主:

子爵府

環保接龍勳章

真心祝福你們一家, 深信只要兩夫婦同心合力,互相支持,一定可以使BB健康快樂成長

侯爵府

回覆樓主:

大宅

Aryung 發表於 18-6-29 07:50
因為每次等政府覆診都等好耐,我地又心急,早 2 日帶左 bb 去見一位兒科醫生,咨詢下佢嘅意見,忽然俾佢點 ...

多謝分享!我仔剛確診讀障,都好洩氣,睇完你分享,我係時候應該收拾心情,睇吓點幫佢

大宅

回覆樓主:

祝福你地

子爵府

我個B都係發展遲緩,好明白你那種心情,感恩你的想法正面。
我當時的想法是,佢有那方面的遲緩,我就在那方面去訓練。你咁早發現,開始做訓練,會追得返的,不要過份擔心。

不要怕評估的結果不好,我當時想法是,那些結果只是讓我去申請政府資源去幫BB。

總之,路會行得辛苦一點,但你會發現你得的會比其他父母多。

加油

大宅

回覆樓主:

祝福

珍珠宮

回覆樓主:

加油
好正面,多謝你。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

樓主, 發展遲緩係學野比人慢同要更加時間, 我仔7星, 未夠2歲做評估都確診左慢超過1年, 帶佢做訓練同接觸多d人❨等佢有機會睇到其他人同模仿❩, 越大個.... 個差距會越小, 當然你要預備成績吾會係好叻架啦, 但起碼差得黎有個譜
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

首頁
12345...16

尾頁

跳至