懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛妹妹出世了!好感恩順利生產!今次是第二胎,第一胎在政府醫院順產催生的,好多人問我點解第二胎要浪費錢去私家生呀?第二胎生得好快家wor等等x 個問題,留番d$買野比BB or 補身好過 bla bla bla . 自己都爭扎了很久,大家睇完下文我會解釋為何最終make 呢個decision ,同埋我覺得好好好值得......

在此分享希望比各準媽媽多d了解無痛分娩,多一個選擇去減輕生產痛楚。

原來有好多媽媽不知無痛分娩是什麼,以為都是開刀,簡單d講,其實係順產既一種,同順產既分別係有由麻醉師,在第一產程(即開到四五度前),在背後脊椎骨注入少量份量的麻醉藥以減低痛楚。更詳細的資料可google在各網站找到 ,如https://www.mababy.com/knowledge-detail?id=1197

我主要分享下親身體驗給大家參考下:

由於上一胎既順產痛苦經歷,所以今胎好認真爬文找資料如何可以減少分娩時既痛苦,無痛分娩是最直接有效及安全既做法,可以減少七至八成生產的痛楚,外國己很普遍有八成產婦用無痛分娩的,加上比我遇到一個有親身體驗過無痛分娩既媽媽,分享感受,加強了我去選擇此方法的決心。

別墅

siumaibb 發表於 18-7-2 06:10
剛剛妹妹出世了!好感恩順利生產!今次是第二胎,第一胎在政府醫院順產催生的,好多人問我點解第二胎要浪費 ...

我選擇私家無痛順產分娩原因如下:
1. 雖然政府也有無痛分娩,但若想在政府生用無痛分娩(簡寫ED)不是必然的,我之前生的屯門醫院要office hr先一定會安排到,生仔好難講一定是辦公時間wor, 也有很多產婦乞求要打無痛也因很多原因助產士也安排不到。(例如麻師在做其他手術)當然也對政府麻師既技巧有保留....
2. 我跟老公的經濟條件也付擔到,問過我睇開的私家醫生找他接生及用無痛大約七至八萬,只是捨得不捨得的問題(其實都肉赤家! 只安慰自己今年不會去一個一家三口的日本旅行,不會買一個名牌手袋,慳番條數)
3. 我不想開刀。跟開刀費用差不多,但我第一胎已經可以順產,第二胎順產問題不大,不用捱一刀,可以快點復原,順產對BB 及自己都好
4. 風險問題:有人話用無痛生完腰骨會痛,check 過資料無咩醫學根據,我生第一胎咩都冇用,生完不單止腰骨,全身上下左右比人打傷晒咁!腰都歪埋,要去物理治療左二個月! 其實咩方法都有其風險,睇下你好唔好彩或自己了解自己可承受邊一种風險及適合邊種方法
5. 私家醫生在30週左右已觀察到這胎也是大碼B, 我上一胎是大碼B -3.8Kg 出世,生到我想死,一聽到這胎也是大碼B 我好驚重覆上一次既痛苦經歷
6. 最重要老公支持,老公不是大洗的人,我同佢講完成個無痛利敝,佢冇話洗咁多錢,冇話其他理由,兩個字:book la去支持我,好感激他!

綜合以上原因,我在32weeks既時候同私家醫生confirm ,34週有齊文件先去左浸會交deposit, 係幾遲先book, 不過好在而家冇雙非實有位!

別墅

siumaibb 發表於 18-7-2 06:13

我選擇私家無痛順產分娩原因如下:

好喇,而家到戲肉了,分享下整個快速生產過程有幾正!

38w5D -8:30pm果晚在媽咪家晚餐,食到尾段突然有一股水湧出來,立即去廁所再有第二股水湧出來,立即出去大叫穿水喇!成家人勁緊張老公彈起身叫工人快d執野走回家取走佬袋,我叫媽咪比條毛巾我圍著怕整污糟人地架車,之後call uber 先送工人及女兒回家老公上樓取走佬袋,下樓上車飛快去浸會。

9:15pm 到浸會登記及護士檢查開到2度半,護士安排放屎,話BB會乾淨d,就塞左一支野入肛門吱左d液體入去,之後安排我去洗手間我快速就痾左好多下

9:45pm去產房 一入到d護士再問我係咪打要無痛,我好斬釘截鐵講係!佢哋問上一胎邊度生?我話屯門醫院,佢哋明晒咁通常都係,一定係好痛苦先第二胎來私家打。助產士話而家就來半夜好可能麻師要加錢,我問加幾多,佢答加到二萬蚊(原來是萬五)我嘩了一聲之後考慮了五秒照安排,更多都花了無謂為了幾千蚊後悔。果時開到3度左右,開始feel 到宮縮,不過用呼吸法係忍受到既。

別墅

siumaibb 發表於 18-7-2 06:15

好喇,而家到戲肉了,分享下整個快速生產過程有幾正!

10:00pm 麻師到了,開始同我打麻醉藥,叫我彎起腰,好似蝦米咁,打果下不是太痛,抽血咁,打完注射麻醉劑,會有一股冷流在背脊流過,之後再測試下各部分既痛楚感覺,make sure d 藥力有效就大公告成走得,之後加減藥由助產士控制。打完無痛d陣痛宮縮真係無曬,對腳好麻痺不過又可以郁到。d護士講個麻師姓陳,手勢好好,人又超級好,我打無痛一take 過,分量剛剛好真的zero pain!

11:00pm 接生醫生到了,他立即檢查開宮頸度數,有四度了,之後e生就出左去唔知攪乜,老公入左來倍產,說是倍產,由於我冇咩陣痛,不像上次要生要死要他安撫,他一路打機一路同d助產士吹水,有個助產士不停講劇雜講明星,又開電視比我睇,大家都relax mode

11:45pm senior d 個助產士入番來睇我說已經開到8度,可以試下push , 我仲話咁快?
我試push 但唔係几用到力,助產士開始一半減藥,儀器一顯示宮縮兩位助產士就下Order 叫我push, 我就好似痾尿咁閉氣拼命痾,頭幾次有點吃力及力不從心,對腳又好似唔係自己咁又唔係好痛,不過記憶番大女時生既情況就拼命閉氣痾,助產士話我愈做愈好每一次見到頭仔出來d d, 好令人鼓舞! 就係咁我push 多幾下,助產士大喊開枱喇,醫生就衝入來著袍,同我剪左少少,

12:15am 我push 多一兩下醫生就順利係0:22分接到妹妹出世,剪磁帶,醫生仲話B.B. 好重手下, 之後e生就繼續同我善后,取胎盤,縫傷口,1點前都走人了! 助產士稱完B.B. 有成3.7kg! 同家姐差0.1kg only!

寫到呢度休息下先,好累了!

大宅

回覆樓主

恭喜你呀!
我都想浸會生想打無痛,想了解多少少
麻醉師係唔係同私家醫生講,等佢安排?
你2萬係麻醉師既費用,係咪未包支無痛針,6000蚊嗎?

謝謝!登你開心!!

別墅

chingyee0210 發表於 18-7-2 17:24
恭喜你呀!
我都想浸會生想打無痛,想了解多少少
麻醉師係唔係同私家醫生講,等佢安排?

多謝!

我最後埋單7萬三,麻師收8000千,浸會收無痛針7000左右,打無痛共計多一萬五。麻師最後無收半夜加急費,因為麻師在十二時前做完無痛成個過程。

你第幾胎?如果是第一胎要練下點樣在最後產程push B.B. , 唔係唔識用力有d 無痛會最後要吸出來。

加油!有問題隨時歡迎!

男爵府

回覆樓主

睇你嘅分享令我生第一胎時嘅回憶返返晒黎!我三年前生第一胎起仁安都係做咗無痛分娩,成個經歷同你十分相似,我都非常慶幸做咗,同好感激天下間有epidural呢個咁偉大嘅發明,打完之後又係一樣同產房姑娘一齊好relax mode起度閒話家常,攤起度等開度數,直頭令到生產過程可以用「愉快」黎形容
一路以黎成日聽其他媽媽對無痛分娩好多質疑,就係你列晒出黎果d,我都成日答到口都臭。打無痛分娩我嘅唯一「副作用」就係等緊開度數時嘔咗四次,同埋生完之後第二日都覺得胃頂,無胃口。除此之外咩事都無,無腰痛bla bla bla。同埋成日比人問係唔係到push得時會減晒藥等你一下子痛到爆炸先識得生,我都係話政府可能係咁做我唔知,但我當日私家做,臨生時只係減咗四分一藥左右,我仍然都係感覺唔到任何痛嘅狀態之下都可以成功屙到出黎,同你一樣。
雖然我之後再生兩胎都已經快到無打無痛,但諗返轉頭第一胎比我再揀我都一定會再打。

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

siumaibb 發表於 18-7-3 19:27
多謝!

我最後埋單7萬三,麻師收8000千,浸會收無痛針7000左右,打無痛共計多一萬五。麻師最後無收半夜加 ...
請問媽媽入住幾多人房?搵邊位醫生接生?有無join package?

別墅

PopeyeWong 發表於 18-7-4 09:16
請問媽媽入住幾多人房?搵邊位醫生接生?有無join package?

我入住六人病房,無join package, 接生醫生是岑德強醫生,他收三萬。他出名開刀好,傷口細,我朋友找他開刀。

但他都幾鼓勵孕婦順產的,我有問佢個b size 大要不要開刀,他答應該不用的,第一胎3.8kg 都冇問題。岑醫生好cool ,講野不多不過細心,又睇到我面色不好要我驗貧血,驗完真的有少少貧血叫我多食肉。

別墅

改造人 發表於 18-7-4 00:30
睇你嘅分享令我生第一胎時嘅回憶返返晒黎!我三年前生第一胎起仁安都係做咗無痛分娩,成個經歷同你十分相似 ...

我就是很後悔第一胎沒有用,其實第一胎應是最痛最應該用。

你第二胎冇打無痛那是否很痛,生左幾耐呢?

我覺得外國產婦醫真的幸福,想打政府e生會安排到,不用乞求...香港醫院冇咁配套,去私家又貴,不是人人afford 到,要硬食十级痛楚,好唔人道!

男爵府

siumaibb 發表於 18-7-4 13:49
我就是很後悔第一胎沒有用,其實第一胎應是最痛最應該用。

你第二胎冇打無痛那是否很痛,生左幾耐呢?

係呀我都覺得係第一胎最需要用,因為宮頸開得太慢!冤冤痛咗十幾二十個鐘頭都只係開得兩度,果個痛唔係大痛但係就足夠痛到通宵訓唔到覺,其實仲難捱。我之後第二胎痛得好快(去到醫院已經開咗七度),入去一個鐘都無已經生,第三胎係自己入去催生,都係痛咗一個幾鐘,所以最後兩次無用無痛都非常ok,諗番轉頭都真係第一次最需要!
你講得啱呀外國真係好平常,係香港好似要咁艱難先可以request到

別墅

siumaibb 發表於 18-7-2 06:10
剛剛妹妹出世了!好感恩順利生產!今次是第二胎,第一胎在政府醫院順產催生的,好多人問我點解第二胎要浪費 ...

謝謝你的分享
我八月都會係浸會順產 都係打算打無痛分勉
我想問下你 有沒有什麼物品你覺得浸會提供不夠需要自備?
係浸會生 係唔係唔需要自備bb尿片?謝謝

別墅

abbykong1234 發表於 18-7-5 02:07
謝謝你的分享
我八月都會係浸會順產 都係打算打無痛分勉
我想問下你 有沒有什麼物品你覺得浸會提供不夠需 ...

Hello,我剛6月浸會順產(不過無用無痛), 其實浸會都有晒所需物品比產婦(嗰本入院書仔都有寫)我星期二生星期四出院, 自己野無用過傻仔左
尿片佢地比埋架啦XD唔洗帶
祝順利

別墅

iamfionapang 發表於 18-7-5 10:03
Hello,我剛6月浸會順產(不過無用無痛), 其實浸會都有晒所需物品比產婦(嗰本入院書仔都有寫)我星期二生 ...

多謝你回覆我
自己衫駛唔駛帶 我就係唔想拎咁多野咁(emoji)

別墅

abbykong1234 發表於 18-7-5 12:52
多謝你回覆我

可以叫屋企人 出院先拎出院衫比你+bb的包被(佢地有bb出院衫了)
有提供冷熱水壺同一個有蓋水杯,產婦袍同外套 個個都著袍的不用自己衫
帶自己啲日用品(eg鞋手巾抹身牙刷牙膏潔面護膚)ok了

別墅

abbykong1234 發表於 18-7-5 12:52
多謝你回覆我

一d Special items 我有帶, 分享如下:

For 產婦:
1.帶出院既自己衫
2.保暖壼+ 炒好既炒米茶+ 茶包
3.袜&長訓覺褲(去餵b食人奶時間房凍)
4. 自己喜歡的零食(好彩有帶,我半夜生完咩都冇得食,得間7-eleven 我帶左核桃同能量棒, 有人會帶朱古力
5. 橡筋or 頭cool 餵奶時用
5. 其他基本野(個人用品)好多人分享過可以參考其他的走佬袋清單

For BB
1. 包皮
2.紗巾
3.思思樂濕紙巾
P.S. 浸會有包B.B. 衫,帽

別墅

iamfionapang 發表於 18-7-5 13:47
可以叫屋企人 出院先拎出院衫比你+bb的包被(佢地有bb出院衫了)
有提供冷熱水壺同一個有蓋水杯,產婦袍同 ...

謝謝

別墅

siumaibb 發表於 18-7-5 13:48
一d Special items 我有帶, 分享如下:

For 產婦:

謝謝
咁我可以帶少d野 輕便d

別墅

siumaibb 發表於 18-7-4 13:42
我入住六人病房,無join package, 接生醫生是岑德強醫生,他收三萬。他出名開刀好,傷口細,我朋友找他開 ...

我想問package係四日三夜
你無join package 幾多日出院?

別墅

abbykong1234 發表於 18-7-7 02:07
我想問package係四日三夜
你無join package 幾多日出院?

我無join package
29/6 晚上因穿水九點多入院,
2/7 出院 ,所以收到了四日三夜病房$

B.B. 30/6 凌晨後先出院,所以B.B. 係收了一晚$

首頁

尾頁

跳至