親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

FWD.......

前幾天我發現我的信用卡被盜刷2萬多元,我馬上打給信用卡公司確認,結果真的被盜刷,而且盜刷的商家是旅遊相關行業!而這張卡片我很確定只有上網刷今年農曆新年去澳門玩的虎航機票,還有在kl@@@刷水舞間的票!所以我一直猜測是這2個地方洩漏的,果然就在剛剛收到kl@@@的
e-mail,意思就是從2017年12月11日至2018年6月13日這段時間,有在kl@@@網站使用信用卡的人,有可能會出現像我這樣的情況,請大家多多留意!還好我有設定刷卡訊息,可以即時處理!
請大家有在這段時間有在kl@@@刷卡的,趕快看看自己的帳單哦!!

珍珠宮

cathy913 發表於 18-6-30 10:01
FWD.......

前幾天我發現我的信用卡被盜刷2萬多元,我馬上打給信用卡公司確認,結果真的被盜刷,而且盜刷 ...
信用卡被盜用,原因你又點會知。。。似係klook的競爭對手既惡意攻擊

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

你唔在香港?
我最近用幾次,無收到klook email wor。如果用過嘅有收email,即已被通知,你都唔需要開呢個帖啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

原來係FWD

禁止訪問

男爵府

MissMaMa 發表於 18-6-30 13:18
信用卡被盜用,原因你又點會知。。。似係klook的競爭對手既惡意攻擊

Klook 自己有講,不是我惡意攻擊

https://www.klook.com/zh-HK/news/announcement

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-6-30 14:23
你唔在香港?
我最近用幾次,無收到klook email wor。如果用過嘅有收email,即已被通知,你都唔需要開呢個 ...

版主大人,我好心提醒下大家,你不用我呀!
Klook自己都出聲明認有事啦
https://www.klook.com/zh-HK/news/announcement

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-6-30 14:23
原來係FWD

男爵府

nmvcsw 發表於 18-6-30 15:55
盜刷、刷卡、虎航去澳門 ... 好明顯係台灣的朋友.

姑妄言之 姑妄聽之 ~

有風險當然知,提下大家竟然又話惡意攻擊又姑妄言之 姑妄聽之 .... klook自己都出聲明,反而你地未睇清楚就閙我好出post提醒

男爵府

好媽媽勳章

FWD.......

前幾天我發現我的信用卡被盜刷2萬多元,我馬上打給信用卡公司確認,結果真的被盜刷,而且盜刷 ...

可能受影響的人會收到email. 我都收到email!!!

wcpcelia    發表於 18-6-30 20:19

複式洋房

回覆樓主

多謝提醒

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我終於知我張HSBC card 點解被盜用,我之前用它經klook book 了上海一些行程。
我都收到電郵!

禁止訪問

回覆樓主

王國長老

cathy913 發表於 18-6-30 18:52
https://www.klook.com/zh-HK/news ...

為我以上comment致歉
網上太多FWD message,假野太多,謝謝你的補充資料,有官方資料,參考價值好好多

大宅

You will not experience all these with Expedia or Agoda, because they are non China company.But Ctrip always has ticketing and credit card issue, why? because China is less reliable.
Klook's HQ in HK, but their operation, customer service almost all in Shenzhen.

You can use reliable payment gateway provider like what Agoda and expedia use.

All these China companies such as ctrip selling very low hotel and ticketing rate to buyer, their profit margin is much lower than Agoda and Expedia. With lower profit margin, of cuz China companies will use cheap payment gateway provider.

For example:
Agoda used to charge hotel 20-30% commission, but ctrip only charge hotel 5%.

珍珠宮

cathy913 發表於 18-6-30 18:48
Klook 自己有講,不是我惡意攻擊

我冇話係你惡意攻擊,你都係forward message ,我是指原post。抱歉網絡資訊太多虛假資料及惡意攻擊,所以令我有此想法。
對不起,令你感覺不愉快。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我之前都有係klook買野

珍珠宮

yuensiu 發表於 18-7-1 07:21
吓 我之前都有係klook買野
喺呢段期間,我訂過6次,但冇收到klook 的email 通知

大宅

回覆樓主:

我係klook訂過票,都未收到klook通知可能被盗用email,但剛收到銀行通知話收到旅遊商戶通知後,銀行決定同我換過張新credit卡。

洋房

FWD.......

樓主, 我都收到klook email 仲以為呃人的email, 見到你果post先知堅, 多謝你!你唔好唔開心啦!

首頁

尾頁

跳至