自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

purplechung 發表於 18-8-7 20:46
不能, 支付寶HK是用港幣, 支付寶是用人民幣, 2個版面都不同。
微信香港錢包與國內錢包, 都不可以共用 ...

唔該曬你的解答!

侯爵府

ngccl 發表於 18-8-7 20:48
唔該曬你的解答!

唔駛客氣!
支付寶我用左好耐。
微信我都係今年先開始用, 我有國內銀行戶口及國內手機號碼 (實名認証), 國內手機號碼都係早一個月先開始攪, 之前唔駛實名用我家姐手機號, 實名後就用唔到, 唯有在bk搵料, 睇下用咩方法養住大陸電話卡最抵, 之後就上深圳建行改埋個手機號碼, 要點做都叫比其他人清楚少少, 所以在此回饋返比其他jm。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

purplechung 發表於 18-8-7 21:19
唔駛客氣!
支付寶我用左好耐。
微信我都係今年先開始用, 我有國內銀行戶口及國內手機號碼 (實名認証), ...

因為唔係成日返內地,現多人說內地很少用現金付款。
如果又要開內地戶口,又要養電話號碼!真係要考慮!
剛剛試了開了人仔微信,為有要用時找朋友幫忙!
多謝各位在些詳解及分享

侯爵府

ngccl 發表於 18-8-7 21:43
因為唔係成日返內地,現多人說內地很少用現金付款。
如果又要開內地戶口,又要養電話號碼!真係要考慮!
...

支付寶 而家唔駛綁國內銀行卡,都可以做身份認証及開通錢包, 好方便。
微信 就比較麻煩, 可以綁香港信用卡做身份認証來開通錢包, 唯限額不可以超過1000元人民幣, 起碼叫佢唔駛專登到深圳開銀行戶口及每個月都要繳交國內手機月費。

男爵府

purplechung 發表於 18-8-8 09:16
支付寶 而家唔駛綁國內銀行卡,都可以做身份認証及開通錢包, 好方便。
微信 就比較麻煩, 可以綁香港信用 ...

請問點樣入人民幣落錢包?

侯爵府

joeypong 發表於 18-8-8 09:49
請問點樣入人民幣落錢包?

我搵朋友, 呢度有jm講過找換店都可以代充值, 我知道網店都有, 我就覺得找換店穩陣啲! 我公司在荔枝角附近, 真係一條街都有6間好誇張

男爵府

唔駛客氣!
支付寶我用左好耐。
微信我都係今年先開始用, 我有國內銀行戶口及國內手機號碼 (實名認証), ...

你用緊咩國內号碼,我之前的從化卡被停機,要在想開過一張俾我媽媽返鄉下用,我自己國內中銀都要換電話號碼,麻煩了

侯爵府

joeypong 發表於 18-8-8 11:22
你用緊咩國內号碼,我之前的從化卡被停機,要在想開過一張俾我媽媽返鄉下用,我自己國內中銀都要換電話號 ...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21387629&extra=&page=1
睇睇呢個post

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

I 有無你可以過1蚊比我試下

大宅

唔駛客氣!
支付寶我用左好耐。

請問微信內地錢包是不是只能用$1000,之後就用不到?支付宝只需用回鄉卡認證和拍照上傳沒限額消費?

侯爵府

kimiwhy 發表於 18-8-8 14:59
I 有無你可以過1蚊比我試下
可以, 請PM微信賬號給我

侯爵府

cindyming 發表於 18-8-11 22:49
請問微信內地錢包是不是只能用$1000,之後就用不到?支付宝只需用回鄉卡認證和拍照上傳沒限額消費?
...

如以香港信用卡開通國內錢包, 限額只能用RMB1000, 如想繼續用就要綁國內銀行戶口卡.
支付寶RMB錢包上限無聽其他jm講, 因為我是綁國內銀行戶口, 所以唔多清楚, 我就一定無問題

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

purplechung 發表於 18-8-13 12:46
如以香港信用卡開通國內錢包, 限額只能用RMB1000, 如想繼續用就要綁國內銀行戶口卡.
支付寶RMB錢包上限無 ...

限額只能用RMB1000是否每日?

侯爵府

iris0811 發表於 18-8-13 13:10
限額只能用RMB1000是否每日?

不是每日, 是計總付款額

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

purplechung 發表於 18-8-13 13:14
不是每日, 是計總付款額

即用完1000後朋友再發紅包給我就收不到?

侯爵府

iris0811 發表於 18-8-13 13:16
即用完1000後朋友再發紅包給我就收不到?

你用唔到, 發比你都無用啦

侯爵府

joeypong 發表於 18-8-8 11:22
你用緊咩國內号碼,我之前的從化卡被停機,要在想開過一張俾我媽媽返鄉下用,我自己國內中銀都要換電話號 ...

如果你有大陸電話卡號, 可以去微信安裝 "深圳地鐵e出行" 小程式, 上次去深圳搭地鐵, 好多人排隊買票又要預備散銀, 所以我都安裝左下次去深圳可以試下用。
有無jm用過要留意的咩?

首頁

尾頁

跳至