興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問一下有養狗狗既jm,我家狗狗身上每年一到春天開始就會極癢,甚至會產生好多皮屑。

睇過醫生,佢話係有真菌,但係佢食藥係會好返少少,但食耐左又會一樣。(食藥起碼有半年,但類固醇醫生講唔可以食咁耐,對狗狗身體唔好)

想問一下,有冇人知狗狗有咩可以幫佢止痕?

伯爵府

jane720812 發表於 18-6-30 15:06
想問一下有養狗狗既jm,我家狗狗身上每年一到春天開始就會極癢,甚至會產生好多皮屑。

睇過醫生,佢話係有 ...

我見有主人幫毛孩去做mask同spa
對皮膚好喎!! 我試過做草本泥但未試spa , ha-ha
會唔會係太潮濕引致?? 開抽濕機試下

大宅

回覆樓主

有去過沖涼時做埋spa,但效果都係差唔多。

屋企都有開到抽濕機,皮膚都係咁

睇左好耐醫生都係咁,諗緊係唔係要轉個醫生睇(之前睇開非牟利)

大宅

佢食咩狗糧架?醫生說咩原真菌,食半年都未好?會否是其他問題?
試下從食物睇下,屋企有無用拖地水?
我以前隻狗是濕疹,係在家做MASK.做左幾次加上轉食幫助皮膚的糧改用蒸氣地拖,之後就一齊無事啦

大宅

回覆樓主

狗狗食開老狗糧,拖地我都係用清水

之前試過皮膚糧,佢作用唔大

非牟利醫生睇左幾次,都只係話有菌,每次都係開同一樣既樣。開頭開重啲時係有好到,到減左類固醇藥既時候就起返

我都諗緊狗狗會唔會係濕疹

大宅

jane720812 發表於 18-7-3 17:45
狗狗食開老狗糧,拖地我都係用清水

之前試過皮膚糧,佢作用唔大

如果到春天先係咁而其他季節完全冇事,好大機會係潮濕敏感,空氣清新機同抽濕機可能幫助到。

大宅

回覆樓主

狗狗只有冬天係好少少

大宅

你狗狗幾大?可試下轉食有幫忙皮膚既糧,例如:Fish4Dogs 海洋之星,再加一些補充品
內在就幫助,外在用MASK
那你隔多久同狗狗沖涼?

大宅

回覆樓主

狗狗到今個月已有12歲喇,我有聽獸醫講一星期同佢用三條毛沖一次涼

食皮膚糧對狗狗就作用唔大

Mask既有咩可以俾狗狗用?

大宅

不用特別比老狗糧架,會否營養唔夠?
MASK : 我自己用

Smiley Pet
礦物皮膚護理膜
NW95S7064
120毫升
HK$328.00

Share|

嚴重瘙癢及過敏皮膚護理
● 迅速制止嚴重皮膚瘋癢及過敏
● 死海礦物質具 "活化細胞" 的療效,提供養份至細胞膜表層,均衡毛髮營養
● 含有鱷梨油、蘆薈,修護皮膚組織及皮膚內層的損傷。
用法:毎日 1 次,只須塗搽在受感染的患處,待15分鐘後沖洗或抹乾
(可被寵物舔食)

大宅

另外最近見到有介紹Nippi犬用膠原蛋白肰
http://www.nippifordogs.com
我未試過,你可以看看有沒有作用,以前我有皮膚病的狗狗也是12歲,大約6,7歲時開始有濕疹

大宅

回覆樓主

呢隻可以係邊度買到?

另外,狗狗佢而家係食壯狗糧,因為屋企都有隻後生既狗狗(而家7歲左右),2隻食用一樣既糧

老狗狗食左壯狗糧肥左好多

大宅

MASK:你試下去呢度訂,但佢現在無貨,問一下幾時有貨吧
http://www.petmall.com.hk/zh/pro ... ;pet=1&brand=20

另外,你隻狗狗食邊隻牌子的糧?壯狗糧?
我自己有四隻狗,也是同一款糧,年紀也是老中青

大宅

回覆樓主

狗狗而家食緊hill’s

大宅

其實HILLS並不是一隻健康的糧,你可試一下轉其他糧
HILLS通常只會在獸醫度買到,但並不一定是好的糧,
你考慮看看,如果要經濟的,可試一下Canidae 全犬期配方

子爵府

回覆樓主

擺空氣清新機/轉食天然糧/戒零食/小食轉為自己整嘅!一切以健康為先!試一試吧!

子爵府

jane720812 發表於 18-7-5 16:55
狗狗而家食緊hill’s

Hill’s絕對係垃圾糧!講真,是獸醫才推,有得賺吖嘛!咪天真啦,廠商用嘅係人類食用級數最低的材料來整!易有皮膚敏感!

複式洋房

jane720812 發表於 18-6-30 15:06

睇過醫生,佢話係有 ...

可以用少少食用 醋vinegar 加水清潔屋企。
另外可以考慮食天然糧,Husse 有一款專門給有問題皮膚的狗狗,朋友狗狗皮膚病有好轉,好似有試食,可以試吓。

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至