自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

想知係咪有效減慢小朋友近視加深?
同埋想問大概幾錢?

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

唔識,幫推

伯爵府

ilovefat 發表於 18-7-1 17:57
想知係咪有效減慢小朋友近視加深?
同埋想問大概幾錢?

呢隻?

https://www.zeiss.com.hk/vision-care/en_hk/products-services/spectacle-lenses/single-vision-lenses/single-vision-myovision.html

男爵府

1mocha 發表於 18-7-1 20:54
呢隻?

https://www.zeiss.com.hk/vision-care/en_hk/products-services/spectacle-lenses/single-vision- ...

係呀,想睇下有無人配過

侯爵府

係咪講緊最新, 理大果隻減近視鏡片?
我唔知效果, 不過我係我女配開眼鏡既鋪頭預約左, 有得配時通知我, 都幾貴, 成3500一對, 不過如果好既都值既~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

伯爵府

ilovefat 發表於 18-7-1 20:56
係呀,想睇下有無人配過

但用你講個名search, 又找到呢個。
https://www.essilor.com.hk/products/myopilux
據一個針對87位華人兒童進行的2年研究,結果顯示此鏡片可協助7-13歲患有內隱斜視或外隱斜視的兒童,減慢近視加深達62%

男爵府

1mocha 發表於 18-7-1 21:00

但用你講個名search, 又找到呢個。

呢隻

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

回覆樓主

我小朋友係理工大學配,連框眼鏡大約$3200左右

男爵府

MerryMe 發表於 18-7-1 23:13

請問小朋友戴左幾耐呀?係咪無深得咁快?

大宅

ilovefat 發表於 18-7-1 23:27
請問小朋友戴左幾耐呀?係咪無深得咁快?

剛剛帶一個月多d,暫時未知效果

大宅

回覆樓主:

無試過你提及的鏡片,但我小朋友用蔡司鏡已3-4年,第一次帶咗一年好似加深100度,但可能之前眼鏡鋪做得差,所以麻麻地。之後去另一間好好多的視光師鋪頭整過第二副,接著一年後加深50度,所以又再整第三副。到最近剛滿一年,又去check過。原本諗住教訓佢成日睇電腦電話游戲機,會令雙眼加深近視,因為今年學校不停要用電腦搜集資料做功課,好多時做到好夜,又勁用電話和玩遊戲機。點知剛剛去完check完眼,只加深25度,完全無辦法教訓到。所以蔡司鏡控制近視好像也不錯。

男爵府

cafeteen 發表於 18-7-2 00:11
無試過你提及的鏡片,但我小朋友用蔡司鏡已3-4年,第一次帶咗一年好似加深100度,但可能之前眼鏡鋪做得差, ...

謝謝你的分享!
本身我想配蔡司鏡,但我有朋友介紹呢隻依視路,話好d,應該會試下

男爵府

MerryMe 發表於 18-7-1 23:34
剛剛帶一個月多d,暫時未知效果

我都差唔多,淨鏡片$2800

伯爵府

理大配?要預約嗎?walk-in 有冇得配?

大宅

ckfamily 發表於 18-7-2 09:17
理大配?要預約嗎?walk-in 有冇得配?

係呀,理工大學視光學系,因為我小朋友一直睇緊果邊視光師,所以教授建議我小朋友試戴

我諗如果你只係配眼鏡,應該唔使預約,直接去眼鏡部配眼鏡都可以

伯爵府

MerryMe 發表於 18-7-2 11:16
係呀,理工大學視光學系,因為我小朋友一直睇緊果邊視光師,所以教授建議我小朋友試戴

我諗如果你只係配 ...

請問有冇電話可以打去問下?

大宅

ckfamily 發表於 18-7-2 21:55
請問有冇電話可以打去問下?

Tel : 2766 4400

大宅

回覆樓主:

依家喺咪大部份眼鏡店都有?

伯爵府

回覆樓主:

打左去問,最新眼鏡片唔係依路視,係Hoya ,而家仲未有得配,要排都排到8月

大宅

一定要連框配?本身有框淨配鏡片得唔得?

首頁

尾頁

跳至