嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

thank you marbomama, 我諗住六個月先比固體佢地食, 現在食一兩茶匙試下.....

原帖由 marbomama 於 09-4-3 02:17 發表
我都讚同你既講法, 如果無左工人我估係完全無左自己既relax時間. 平時weekday我都可以約下朋友出去lunch or tea, 當然唔係日日啦. 但起碼都有機會, weekend有時都可以同老公出去食下野, 當然主要都係買尿片&日常 ...

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 lulufefe 於 09-4-1 18:27 發表
我都係afford唔起請工人的孖B媽媽, 兩個BB就快出世, 我都頭痛緊要點handle兩個BB, 雖然奶奶好自發咁話會嚟幫我手, 不過另一個問題又嚟喇, 佢嘅衛生程度同handle BB嘅方法, 同我嘅有好大出入!

依家佢同我已經就我想 ...

如媽咪可幫手的話,搵自己媽咪...唔係真係會抑鬱兼關係差...到時係會一發不可收拾的!!

複式洋房

係呀, 一定要搵人幫呀, 一個喊完又一個或且兩個一齊喊, 真係好囉命架, 好辛苦, 頭3個月無人幫根本無可能...大大下自己湊都可以...

原帖由 arale1668 於 09-4-3 22:40 發表

如媽咪可幫手的話,搵自己媽咪...唔係真係會抑鬱兼關係差...到時係會一發不可收拾的!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你預頭個三個月係最辛苦既 自己湊由朝到晚都要餵奶 要做家務 要餵夜奶 當然我唔排除有啲bb可以一個月就戒夜奶 但真係要睇bb體重泥決定囉 所以預有人幫手三個月就穏陣啲囉

你預湊孖b 頭三個月 可能一日瞓得三至四個鐘 又或者你c6 放工返泥幫手餵bbs一次餐奶 然後湊住佢哋 同做啲家務 咁你去瞓覺 咁瞓五個鐘都有既 但如果你會餵人奶 咁就真係會少啲時間休息啦 因為大約三小時/四小時食一次奶 如果餵人奶 會食得密架嘛 通常三小時一次

其實最緊要你自己覺得自己精神體力應唔應付得到一個人湊2個b囉

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 pansylau 於 09-4-3 23:19 發表
係呀, 一定要搵人幫呀, 一個喊完又一個或且兩個一齊喊, 真係好囉命架, 好辛苦, 頭3個月無人幫根本無可能...大大下自己湊都可以...

已經唔係湊既問題,係婆媳關係...好煩....勁煩...煩爆...

大宅

比奶奶幫手湊,因為理念唔同,感情又唔同(始終唔係自己阿媽麻),所以真係會煩爆,我都好明白,哈哈﹗
比著我寧願一個人湊晒,跟住一個星期請兩日鐘點清潔,自己唔好做家務,淨係湊b,咁應該都ok既,不過頭一個月真係要搵個陪月或者自己媽咪幫下手先得,否則人都瘋,須知道湊一個b唔同湊孖b呀,我係熟手媽咪都搵陪月幫一個月,起碼等自己復原得好d先有力湊b架麻。

原帖由 arale1668 於 09-4-4 19:42 發表

已經唔係湊既問題,係婆媳關係...好煩....勁煩...煩爆...

複式洋房

我係未生o個時就已經請個印印,不過到我生時候個姐姐仲未到,所以頭兩個月我都要搵我媽幫手,如果唔係都幾頭痕呀...不過依家姐姐,佢就幫手湊一個+做家務,我依家真係輕鬆好多喇...仲有我呢個姐姐咁自已又有對twins,所以都好有經驗應付。我覺得自已幾好好彩請到個幫手...
我就覺得一定要請工人喇!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

恭喜你呀 請到個工人有經驗 又肯幫手 :)

原帖由 demariee 於 09-4-15 00:50 發表
我係未生o個時就已經請個印印,不過到我生時候個姐姐仲未到,所以頭兩個月我都要搵我媽幫手,如果唔係都幾頭痕呀...不過依家姐姐,佢就幫手湊一個+做家務,我依家真係輕鬆好多喇...仲有我呢個姐姐咁自已又有對twi ...

大宅

我就覺得自己一個湊係辛苦到巔! 唔係唔得, 不過真係無晒時間, 唔好講瞓覺食飯, 去廁所都係一個問題, 你帶距地去打針呢? 點上落車啊?

我對孖B14個月大喇, 初出世我地炒咗個賓同陪月, 我同老公2個湊到人都巔, 淨係什奶樽乍, 就半夜都要什, 初生每3個鍾食一次奶, 食完好嘅掃半個鍾風...我地叫好好彩BB初生無咩病痛, 唔係要成日出入醫院, 扭計嘅都好難想像...仲有, 初為人母已經有好大壓力, 唔夠瞓同休息個人嘅情緒會好差, 加上反應會慢, 湊B要好細心同識應變; 你壓力大, 情緒差會好易有抑鬱, 仲有同老公亦會多抝橇....

到BB大D要多活動, 帶距地去公園學行啊咁都要多對手幫吓啦...都未計煮飯仔啊同每日嘅清潔工作....BB嘅野又要成日消毒...你真係諗吓點應付咼~

洋房

搵99湊唔係問題, 若果佢既理念同你一樣的話. 但通常都唔係呢.如果一路湊一路話你咁咁咁.....真係人都癲. 寧願自己辛苦d頂晒來做, 請工人佢都照晒你意思去做啦.

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

我1人湊twins沒工人,my twins 21 months .8月份返N1可以透下氣

別墅

hi, siufaa

您的小b 出生了嗎? 我也是無用工人的twins 媽, 但首兩個月有鍾點的 (10:00 - 6:00p.m.), 其實是要先讓自己身體回復, 再可以努力湊b的, 我是沒有媽咪幫手的 (她在我幾歲已走), 而99 也老及住得遠, 有心無力, 您比我好呢, 有媽及湊女的經驗, 回想自己是上網及聽講坐學 - 開奶, 掃風, 換片, 洗奶瓶 etc...., 但抱往一個信念, 是四人一起努力的 (2b + c6), 孖b是天賜的, 極之難得, 因此要盡最大努力.

sorry, 有d 離提了, 我的湊b 生活是, 貼張a4 紙在當眼處, 記錄大小b 的吃奶及排便時間, 老公在家時, 他湊b, 我跟進家務, 其實小b們都是吃了睡, 睡了吃, 她們好少好少會一個哭, 第二個跟著哭, 在記憶中一次也無, 不過您要安排到購物時間及處備糧草, 盡量安排小b 同吃同睡, 因為睡眠時間您可以做很多事的, 一定要珍惜, 唯一問題是出外要兩人, 您知小b 有好多針要打, 出出入入, 一個人是十分危險的, 這回您一定要call mom 或老公請假, 到了星期日, 我老公的姐會來數小時, 我會出外購物及放鬆下呢.

其實沒有解決不到的問題, 那時常怕安排得不好, 會對bb 不好, 但事實是一定得, 女人有小宇宙的, 現在我的孖b 已上小一了, 小b 也k2了, 我沒用工人, 將d 錢儲下來比小朋友用及一家五口星期日外出消遣, 都不錯, 時間過得很快的, 我十分回味湊b的每一天, 因為天天也有開心事的, 您要努力努力, 好了, 得閒再講啦, bye & goodluck !

各位朋友, 想說多一點 : 有家人的幫忙是福氣, 不要太介意她們的方法是不是與您不一樣, 真的, 要珍惜呀, 您現在也是人的媽媽了, (不喜也不要插呀, 是個人感受).:-(

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都想2年之後 自己湊返孖b呀 但有啲同事講 識行識走個陣重辛苦呀 你重要2個添 唔得架

搞到我好驚 你湊bbs既日程係點樣架?可否分享一下.

原帖由 mandy_wong 於 09-4-18 22:32 發表
我1人湊twins沒工人,my twins 21 months .8月份返N1可以透下氣

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都想2年之後 自己湊返孖b呀 但有啲同事講 識行識走個陣重辛苦呀 你重要2個添 唔得架

原帖由 Twinscatma 於 09-4-20 16:45 發表
hi, siufaa

您的小b 出生了嗎? 我也是無用工人的twins 媽, 但首兩個月有鍾點的 (10:00 - 6:00p.m.), 其實是要先讓自己身體回復, 再可以努力湊b的, 我是沒有媽咪幫手的 (她在我幾歲已走), 而99 也老及住得遠, 有心 ...

子爵府

好媽媽勳章

點可以令到一個哭第二個沒有跟著哭呢?

原帖由 Twinscatma 於 09-4-20 16:45 發表
hi, siufaa

您的小b 出生了嗎? 我也是無用工人的twins 媽, 但首兩個月有鍾點的 (10:00 - 6:00p.m.), 其實是要先讓自己身體回復, 再可以努力湊b的, 我是沒有媽咪幫手的 (她在我幾歲已走), 而99 也老及住得遠, 有心 ...

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 pinkdoll 於 09-4-21 13:35 發表

hi~日程早上(7:00 am )milk 玩1陣(8:30am )twins 再sleep (9:00am)煮定野(11:00am) eat ,(12:00pm )沖涼.玩下或放dvd ,(2:30pm )茶點之後小睡.(4:00pm) eat 之後玩(7:00pm )milk (9:00pm sleep)大至上但有時不1定~到行走會辛苦些怕跌倒!u twins is boy or girl???how old?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

多謝你回覆

係孖仔 5個幾月大

家陣同工人一齊湊 想2年後唔續約 (如果佢生生性性就係二年後......囉) 然後自己湊 其實如果佢哋一歲個陣 我覺得我handle度佢哋....可能叫個工人走都未定..所以我問下啲一個人湊既媽咪經驗囉

佢哋一齊沖涼架?定分開沖? 如果一齊沖咁點沖?
如果病咁點算 二個帶晒一齊去睇醫生 唔理一個病定2二個病 咁你有冇試過一個人帶二個去睇e生?

原帖由 mandy_wong 於 09-4-21 22:20 發表
hi~日程早上(7:00 am )milk 玩1陣(8:30am )twins 再sleep (9:00am)煮定野(11:00am) eat ,(12:00pm )沖涼.玩下或放dvd ,(2:30pm )茶點之後小睡.(4:00pm) eat 之後玩(7:00pm )milk (9:00pm sleep)大至上但有時不1定~ ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你對孖仔 而加食二餐奶 其餘2餐食啲乜架 eg 粥/通粉/飯?

佢哋幾大呀 你好叻呀 一個人湊大孖b

原帖由 mandy_wong 於 09-4-21 22:20 發表
hi~日程早上(7:00 am )milk 玩1陣(8:30am )twins 再sleep (9:00am)煮定野(11:00am) eat ,(12:00pm )沖涼.玩下或放dvd ,(2:30pm )茶點之後小睡.(4:00pm) eat 之後玩(7:00pm )milk (9:00pm sleep)大至上但有時不1定~ ...

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 pinkdoll 於 09-4-22 09:28 發表
多謝你回覆

係孖仔 5個幾月大

家陣同工人一齊湊 想2年後唔續約 (如果佢生生性性就係二年後......囉) 然後自己湊 其實如果佢哋一歲個陣 我覺得我handle度佢哋....可能叫個工人走都未定..所以我問下啲一個人湊既媽 ...
分開沖.我老公返夜.my twins 是一齊病.我c6日頭同twins see dr!

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 pinkdoll 於 09-4-22 09:32 發表
你對孖仔 而加食二餐奶 其餘2餐食啲乜架 eg 粥/通粉/飯?

佢哋幾大呀 你好叻呀 一個人湊大孖b
my twins 21 months!奶2餐,2餐正餐e.g 飯.通粉.粥(日日不同)小食吃餅.包.果汁!我不叻because沒有多餘$請工人!

首頁

尾頁

跳至