單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開始招募新組員啦!

《風雨同路人》單親家庭事工成立於2015年9月,由一班基督徒義工所組成。我們其中兩個主要使命是以聖經的教導和耶穌基督的愛,陪伴單親家庭走出陰霾,減低孩子因父母離異帶來的長遠影响;我們亦盼望能服侍香港的教會,夥伴教會一同牧養單親家庭。

感謝主過去兩年多的賜福和帶領,事工今年有所擴展,我們由原本陪伴正在面臨離異危機的家庭過渡艱難的《越過幽谷》小組,擴展至今年與旺角浸信會新合辦的《擁抱未來》小組,盼能協助單親家庭在過渡危機後重建新生活。

《越過幽谷》/《擁抱未來》的組員招募詳情如下:

《越過幽谷》小組
目標:陪伴正經歷離異過程的家庭,過渡危機、走出陰霾
對象:醞釀離婚/已離婚四年內的家庭
日期:2018年9月-2019年7月
時間:每月第四個禮拜日,下午2:30-5:30
地點:旺角浸信會(旺角山東街47-51號中僑商業大廈5字樓副堂)
費用:費用全免/自由奉獻

《擁抱未來》小組
目標:組員過渡離異過程的危機後,學習如何讓自己的人生,過得痛而不苦、活得豐盛,並重新讓自己成為孩子一生的情感支柱,也讓自己的經歷,可以成為同路人的祝福。
對象:離婚超過四年的家庭或已完成《越過幽谷》小組的組員
日期:2018年11月開始
時間:每月第二個禮拜日,下午2:30-5:30
地點:旺角浸信會(旺角山東街47-51號中僑商業大廈5字樓副堂)
費用:費用全免/自由奉獻

如欲報名,可按於網上填妥資料索取報名表格(https://goo.gl/forms/g2XQSnVDtiSOQvcc2 ),表格稍後將以電郵發送及遞交,我們收到申請表後會安排面見和甄選。截止報名日期為15/8/2018。

另外,我們亦設有《教會夥伴計劃》,誠邀教會轉介有需要的家庭參與以上小組,歡迎教會同工聯絡我們,以了解詳情和配套。

註:曾參與過我們以往講座者,以及孩子正就讀於幼稚園和小學者,將獲優先考慮。為有效運用資源幫助有需要的家庭,及達致治療果效,成功入組者,必需要參與小組聚會達八成出席率,否則可能被取消組員資格。

聯絡或查詢
Facebook專頁:https://www.facebook.com/Godblessesfytl/
電郵:[email protected]
電話:6746-7133 馮姑娘
暑假.....咁就過咗一半啦.

男爵府

想認識同路人的朋友, 都可以報名參加呀, 每月聚會一次, 有導師看顧小朋友們, 令佢哋可以認識多啲朋友仔, 對社交好有幫助,
大人們又可以和同路人一齊傾談、分享, 仲有好多實用的講座, 貼中單親家庭的需要, 非常值得推介

大宅

係咪每次都有人幫手睇住小朋友?我想聽講座,但又怕小朋友悶。

侯爵府

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 18-6-30 13:24
想認識同路人的朋友, 都可以報名參加呀, 每月聚會一次, 有導師看顧小朋友們, 令佢哋可以認識多啲朋友仔, 對 ...

大力推……我都好幾年無入來看看大家了!
我係一個吾勁力的同學,我也到過小组参與了部份題目、因工作關係只番左幾次、但感受到小組各人的努力,而我跳出黑暗/打開自己的心结,也學會放手令自己快樂的道理。需然還有些事和EX未能解决到、但我明白了很多如:如為什麼EX和他自己家人的問題令到他自私地自爱自己(出自原生家庭問題)。還有很多很多……
有興趣既同路人可以参加吓。

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

男爵府

簡單快樂ma 發表於 18-6-30 13:46
係咪每次都有人幫手睇住小朋友?我想聽講座,但又怕小朋友悶。

係呀,每次聚會都會有義工導師們去帶小朋友玩遊戲、做手工、整野食,佢哋每次都玩得好開心,我仔成日都會追問,幾多號係小組聚會呀,佢仲心急過我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

Great.Thanks☺
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

維豬豬 發表於 18-6-30 13:24
想認識同路人的朋友, 都可以報名參加呀, 每月聚會一次, 有導師看顧小朋友們, 令佢哋可以認識多啲朋友仔, 對 ...

請問無宗教信仰可以參加嗎?

男爵府

hnh_mami 發表於 18-7-8 20:48
請問無宗教信仰可以參加嗎?

當然可以啦,我哋都有部分組員入咗組幾年了,都仲未信主的,但只要係單親同路人、我哋都會歡迎

別墅

回覆樓主

請問可以點報名同埋係味每個月都一定要去 ?

大宅

回覆樓主

我報左但未收到任何回覆哩

別墅

回覆 維豬豬 的帖子

男爵府

lucinawing 發表於 18-7-9 11:21
請問可以點報名同埋係味每個月都一定要去 ?

你可以聯絡負責人馮姑娘,或者加小組的facebook先了解一下

男爵府

kevama 發表於 18-7-11 08:57

我轉頭幫你催下馮姑娘先,佢仔仔昨天升中派位,可能忙咗少少

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

kevama 發表於 18-7-11 08:57

請問你係用咩方法報名㗎?同埋係留咗咩名?

別墅

維豬豬 發表於 18-6-30 13:18
開始招募新組員啦!

《風雨同路人》單親家庭事工成立於2015年9月,由一班基督徒義工所組成。我們其中兩個 ...

一個同路人好好的聚脚地,大家不需要担心是否信徒才可以同行,也不用担心參加後是否一定要信主,小組主辦人宗旨是已單親同路人的種種問題。以大家的互相關愛來慢慢的走出憂谷。。

大宅

維豬豬 發表於 18-7-11 21:53
請問你係用咩方法報名㗎?同埋係留咗咩名?

謝謝你,我收到email了

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

維豬豬 發表於 18-7-11 10:07
我轉頭幫你催下馮姑娘先,佢仔仔昨天升中派位,可能忙咗少少

題外話…請代問候馮姑娘,希望佢仔派到心儀中學
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

別墅

catfitfit 發表於 18-7-12 16:01

妳唔問候下我粒豆架

男爵府

catfitfit 發表於 18-7-12 16:01

FitFit,你都可以搵下馮姑娘㗎

首頁

尾頁

跳至