意見反饋
義工

0-6個月 今日: 71|主題: 28030

掃風問題: BB飲奶中途爆喊, 又唔比人掃風…另請教掃風技術

大宅

國民生產總值:2421

BB最近每次飲奶中途就爆喊, 又唔比人掃風…喊到郁手郁腳, 推開奶樽…但間中塞到落佢口, 佢又會啜幾啖, 但之後又再喊, 有時咀邊會溢出漿狀黏稠的奶, 這是痰嗎? 最近兩三日先係咁…唔識解讀佢既意思, 請問大概推斷係咩原因呢?

另外,請問掃風要用力拍掃嗎?
睇YOUTUBE及政府短片, 見人地都係輕輕由下向上掃就得, 但我見陪月用拍既手法去拍佢後背&盆骨位, 都幾用力. 陪月話要用力先出到風. 咁其實要幾大力去掃先岩呢?

仲有, 掃風係掃到BB "ur"一聲就可以停止, 定係ur完都要繼續拍多一陣先可以完成架? 即係唔止ur一聲, 而係要ur幾聲先停才比較穩陣?

肚仔實的的, 即係有肚風嗎? 網上話如有肚風, 敲佢肚仔會有空洞既聲, 但試左好多次, 都唔識分…只知有時按摩肚仔時佢會放屁, 或佢一路喊一路放屁, 這是由於吃奶後掃風唔夠嗎? 有肚風bb就會喊??

唔好意思, 問題好多又混亂, 請有經驗朋友作出指教. 謝謝各位!!

熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-7-6 15:16

王國熱話
燒汁脆雞扒
今日開始俾阿囡帶飯(可能會持續。。更...
糖醋豬腳仔
最滿意的生日蛋糕

複式洋房

國民生產總值:395

babyfung61 發表於 18-6-30 18:25
BB最近每次飲奶中途就爆喊, 又唔比人掃風…喊到郁手郁腳, 推開奶樽…但間中塞到落佢口, 佢又會啜幾啖, 但之 ...

掃風應該係掃背脊上半部份,我見醫院護士都拍得好大力,我自己就輕手d,大約拍50下,就搓揉bb背脊,重覆幾次。如未打嗝再將bb坐平輕力順時計+逆時計轉。就算ur左一聲都會繼續掃風,我既bb最多ur 3次。bb打嗝後再抱佢多20分鐘。

醫生話bb肚有風,d風係向下走或向上走,有肚風就會扭計,有時喊都會吸左d風落肚。

大宅

國民生產總值:2421

回覆 ChanChanAgnes 的帖子

明白曬!咁我要拍耐D了,一陣就跟你方法去做啦。好多謝你既回覆呀!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.