夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主

我係佢心目中
仲係十年前果個女仔,無長大過
佢好鐘意同我玩心理戰,想試我底線一二
但我老喇,開始不動聲色不顯自己既喜怒哀樂俾佢睇,今次點都好,佢玩大左,真又好假又好,佢俾我知我要點打算,就算今次無事,我都要好好為自己裝備好

大宅

回覆:老公要同我分身家

相信佢好大男人吧?我估係佢叫你做ftm?
大男人都喜歡搞到妻子無法自力更新,要倚靠佢過活,在金錢上感情上都要控制妻子,但日子久了就嫌棄妻子不事生產丶唔夠/過份聽話⋯⋯
佢未必真係要離婚(至少轉移資產前),不過你要準備一下
你冷靜沉澱過後,先撇開佢係唔係想離婚,試試想一想你要的生活是怎樣,跟他一起可以過理想生活嗎?(做人都要為自己設想吧!)
接著審視自己有多少本錢丶籌碼,假如離婚對子女生活影響(我指實際影響,例如住屋供書教學⋯⋯唔建議抱著「為咗小朋友有原整家庭」為由而死忍⋯⋯於事無補)

你知道佢資產分佈嗎?公司經營狀況?獨資?資產丶負債資料?(要知己知彼⋯⋯對你有影響的)
pm問有經驗的jm意見
祝福你

子爵府

回覆樓主

對於不仁不義嘅男人,你仲同佢念舊情,蠢的只有自己,更加會苦了細路,呢d 賤男就係睇準你呢點。
佢絕情,ok, 咁從今以後你只需為你自己同兩個小朋友打算,應得的就只要爭取就夠,唔洗理佢出咩口術嗱渣招。話你貪錢?佢仲大貪,想連你應得果份都搶埋。搵律師搞,你一定唔止分到50萬。呢刻分返50萬比你?通漲都蝕埋。真係夠晒貪。。。呀佢!

別墅

回覆樓主

建議你找社署就近的綜合家庭服務中心,佢哋d社工就情緒支援或者離婚上幫到你

同埋唔好打草驚蛇住,否則佢可能會做資產轉移,計劃好曬先同佢攤牌

到時上庭,個官主要睇你對家庭付出同貢獻去判,唔駛太擔心。

子爵府

葉落了 發表於 18-7-2 00:11
我一心以為佢睇到離婚後,人地小朋友得吾到一個完整既家會引以為鑑

他一家人都只想到自己,沒想過給其他人帶來的苦果。不是人人都會考慮孩子的感受,只想減輕自己的負擔。沒有人想一世養家。

子爵府

回覆樓主

妳這刻要搜集佢財產資料,將佢所有銀行月結單,股票月結,若有其他物業資料,一一影印收好。好多人填formE會走數。佢家人會教路。

子爵府

laulaucat 發表於 18-7-2 01:04
相信佢好大男人吧?我估係佢叫你做ftm?
大男人都喜歡搞到妻子無法自力更新,要倚靠佢過活,在金錢上感情上 ...

許多FTM都盲目相信可一世一生靠人,冇萬一,如果,亦沒居安危。
現今世界,子女都不一定養父母,何況一班沒血緣的男家?中途變化,冇人可寫包單。

象牙宮

葉落了 發表於 18-7-1 11:32
十年前買樓100萬
老公出一半,我出一半
而家老公話俾返50萬我算數

遇上如此, 不同意出售。
當二人的投資項目, 出租, 租金收入平分,

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆樓主

你話一切交俾律師處理

大宅

萍pig 發表於 18-7-2 07:49
許多FTM都盲目相信可一世一生靠人,冇萬一,如果,既沒居安危。現今世界,子女都不一定養父母,何況一班沒 ...

同意,
那男人始終係無血緣,
那些「家人」始終係人地嘅家人,幫親不幫妳!

大宅

葉落了 發表於 18-7-1 11:51
搵律師有用咩?層樓得佢一個名,真係口同鼻嘈

你有冇留低你出50萬支票嘅副本,又—係問下銀行可否冲返支票副本,但要快,因為時間太耐,需要時間

大宅

葉落了 發表於 18-7-2 00:09

我有keep當年銀行入數紙

咁就定啦,交比律師,我最初以為你冇入數纸

別墅

回覆樓主

層樓係婚前定婚後買?

別墅

回覆樓主

呢D賺人完全唔念一個女人跟左你咁耐,仲生左2⃣️個小朋友
女人真係好蝕底

別墅

On0220 發表於 18-7-2 14:10
層樓係婚前定婚後買?

婚後

別墅

回覆樓主

樓主你要冷靜,唔好俾佢知你諗緊咩,同準備緊咩資料!
佢當你係傻婆,十年無返工咩都唔識,明蝦你,更加唔好俾機會俾調走資產(不過都唔知佢生意係點,分分鐘係急要錢填數先無啦啦攞層樓?)

你係ftm十年,更加證明左你對家庭有長期付出,絕對值得分一半架!最驚係佢出古惑招

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你地一齊咁多年,你梗係有權搵律師分啦,何況有小朋友,小朋友斷估都係跟你,佢都要俾你alimony,唔好咁傻以為冇自己名就冇份,你同佢一齊唔係一個月,係十年呀! 佢唔要你你仲理得佢話你貪錢? 佢唔貪既叫佢俾哂層樓你囉,多餘。搵定律師consultation,唔好怕左佢,要拎返自己應得的

男爵府

葉落了 發表於 18-7-1 13:29
我連點計我應該同佢講我應該要攞返幾多都吾知

層樓當年百二萬,佢出五十我出五十,廿萬借銀行,係一齊係家 ...

你唔洗計呢d,唔理你以前有無因為頭家出錢出力,你咁自己計你就舌底。。。叫律師幫你計,係計現在你老公的所有資產的市價,加你同兩個小朋友未來的生活費 佢不仁,你唔好同佢客氣,搵律師啦

別墅

葉落了 發表於 18-7-1 13:20
我係ftm, 無做野十年
佢叫做養左我十年
間屋我住左十年

你點會覺得佢養左你十年?係你辛辛苦苦同佢打理頭家,湊兩個仔。唔係佢養你,十年來你做FTM付出的比去返十年工更多。
你係應份攞返層樓一半,仲要分年手半副身家。
唔好搞到自己咁低微,唔係求佢,搵律師爭取到底。

琥珀宮

點會唔落你名架你有份俾錢,當年諗住買第二層先用你名?

首頁

尾頁

跳至