1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家應為幾時戒奶好?(用奶粉沖)
其實我始終覺得奶粉營養不及人奶,我仔食人奶食左1年,半年過渡期適應就戒奶!
我見過8-9歲都仲飲緊,佢父母話個細路成日唔食野,無營養!但佢飲左成杯奶,等係飽啦!
我個仔歲半左右戒左,全大人野,會清小小,體型適中,無咩病痛,但其他人講到我仔唔飲奶會無營養咁!

大宅

Cat8888 發表於 18-6-30 11:20
其實我始終覺得奶粉營養不及人奶,我仔食人奶食左1年,半年過渡期適應就 ...

沒所謂,只要沒偏食,有沒有飲鮮奶?

珍珠宮

其實我始終覺得奶粉營養不及人奶,我仔食人奶食左1年,半年過渡期適應就 ...

唔使理人地點講嘅,不過你可以俾佢飲鮮奶

男爵府

回覆樓主:

唔使理,好多人根深蒂固既諗法係奶好有營養,但事實根本唔係,如果小朋友飲食均衡,鮮奶都可以唔比。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

證明你BB好健康,飲食均衡就OK喇。

水晶宮

回覆樓主

歲半食得好唔使飲奶無問題。
我女 2 歲食得唔好我比奶佢補營養亦都無問題。
唔同小朋友唔同做法,你做你既就得啦。

伯爵府

佢飲我都會俾佢飲,除非佢自己唔飲

大宅

回覆樓主:

唔明做乜一定要戒奶,早餐一杯奶睡前一杯奶唔會影響正餐,奶有鈣質可以助長高,呢個習慣如果keep到係可以到大都繼續飲!

大宅

asukav6 發表於 18-7-2 20:36
唔明做乜一定要戒奶,早餐一杯奶睡前一杯奶唔會影響正餐,奶有鈣質可以助長高,呢個習慣如果keep到係可以到 ...

因為我仔由戒奶開始到而家快3歲,現在高度100cm,體重32lbs, 無咩病痛,記憶力ok, 中英文認字讀詩無問題,所以我認為他有均衡飲食,已經吸收每日所需營養,無需每日額外補奶!

如果要吸收鈣質,食物有白菜、西蘭花、芝麻、乳酪本身都含很高的鈣!

大宅

Cat8888 發表於 18-7-2 23:57
因為我仔由戒奶開始到而家快3歲,現在高度100cm,體重32lbs, 無咩病痛,記憶力ok, 中英文認字讀詩無問題, ...

咁其實你唔使問幾時戒啦,你自己都已經決定左!
我係覺得bb唔使特登戒,如果肯飲一直飲到大冇問題,因為我地華人飲食文化未必吸收到足夠鈣質,that's why華人特別多骨質疏鬆,以奶補充始終冇壞,當然bb唔肯飲就冇計!

大宅

asukav6 發表於 18-7-3 23:59
咁其實你唔使問幾時戒啦,你自己都已經決定左!
我係覺得bb唔使特登戒,如果肯飲一直飲到大冇問題,因為我 ...

在上面開post時我已講明我個仔已戒奶!
另外是我是在回應你那句「唔明做乜一定要戒奶」
這只是我為個仔戒奶的原因!

作為父母,當然有權選擇仔女的飲食,所以我想參考下其他媽媽對幾時戒奶的睇法,如真係有價值的的資訊,我一定會參考!

Btw 多謝你的意見!

大宅

日常食物如果夠鈣, 就唔洗再補奶啦。

首頁

尾頁

跳至