0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

滿月B剛才餵奶,本應食4安奶粉,但餵餵吓BB瞓著封咀唔飲,拍唔願醒,飲得2安左右;咁佢之後瞓唔夠個幾鐘就喊醒,睇黎想飲奶,咁應該點補比佢?要補2安,定係等佢挨夠時間先一次過餵返4安奶呀?急,謝謝!

熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-7-6 15:13

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

俾佢食吖,其實你餵奶既時候,佢想訓你就同佢講嘢,敲下奶樽之類,吸引佢注意力

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 我要做媽媽 的帖子

謝謝回覆!咁照比佢2安之後,下一餐奶嘅時間會唔會亂左?定係照按返時間同4安份量比佢食就得?但感覺上2小時前先食左2安,怕佢食唔到4安。我咁諗係咪唔岩?

珍珠宮

babyfung61 發表於 18-7-1 20:17
回覆 我要做媽媽 的帖子

謝謝回覆!咁照比佢2安之後,下一餐奶嘅時間會唔會亂左?定係照按返時間同4安份量 ...

先俾住4安先囉,我覺得應該食到嘅

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 18-7-1 17:20
俾佢食吖,其實你餵奶既時候,佢想訓你就同佢講嘢,敲下奶樽之類,吸引佢注意力 ...

係,我99都係咁教我,敲下個奶瓶底,引起佢注意。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 GCHK 的帖子

照比4安之後,個飲奶schedule應該會亂左?另外想問,如果想戒夜奶,平時4、8、12食奶,但佢突然5點、6點或7點起身要食,咁個餵奶schedule係咪就要從此改變?定係就算佢5、6點喊食都唔比佢食,一定要到8點先食?

珍珠宮

babyfung61 發表於 18-7-4 11:56
回覆 GCHK 的帖子

照比4安之後,個飲奶schedule應該會亂左?另外想問,如果想戒夜奶,平時4、8、12食奶, ...

4點食完?五六點又要食?

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 GCHK 的帖子

Sorry, 我突然問點戒夜奶。

我既意思係, 假如平時佢4,8,12, 每4小時一餐咁食.

如果我12am餵左佢之後, 要幫佢戒夜奶, 所以4am唔叫醒佢食奶, 但佢突然5am或6am起身要食的話, 之後我個餵奶schedule已唔可以跟返4,8,12咁去餵啦應該? 因為無可能8點又食卦? 咁個schedule要向後延嗎?

伯爵府

RubyYu07 發表於 18-7-3 22:28
係,我99都係咁教我,敲下個奶瓶底,引起佢注意。

係呀,有時甘樣會繼續飲嘅

珍珠宮

hamsterma 發表於 18-7-5 10:28
係呀,有時甘樣會繼續飲嘅

我試過好多次啦,的確有效。

珍珠宮

babyfung61 發表於 18-7-4 22:06
回覆 GCHK 的帖子

Sorry, 我突然問點戒夜奶。

明白喇,不過我地又未試過咁樣,咁你係咪試過五六點嘅時候沖少D量?

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 GCHK 的帖子

未試呀,因為佢暫時過左滿月呢幾晚瞓到未夠4點已起身,我地未捱到4點已餵奶。睇黎短時間內都戒唔到夜奶。只係我地每晚12am果餐奶都餵多半安,希望佢可有次一晚瞓天光,但佢呢幾晚都無一次飲到呢多加的半安⋯

子爵府

回覆樓主:

咁快戒夜奶?其實唔使幫bb戒,佢會自己戒。同埋我覺得阿b先剛滿月,就要隔4個鐘先食,好似耐咗d,我女依家個半月最耐都係隔3個鐘,不過佢食人奶會快d餓。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 pigpiglamlam 的帖子

我果個係奶粉B, 4小時食一餐都可以搞到我好唔得閒, 因為餵奶掃風無左一個鐘, 有時無有效方法氹佢瞓, 或仍瞓得唔好, 已花了兩小時, 實際瞓得1個鐘或更少或無瞓過, 已到下一餐奶…我好肯定佢每日瞓瞓埋埋無10小時.

男爵府

babyfung61 發表於 18-7-1 16:48
滿月B剛才餵奶,本應食4安奶粉,但餵餵吓BB瞓著封咀唔飲,拍唔願醒,飲得2安左右;咁佢之後瞓唔夠個幾鐘就 ...

喂奶係按需喂養,唔係按時喂養啊

大宅

babyfung61 發表於 18-7-6 19:57

我果個係奶粉B, 4小時食一餐都可以搞到我好唔得閒, 因為餵奶掃風無左一個鐘, 有 ...

其實唔洗心急戒夜奶住,我bb出世2個半月前,佢食奶係唔定時,3個鐘又試過,2個鐘又試過,有次隔左個幾鐘又話要食,我仲要係餵奶粉,佢可以食得咁密,湊初生bb係好辛苦,媽媽加油吧,總之bb想食,你就餵佢食啦,唔好餓佢呀。
止於戒夜奶,你唔暫時唔洗搵方法戒,我bb個半月自己無端端戒左,但日頭食奶都係唔定時,所以暫時唔洗跟schedule

男爵府

回覆樓主

為什麼一定要跟固定時間餵奶?只要bb唔係太細碼,我覺得應該由佢瞓醒再餵奶。我囝囝3.5個月,有時候7點瞓到12點自動醒,我喂一次奶,跟著大概5,6點又醒喂一次,咁樣算唔算夜奶?白天就每隔3個鐘喂一次,而不是固定時間點喂。有時候bb上一餐未飲晒,下一餐2.5個鐘就喊想食,我都會喂畀佢。畢竟bb本人先知自己是否肚餓口渴

子爵府

babyfung61 發表於 18-7-6 19:57

我果個係奶粉B, 4小時食一餐都可以搞到我好唔得閒, 因為餵奶掃風無左一個鐘, 有 ...

食奶掃風要1個鐘?係食奶好慢定好難掃風?我女唔使10分鐘已經食完,掃風15分鐘搞掂,我唧再埋下餐奶,搞晒呢3樣野都唔使1個鐘,然後擺低佢自己訓,夜晚我唔會抱佢訓。
目前你要做ge唔係幫b戒夜奶,而係按需要餵奶,佢食得飽就自然訓得好,如果仲堅持夠鐘先餵大家都係冇得訓,你都辛苦啦

男爵府

2024年龍年勳章

多謝大家回覆。其實現時都未能可以定時定點餵, 只係隔大概3-4小時餵一次, 有時見佢喊得勁, 用手指掂吓佢咀仔見佢想食奶咀或食奶, 都會先試奶咀, 如果佢頂返個奶咀出來, 又見差不多夠3小時便會沖奶比佢食。

大宅

首先, 啱啱滿月既bb唔洗咁快同佢戒夜奶, 佢地胃仔仍然好細, 一餐食太多可能會嘔, 其次, 餵奶應該按需而餵, 唔好諗住訓練佢隔幾耐先一餐, 其實定點前後半個鐘食奶都係正常架

如果bb要成個鐘先可以食完一餐奶, 咁我會建議你睇下個飲奶咀係咪太細佢飲唔到, 或者佢唔識唔啱用, 應該半個鐘飲完會好d

同埋點解頭幾個月難定點餵係因為佢地有猛長期, 一到猛長期, 佢地對奶或對瞓既需求會大大增加, 通常一個猛長期大約會維持幾日, 幾日之後又會突然間返返正常架啦

利申: 囡囡已經脫離初生行列好耐, 而家32個月

首頁

尾頁

跳至