自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

angry_ 發表於 18-6-29 17:40
我在家唸咗二十年,感覺越來越好喎,因為我將唸經嘅功德,迴向埋比十方衆生,佢哋都想聽經聞法,唔會害你 ...

唔怕佢地唔走咩?我都想,因為有親人長期在醫院,但c6怕眾生聽完經唔走,聚留在家

公爵府

回覆樓主

我念大悲咒,如果驚嘅,其實念心經或普門品都好好㗎。
我幫我bb念普門品,我自己就大悲咒迴向。有時會做埋大悲水俾病人飲。
黎緊盂蘭有超渡法會,去正信佛廟或佛教聯合會做附薦。
要化解係一段時間,唔係一念就化解到。
多心存善念都有幫助。
或者多去同菩薩祈福。

大宅

回覆樓主:

其實除了地藏經可迴向,心經和普門品可迴向嗎?如迴向給病者一樣嗎?

侯爵府

醒目開學勳章

daddy12345 發表於 18-6-29 20:55
其實除了地藏經可迴向,心經和普門品可迴向嗎?如迴向給病者一樣嗎?

地藏經較為適合。

詳細內容已經pm.

大宅

回覆樓主:

之前有家人有重病,我哋有做,做法是每天去7仔或circle k求其選2間機構損錢,十蚊或二十蚊已經得,跟著雙手合實張單,向着個天講:「XXX(家人的名子)現向(損錢的機構名子)捐錢 ,功德回向XXX(家人的名子),希望XXX(家人的名子)逃過呢一劫,大步檻過。
另一張單又係雙手合實,向着個天講:「XXX(家人 的名子)現向(捐錢的機構名子)捐錢,將功德回向XXX(家人的名子)的恕親債主,希望XXX(家人的名子)逃過呢一劫,大步檻過!
每日都做,我哋就做到病人有好轉先停

大宅

Yukyuk 發表於 18-6-29 21:45
地藏經較為適合。

詳細內容已經pm.

謝謝

大宅

heilylaw 發表於 18-6-29 22:05
之前有家人有重病,我哋有做,做法是每天去7仔或circle k求其選2間機構損錢,十蚊或二十蚊已經得,跟著雙手 ...

謝謝你
其實我依幾年每個月都有捐錢給佛教團體,但我每次捐完就算,我都試下學你一樣做迴向。

子爵府

blackberry 發表於 18-6-29 19:06
地藏經有人可能會驚, 不過其實唸咩經我覺得無所謂, 誠心就得
唸佛號都可以, 唸完唸埋回逈文, 回 ...

請問佛號是怎樣唸?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

gilgil39 發表於 18-12-10 10:23
請問佛號是怎樣唸?

阿彌陀佛 阿彌陀佛 。。。

瑪瑙宮

請問佛號是怎樣唸?

上網search 回向文,每日所唸任何經文同佛號,每晚睡前做回向,比你所想回向既往生往世怨親債主,希望佢地原諒,希望佢地早登佛國淨土。

簡單既可唸:南無阿彌陀佛或南無觀世音菩薩。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

虎到金來勳章

請問佛號是怎樣唸?

去youtube 打六字大明咒
去facebook 打online buddhism group practice forum

男爵府

moonlight9198 發表於 18-12-10 11:04
上網search 回向文,每日所唸任何經文同佛號,每晚睡前做回向,比你所想回向既往生往世怨親債主,希望佢地 ...

請問係咪不停唸南無阿彌陀佛就得?有無要整數定唸幾多都得?唸完再唸回向文咁?係咪唔唸回向就無用啦?謝謝!

公爵府

唔一定係地藏經,好多經或咒都可以,其實係主要睇你同邊隻有緣份,唸時無抗拒無反感喜歡唸就可以了。
化冤親債主好多經都得

瑪瑙宮

~phyllis~ 發表於 18-12-10 11:45
請問係咪不停唸南無阿彌陀佛就得?有無要整數定唸幾多都得?唸完再唸回向文咁?係咪唔唸回向就無用啦?謝謝! ...

唔回向,咁你想係唸比你既怨親債主,唔回向咁比邊個收你唸既經文同佛號呢?

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

moonlight9198 發表於 18-12-10 11:04
上網search 回向文,每日所唸任何經文同佛號,每晚睡前做回向,比你所想回向既往生往世怨親債主,希望佢地 ...

係咪要坐定定或者要停下來先可以唸?

即係日頭得閒就唸,晚上先一次過做回向都得?

瑪瑙宮

gilgil39 發表於 18-12-10 14:14
係咪要坐定定或者要停下來先可以唸?

即係日頭得閒就唸,晚上先一次過做回向都得?

任何時間都可唸,心唸又得,口唸都得,心誠最緊要。
我坐車煮飯都係咁唸的。

琥珀宮

daddy12345 發表於 18-6-29 16:19
我家有長期病患者,有佛教朋友叫我唸經迴向比冤親債主,但我一點認識都冇,有冇人可話我知我可以點做?

我 ...

上youtube跟住諗,可以由心經先,比較短同易明
凡事皆因果

侯爵府

heilylaw 發表於 18-6-29 22:05
之前有家人有重病,我哋有做,做法是每天去7仔或circle k求其選2間機構損錢,十蚊或二十蚊已經得,跟著雙手 ...

呢個做法好好

子爵府

moonlight9198 發表於 18-12-10 14:35
任何時間都可唸,心唸又得,口唸都得,心誠最緊要。
我坐車煮飯都係咁唸的。
...

哦!咁幾好喎。

咁係咪晚上一定要做一次回向?

謝謝大家指點

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至