跳至

首頁
12345...22

尾頁

大宅

畀面勳章

各位偉大o既人奶媽 :

不論你係在職 或 全職, 全奶 或 半人奶 o既人奶媽, 都希望你黎分享下餵奶o既苦與樂, o係度互相支持吓, o係呢條餵奶路上彼此激勵

大宅

畀面勳章

你地係埋身餵 or 泵出黎餵ar?

我產假時係全埋身餵, 攪到亞b e+唔肯食奶樽, 好慘ar

複式洋房

支持呀! 雖然而家已經返咗工, 但係我仍然係全人奶架。各位媽媽加油呀. 大家奶量如何呀?
我自己就每日泵奶4次, 一天只係泵到26~29安
0:00 / 6:30 / 12:00 / 19:00
而bb一餐食4安, 7餐一天, 剛剛夠囉.有時bb食少一餐半餐, 到現在我儲到一天的雪奶及1天的冰奶咋

複式洋房

我bb頭一日食奶樽都食得好"炸", 天一半地一半咁樣, side晒d奶奶, 睇見都肉痛, 我泵得好辛苦出黎架, 不過佢食得幾日, 掌握到點樣食樽就ok好多了.
原帖由 kit1014 於 09-3-31 10:39 發表
你地係埋身餵 or 泵出黎餵ar?

我產假時係全埋身餵, 攪到亞b e+唔肯食奶樽, 好慘ar

別墅

我都係全人奶媽, 未放完產假,所以仲係全埋身餵.

由於四月中就復工喇,所以岩岩開始同bb練習食奶樽, 由我老公操刀(姑娘叫的, 因為怕bb認得我陣除), 試左兩次.
第一次佢喊同扭足十幾分鐘, 慢慢掌握到, 就乖乖地啜晒四4安.
第二次一樣係典左一陣, 不過最後都食得ok.
我諗練得幾次就ok.

人奶庫我都準備好, 而家冰格有十包左右, 我諗住復工後, 早晚都keep番埋身餵, 有時lunchtime趕到返屋企都餵多次.

不過最近我有真菌感染, 有兩晚真係痛到攬住老公喊左出黎, 好辛苦, 而家搽左藥, 康復中.

複式洋房

可以埋身餵就最好啦...奶量會好d。而且你已經儲到10包冰奶, 應該都ok噃.祝你快d好返晒, 又可以餵bb啦.

原帖由 mamaminu 於 09-3-31 11:12 發表
我都係全人奶媽, 未放完產假,所以仲係全埋身餵.

由於四月中就復工喇,所以岩岩開始同bb練習食奶樽, 由我老公操刀(姑娘叫的, 因為怕bb認得我陣除), 試左兩次.
第一次佢喊同扭足十幾分鐘, 慢慢掌握到, 就乖乖地啜晒四 ...

大宅

畀面勳章

Jan_Ma,

你就好la, 泵到20幾oz .
1)我返工前埋身餵兩次(5am, 7am)
2)返到公司泵兩次(10am, 3pm), 每次得4-5oz (total <9oz for 3次食)
3)返到屋企再埋身餵兩三次(7pm, 9am, 11pm)

我亞b食左成個week奶樽, 仍然食得好差. during my working hr, 佢食3次奶樽, 每樽得3oz, 但佢都扭計食唔晒 我真係泵得好辛苦gar, 佢又食唔飽, 每次諗起都想喊

可能因為咁, 壓力大, 奶量急跌, 希望情況 (亞b食奶樽同奶量) 快d好轉la....

大宅

畀面勳章

mamaminu,

你已經儲到10包冰奶, 犀利!! 我儲左2包咋

希望你快d好返, 餵奶順利!

複式洋房

壓力真係會好影響奶量架, 我試過有少少泵奶唔方便, 即刻由8安/次, 跌到得5安/次呀。
你有埋身餵, 咁總產量你都應該有成20安左右啦...唔好灰心, 多D餵多D泵, 慢慢一個個WEEK會多D架啦。

原帖由 kit1014 於 09-3-31 11:41 發表
Jan_Ma,

你就好la, 泵到20幾oz .
1)我返工前埋身餵兩次(5am, 7am)
2)返到公司泵兩次(10am, 3pm), 每次得4-5oz (total

複式洋房

我4月中返工, 兩星期前開始俾bb每日一餐奶樽, 佢好唔願意吃, 到現在每餐都要搞0.5-1小時才吃4安士左右。
由於阿b現在半夜食少咗餐, 但我仍會谷奶, 所以半夜會起身泵奶,每日可儲到5安奶(夠1餐) 現在已經儲到10包。不過我怕儲得耐, d奶會無營養或變得唔好味。所以仲心大心細諗緊儲唔儲, 因為我怕第日返工會唔夠奶俾bb食。

複式洋房

因為食奶咀同埋身既咀形係好唔同, bb食樽啜唔到/啜得無平時那種感覺, 所以會扭計一d, 又或者會抗拒都唔定架, 所以黎緊你要比其他人幫你用奶樽餵佢呀.
如果係冰奶, 雖然有d書/單張話可以keep3個月, 但係我會2個月就用咗佢, 唔想keep到咁盡。如果你只係普通既雪凍, 係3~5日, 視乎你個雪柜雪咗幾多野啦。
50安奶, 都係夠bb一日多的奶量, 所以都要加油keep stock。
原帖由 happyship 於 09-3-31 12:40 發表
我4月中返工, 兩星期前開始俾bb每日一餐奶樽, 佢好唔願意吃, 到現在每餐都要搞0.5-1小時才吃4安士左右。
由於阿b現在半夜食少咗餐, 但我仍會谷奶, 所以半夜會起身泵奶,每日可儲到5安奶(夠1餐) 現在已經儲到10包。不 ...

別墅

我還在放假, 所以一天只有一餐吃樽, 其他埋身。 以前bb一早已開始培養吃樽, 一路沒問題。 不過最近覺得bb開始不喜歡吃樽。 可能是冰奶, 不好吃。。。我通常一個月内讓bb 吃冰奶。 之前好努力, 所以有成20包冰奶, 不過現在體力比較差, 所以已經沒有進帳。。。我也好怕返工后bb好快把20包冰奶吃完。 我沒有信心每天可以pump到bb一天的consumption....

好佩服媽媽可以5am, 7am 起床pump...我每天睡6hrs 已累得要命!!!

努力呀!

大宅

畀面勳章

原帖由 happyship 於 09-3-31 12:40 發表
開始俾bb每日一餐奶樽, 佢好唔願意吃, 到現在每餐都要搞0.5-1小時才吃4安士左右。

唔願意吃奶樽都食到4安已經好好la, 我亞b食搞成個鐘食1安咋

大宅

畀面勳章

moonisland,

你要好好調理身體, 盡量多d休息, e+ bb應該夠大可以"瞓住食". 你試下丫, 咁樣餵奶可以休息law

大宅

我未得閒儲呀...
而家阿b一餐食5安
一日食六餐(有時食埋身)

我早晚共三次泵8安
都未夠食
夜晚重要食奶粉....

哎......而家開工...阿b都怕要餵多d奶粉了

大宅

我20/4先返工,依家係全泵全人奶,因為小B女唔肯埋身食,一日泵到26oz左右,啱啱夠小B女食,個冰格得2包奶.

希望返工後仲可以全人奶就好啦!

大宅

我係全埋身兼全職媽媽~嘻~~
好開心全家都好支持我餵人奶...
仲唔洗我點做家務^^

一直奶量都唔錯...
不過係呢幾日唔知做咩奶量跌緊...
都唔知係咪想黎m
有咩想問就問啦~~~

複式洋房

謝謝您的意見。咁我要努力每晚keep住泵先得。

原帖由 Jan_Ma 於 09-3-31 13:18 發表
因為食奶咀同埋身既咀形係好唔同, bb食樽啜唔到/啜得無平時那種感覺, 所以會扭計一d, 又或者會抗拒都唔定架, 所以黎緊你要比其他人幫你用奶樽餵佢呀.
如果係冰奶, 雖然有d書/單張話可以keep3個月, 但係我會2個月就用 ...

大宅

畀面勳章

原帖由 蚊子 於 09-3-31 15:40 發表
我係全埋身兼全職媽媽~嘻~~
好開心全家都好支持我餵人奶...
仲唔洗我點做家務^^

一直奶量都唔錯...
不過係呢幾日唔知做咩奶量跌緊...
都唔知係咪想黎m ...

蚊子,
你就好la係全職媽媽, 我都想quit左份工專心照顧bb, 可惜e+環境唔好

我都怕黎m奶量跌, 我無乜stock....

公爵府

我之前係泵奶媽媽, 一日都要補一餐奶粉

近呢個星期寶寶病左唔肯飲奶樽, 但竟然肯埋身飲奶, 所以做左一星期全埋身人奶媽媽

慶幸之前有keep住泵奶, 唔係寶寶就冇奶食~~

首頁
12345...22

尾頁

跳至