論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請左未過來港的菲姐兩個月,主要因為湊NB, 發現菲姐對「唔新鮮」食物好執著,所謂唔新鮮其實只要唔係freshly made佢已覺得唔新鮮,因我唔識煮,家人會代煮但唔會日日來,例如我家人會煮意粉比我產假期間係屋企食,一煮可能有3-4碗,工人第二日食都仲接受到,到第三日已經嫌棄,有個case係我知佢中意食通粉,所以禽日佢放假,我特登唔食留比佢,到今日lunch我話你可以食通粉呀,佢就嫌棄通粉已經放左兩日,我即時黑面,最後佢真係寧願煮公仔面都唔食通粉,當然我有hard feeling啦,相似事情都發生幾次,例如面包一過the best date又唔食(岩岩仲有兩片),d冷飯到第三日又唔食,我全部都黑面有時會鬧佢,因為我都係食緊呢d野,感覺我好似仲低佢一等咁,家人叫我睇開d要磨合,佢其他工夫都ok,係對食物好執著,但我總唔能夠叫家人辛苦成日來煮,其實菲姐係咪通常係咁?

另外,如果我晚上食魚+菜心,d魚係貴魚,我唔分比佢,佢淨係得菜心,好似好衰,咁呢d情況大家通常會點做

水晶宮

imubbb 發表於 18-7-1 12:20
請左未過來港的菲姐兩個月,主要因為湊NB, 發現菲姐對「唔新鮮」食物好執著,所謂唔新鮮其實只要唔係freshl ...

你工人唔算特別揀野食, 反而係你家的 習慣比較特别。

意粉煮咗食3日, 我到第2日已經好盡, 莫講話第三日。

通粉, 一歺多食幾多就煮幾多, 但特登煮多 d 仲要留到第二日再食, 其實唔係咁多人鐘意。

煮野唔同㷛湯, 前者按每餐人数份量来煮, 食唔晒就食多ㄧ歺半歺就算, 唔好keep 咁多日要工人陪吃。

水晶宮

回覆樓主:

你晚歺得魚+莱心, 唔想分魚比工人, 你咪煮多一個餸囉; 你唔想特登服務工人, 咪叫佢自己煮囉。

水晶宮

回覆樓主:

仲有, 你唔想屋企人要常來為你煮食, 你就要訓練工人煮飯。湊newborn 並非会冇時間做家務煮飯, 問題係time management.

大宅

我覺得3日真係太耐, 自己都吾想食啦!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

食物留三日真係太耐喎,而且D包過左期佢唔想食係正常。唔好介意,其實唔係姐姐對食物有要求,而係你對食物冇要求乍喎。

wcpcelia    發表於 18-7-2 16:13

別墅

回覆樓主:

老實講,放太多日既食物就算你唔介意食,但對你一個剛剛生完bb既人都唔算好,食物盡量食新鮮,我個人最多放一日,有d工人連隔日都唔會食,如果隔日都唔接受個d我先當佢揀食,我上一個就真系揀食,日日都要食新鮮雞,冰鮮都唔得,又嫌棄唔系有機食材

大宅

o_____o 發表於 18-7-1 13:14
食物留三日真係太耐喎,而且D包過左期佢唔想食係正常。唔好介意,其實唔係姐姐對食物有要求,而係你對食物 ...
十分同意。D包装過左期,我自己都吾食啦!

水晶宮

o_____o 發表於 18-7-1 13:14
食物留三日真係太耐喎,而且D包過左期佢唔想食係正常。唔好介意,其實唔係姐姐對食物有要求,而係你對食物 ...

完全同意。

我第1次聽煮熟食物留3天。 我覺得外傭無要求正常, 完全唔過份。 如果係我都會揀煮公仔麵(即使無餸)都唔食留左3日既食物。

我唔知樓主及家人點諗, 坐月唔需要特別補, 但就唔應該食隔隔夜食物。 即使普通人都唔應該。 唔好諗住你係僱主都係咁食, 就等於外傭都要咁食。
天空之城, 快樂之地

珊瑚宮

熟食最好日日清。通粉意粉隔夜吾好食的

亞菲最斤斤计较。你食魚吾比她食。她会记住。

玩具萬歲!

水晶宮

birdbird 發表於 18-7-1 13:01
仲有, 你唔想屋企人要常來為你煮食, 你就要訓練工人煮飯。湊newborn 並非会冇時間做家務煮飯, 問題係time m ...

同意。 點解唔叫外傭煮? 而且你明知自己唔煮食。請外傭時應該要求識煮食。 請左外傭都仲要家人幫手煮食。 我覺得唔應該囉。

或者你可以叫家人上黎教外傭煮食。
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆樓主

如果是中湯,最好分開湯和肉放雪櫃,掉咗果d 蔬菜部位。
如果是飯,頂多留到第二日。
已煮的瓜菜 最好不要留,長期吃隔夜餸 是致癌的。

唔系未變味 就可以吃!

象牙宮

imubbb 發表於 18-7-1 12:20
請左未過來港的菲姐兩個月,主要因為湊NB, 發現菲姐對「唔新鮮」食物好執著,所謂唔新鮮其實只要唔係freshl ...

惜食要支持。

A。 "我唔識煮" 雇主你, 沒必要煮留給工人食呀。(工人知你唔識煮, 自然不吃) 
你有需要, 才雇用工人。 怎反掉轉, 你煮給她食?
一煮可能有3-4碗,煮一半。成二豌。 煮食也要灵活變通。家務也如此。
我工人也是愛掉食物。教育她best date 是指引。食物未過期,坏了,難道食么?教育她任何事物需要用腦想。
並告她, 我最討厭浪費喲。

B。 家人辛苦成日來煮給你。工人要識安排時間。她煮你也一起食
另一方面我學識煮。

C。 你工人唔識煮白飯? 電飯煲煮十多分鈡,干嘛一次煮那么多??。
tips **女性半缶,男一缶米。正好一頓飯。愈多人,米量要減少半缶。

加油。。自己本事D, 工人也不會欺自己。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主

當然我個情況都有難處啦,多謝大家意見,可能我接受程度大啦,咁你地會唔會另外煮個送比佢,定真係分貴魚比佢

男爵府

imubbb 發表於 18-7-1 15:15
當然我個情況都有難處啦,多謝大家意見,可能我接受程度大啦,咁你地會唔會另外煮個送比佢,定真係分貴魚比 ...
會叫佢自己煮或者另卑錢佢買嘢吃,三日真系耐咗D,你小心佢滿6個月還曬錢會飛起你
簡簡單單,開開心心!

大宅

333s 發表於 18-7-1 15:15
惜食要支持。

謝謝你,我都唔想浪費,可源頭減廢我盡量會食哂d野

複式洋房

當然我個情況都有難處啦,多謝大家意見,可能我接受程度大啦,咁你地會唔會另外煮個送比佢,定真係分貴魚比 ...

我同姐姐是同枱食飯無論食平嘢定貴嘢都一齊分享,你嘅情況應該煮多個送比佢,隔夜餸我自己從來不食亦都不會要求工人食,盡量份量不要煮太多咁就唔洗食隔夜餸又唔浪費,好明顯你姐姐不喜歡食隔夜餸

水晶宮

俾小小姐姐食,過得人過得自己

水晶宮

imubbb 發表於 18-7-1 15:34
謝謝你,我都唔想浪費,可源頭減廢我盡量會食哂d野

你原意係啱。

如果係咁, 就應該一開始就唔好煮咁多或自己學識煮食或直接叫外傭煮。食幾多煮幾多。環保唔係咁樣架。
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆樓主:

新手媽媽,鍚自己才能鍚BB,坐月就算唔補都食有營養的食物,隔幾日的餸,唔好食了。
通粉放3日,未爛哂?
魚,頭頭尾尾分比工人,長期唔比佢食,心理不平衡,慘的是你。

首頁

尾頁

跳至