跳至

首頁
23456...22

尾頁

別墅

我覺得應該無變坏。。。你有沒有自己飲過? 有一天我好奇自己飲下, 發覺。。。冰奶超難飲, 超so呀! 如果只放fridge, not ice compartment, 好一點, 有少少so, 但還可以接受。 之後如果BB 不原意喝冰奶, 我也不會怪她了! 當然希望她可以多喝一點, afterall, it's still 人奶啦! 別浪費!

原帖由 jimeow 於 09-4-3 19:20 發表
我bb同你bb同日出世,
佢2.98kg, 足兩個月時返健康院磅4.98kg
姑娘話合格,
咁你bb都好好,
我無補奶粉都係全人奶,二月開始已經儲奶, 大大話話都有十幾包奶...不過我今天發現二月最先儲既奶,坐暖後聞聞啲奶,怪怪的?點解 ...

大宅

我係半人奶媽咪,阿b一日四餐人奶,三餐奶粉,補奶粉唔係因為我唔夠奶,而家阿b對我d奶敏感,頭一個月我都係全人奶,但開始覺得佢出粒粒好勁,轉左加d奶粉,皮膚好左,但轉返全人奶又出過,於是只好做半人奶嗎!
阿b就來三個月,一向都食得唔錯,泵出來食到五安半,只係呢排厭奶,有時食少左一安!
我由於要返工,每日只係埋身餵到一至兩餐,返工可以泵到兩次,十五分鐘,兩邊夾埋有四安半,朝早起身,點都有九安,好彩既十一安,所以一日一定夠六餐,如要全人奶的話,都唔駛追得好辛苦!而家阿b食混合的話,仲有冰奶添!
阿b重得幾好!出世時七磅八,而家有十三磅五,長就有58cm。
其實大家如果覺得唔夠奶,我覺得要放鬆心情,我曾經都有擔心自己唔夠,個期真係少左,因為好大壓力,但之後我就諗住,餵到兩個月已經好叻架啦!餵得幾耐得幾耐啦!於早奶量就回升,返工後奶量都唔跌,有時仲會多d!
我返工有隻水杯,係starbucks買既,可以sip張相落去,我就將阿b 既相,自己print左出來,成版有成廿張相,係隻杯度,一邊泵一邊望,咁會多奶d!

複式洋房

Hi! 我係almost全泵型人奶媽媽,BB一日食6餐,每餐5安。全泵型係因為BB之前照燈,住咗9日醫院,咀仔好細,唔識埋身。因為驚越泵越少,而家一日埋身餵一次,當stimulate,但每次都好似同BB搏鬥咁mouth: 。

我5月先返工,但都好worry返工後越泵越少,唯有而家勤力啲儲多啲冰奶啦!如果到時要出trip都唔算....

複式洋房

唔好擔心啦, 離你要出差重有成2個月, 每個星期儲d, 都會有stock, 就算真係唔夠加d奶油都唔係罪, 置於出差, 你係酒店最方便係用手唧, 可以既就帶個手泵去, 當然唧完既係唔要啦, 勝在可以keep住個產量。
原帖由 happyship 於 09-4-6 18:25 發表
除咗怕返工後產量下降外, 現在我最擔心堅持唔到係我份工由6-8月每月都要出差7-8天, 一來怕唔可以有咁多儲備, 二來怕BB唔喺身邊咁耐, 之後會變成無產階級。

...

複式洋房

我都係, 自從轉了全泵一個月了, 早兩日想比亞b啜下啦...佢又喊又爭紮, 好似同我搏鬥咁呀, 最終都係要餵返樽.....唉!亞b唔要我啦...嗚......
原帖由 yinchaibb 於 09-4-6 23:53 發表
Hi! 我係almost全泵型人奶媽媽,BB一日食6餐,每餐5安。全泵型係因為BB之前照燈,住咗9日醫院,咀仔好細,唔識埋身。因為驚越泵越少,而家一日埋身餵一次,當stimulate,但每次都好似同BB搏鬥咁mouth:mouth:" /> 。

我5月先返工,但都好worry ...

複式洋房

keep到呢個奶量好ok啦. 我想問下你個bb出乜野粒粒?我之前都試過, 後來覺得係因為我食咗d補野 or 好火熱既野, 亞bi唔受得, 所以人奶媽都要介下口架
我個b都係58cm, 不過大約12磅多, 只係食緊4安/餐, 一日食6餐
原帖由 sera 於 09-4-6 21:23 發表
我係半人奶媽咪,阿b一日四餐人奶,三餐奶粉,補奶粉唔係因為我唔夠奶,而家阿b對我d奶敏感,頭一個月我都係全人奶,但開始覺得佢出粒粒好勁,轉左加d奶粉,皮膚好左,但轉返全人奶又出過,於是只好做半人奶嗎!
阿b就來三個月,一向都食得唔 ...

複式洋房

hidecatcat

你點知bb有便秘既? 姑娘話2個月既人奶bb唔會日日有大便, 如果你成日比前奶亞b食, 會唔會唔夠營養呀?
我定時泵奶, 都唔會次次好谷噃...不過你次次都9~10小時先pump一次嗎?

大宅

原帖由 Jan_Ma 於 09-4-7 09:20 發表
hidecatcat

你點知bb有便秘既? 姑娘話2個月既人奶bb唔會日日有大便, 如果你成日比前奶亞b食, 會唔會唔夠營養呀?
我定時泵奶, 都唔會次次好谷噃...不過你次次都9~10小時先pump一次嗎? ...

應該0甘講...我係"比埋"前奶阿b食
總之其餘的就泵左....遲d再餵囉(有時係泵奶先..有時係埋身先..無定)
總之阿b喊....我屋企人就會隊阿b比我了
唔理我當時做緊乜架啦:D (多數都係岩岩返屋企....泵奶/上網)

我唔定時泵架
有時工作9個鐘..有時12個鐘.....很難說
有時谷..有時唔谷...但返左工之後就明顯奶量少左
我無keep冰奶(因為基本上唔多夠奶)
總之佢喊就比佢食..佢唔食就有得佢(超放任自由)
食哂就比奶粉.....
拖拖下又等到我放工又可以埋身餵.......

大宅

至於便秘....我見佢唔係日日有
但因為我比人奶既部份都算係3/4係人奶
所以......怪怪地0甘

(以前阿b係一日幾次的)

複式洋房

咁都幾難計喎....如果你覺得OK, 可以KEEP到就繼續. 不過如果可以的話, 都係定時比BB食會好D.
置於便便問題, 我亞B都唔係日日有POU POU, 而家有時隔一日/兩日, 有時小小, 有時多多...總之佢耐唔耐有一次我都算了。
原帖由 hidecatcat 於 09-4-7 09:43 發表

應該0甘講...我係"比埋"前奶阿b食
總之其餘的就泵左....遲d再餵囉(有時係泵奶先..有時係埋身先..無定)
總之阿b喊....我屋企人就會隊阿b比我了
唔理我當時做緊乜架啦:D (多數都係岩岩返屋企....泵奶/上網)

我唔定時 ...

大宅

畀面勳章

我個b成個week之有一次便便, 不過姑娘話唔問題, 全人奶b只要有放"pay"就ok (即係條腸有活動). 如果有補奶粉又擔心bb便秘, 俾d水佢飲or開奶時可以加小小水, 咁就會好d~

大宅

阿b十幾日已經出啦!個時係試過食補野,之後成個月都唔好,睇過醫生,搽過野,冇激素既,好左好多,個時阿b已經個幾月啦!已經係半人奶,中間曾經試過一兩日全人奶,一食就出過,醫生話阿b可能係敏感皮膚,但如果半人奶ok既都繼續餵喎!
今日雪櫃多左奶,我叫工人今日全人奶先,haha呢樣佢冇得偷懶,想食粉奶可以遲d餵?冇可能,我一放工返來見阿b已經多左幾粒,已經知道佢食多左人奶,但其實我由我返工到放工,都係食多左一餐人奶,唔知點解咁敏感!

原帖由 Jan_Ma 於 09-4-7 09:17 發表
keep到呢個奶量好ok啦. 我想問下你個bb出乜野粒粒?我之前都試過, 後來覺得係因為我食咗d補野 or 好火熱既野, 亞bi唔受得, 所以人奶媽都要介下口架
我個b都係58cm, 不過大約12磅多, 只係食緊4安/餐, 一日食6餐
...

大宅

畀面勳章

原帖由 Jan_Ma 於 09-4-7 09:14 發表
我都係, 自從轉了全泵一個月了, 早兩日想比亞b啜下啦...佢又喊又爭紮, 好似同我搏鬥咁呀, 最終都係要餵返樽.....唉!亞b唔要我啦...嗚......

我亞b arm arm相反, 唔肯bottle, 有時只食得1oz!!! 食"buffet"時就係咁食無放口, 尋晚個臭豬食"buffet"食到嘔, 真係俾佢激死:;pppp: 其實佢埋身食我不知幾開心, 我又唔覺得痴身o既, 但我就要晚晚"朴"回家餵佢. 其實e+同佢出街我都可以照樣埋身餵 (找育嬰室or用布遮), 但有時想唔帶佢出街, 就唔可以去得耐. 做人奶媽真係矛盾....

大宅

大家好,我都係全人奶媽,BB因為早產,咀仔好細,加上住咗十幾日醫院,食慣奶樽,所以我最初埋身餵佢都唔係好順利。但而家佢大個咗,埋身食都有進步,希望我可以keep住埋身餵啦。

我已經返工,開始pump奶生涯,半夜起身pump一次,返工pump兩次,暫時每日pump到阿B第二日要食個三餐奶(即係我返咗工個段時間),其餘都係埋身餵。

我阿B而家食120ml一餐,每餐隔3小時,你哋呢?

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 kit1014 於 09-4-8 13:00 發表

我亞b arm arm相反, 唔肯bottle, 有時只食得1oz!!! 食"buffet"時就係咁食無放口, 尋晚個臭豬食"buffet"食到嘔, 真係俾佢激死:;pppp: 其實佢埋身食我不知幾開心, 我又唔覺得痴身o既, 但我就要晚晚"朴"回家餵佢. 其 ...

人奶媽出街真係幾頭痛,我未試過出街餵奶,次次都係出一出街,好快又要趕返屋企

複式洋房

我仲有10日左右要返工, 現在開始PUMP奶, 次數同你差唔多, 半夜一次, 日頭兩次(在PUMP的同時, 99餵BB食奶樽, 訓練佢)。

BB初初勁唔肯食樽, 最初每日一餐, 每次佢都發脾氣。現在三星期了, 情況有好轉, 每日兩餐, 每餐約150ML, 大約3小時餵一餐。不過我泵出來的奶有時唔係好夠150ML, 所以都擔心之後唔夠母乳俾佢食, 但我勁唔想補奶粉。

原帖由 dorisfung 於 09-4-8 15:15 發表
大家好,我都係全人奶媽,BB因為早產,咀仔好細,加上住咗十幾日醫院,食慣奶樽,所以我最初埋身餵佢都唔係好順利。但而家佢大個咗,埋身食都有進步,希望我可以keep住埋身餵啦。

我已經返工,開始pump奶生涯,半夜起身pump一次,返工pump ...

大宅

畀面勳章

dorisfung,
早產唔緊要, bb食過你o既人奶就快高長大
我好佩服d媽媽可以半夜起身pump, 俾我實tire死...
因為我亞b 唔like食bottle, 有時食1oz, 最多食4oz. 佢都係每餐隔3小時~

大宅

畀面勳章

原帖由 muimuichu 於 09-4-8 16:34 發表

人奶媽出街真係幾頭痛,我未試過出街餵奶,次次都係出一出街,好快又要趕返屋企
試過就唔覺得咁難架la. 有次同朋友食飯, 已經俾亞b食飽至出門, 但個臭豬响我地食完飯傾偈時又扭要食 好在朋友都係香蕉仔, 唔覺得breastfeeding有乜咁難為情, 我都係用包被遮住下, 咁就一bean餵一bean傾偈, 超順利

複式洋房

因為E+BB唔係啜我, 所以出街要帶好多野, 又要帶熱水, 又要帶冰袋, 所以介奶前都唔多想帶佢去好遠地方呀.
原帖由 muimuichu 於 09-4-8 16:34 發表

複式洋房

我亞b都係120ml/餐, 每日大約6餐, 有時係7餐, 每隔3小時.
原帖由 dorisfung 於 09-4-8 15:15 發表

我已經返工,開始pump奶生涯,半夜起身pump一次,返工pump ...

首頁
23456...22

尾頁

跳至