自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

捐錢前先停一停, 諗一諗;

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!uplKPHiXFB5fhSDePDdg9qB9FA--/article?mid=4708&suc=1

呢個世界真係咩人都有!!

呢位借助遺棄動物的名義呃善款的阿嬸, 其行為真係十分可恥!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

依家多左好多自稱係慈善籌款,好多地方都有,都唔知邊d先係。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

淨係每星期D賣旗,有時都吾知係乜機構。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

所以我而家唔會在街邊捐$$$

(重有D 慈善機構而家將D 捐款外發俾人, 我地捐 $100, 當中有一部份係入左D 中介人手中, 所以大家會在街上見到有D 大機構的"SALES" 好落力SELL 你)

珍珠宮

咪係囉!! 什麼街坊福利會, 請問關我乜事?
原帖由 cwlee 於 09-3-31 14:30 發表
淨係每星期D賣旗,有時都吾知係乜機構。

男爵府

.

除咗幾間大機構外, 我都好耐冇買旗啦

男爵府

某大宗教慈善機構收了善款亂花,做d自我宣傳,xx慈善之夜在台上轉贈支票,沽名釣譽。

禁止訪問

別墅

唉~世界壞人多,大家都係小心小心啦~

大宅

原帖由 chloepapa 於 09-3-31 14:40 發表
所以我而家唔會在街邊捐$$$

(重有D 慈善機構而家將D 捐款外發俾人, 我地捐 $100, 當中有一部份係入左D 中介人手中, 所以大家會在街上見到有D 大機構的"SALES" 好落力SELL 你) ...

我係街度填表每月捐比無國家醫生架..咁即係比左佣:sales" ????

仲以為係D義工幫手....

珍珠宮

陪月勳章

我而家都唔會在街邊捐$$$lu...

大宅

多謝有心人報料
以後都少d係街上捐款,益左d衰人,無謂
唉...呢個世界咩嘢人都有
大家小心d好

水晶宮

有日係荃灣行,有天x圍街坊會定婦女會咁上下都伸請到係果處賣旗呀,真奇!真奇!

子爵府

有d機構的fund raising director 或 manager 一職
薪高糧準
甚至根據籌款能力分花紅的
受助人實際收到的不會很多

子爵府

卓施社會服務團
香港慈善團體(稅務局檔案號碼91/6851)

香港天水圍婦女聯合會3月28日星期六新界區賣旗日

日期﹕3月28日
時間﹕上午8時至中午12時
地區﹕大埔區
如欲報名請電郵[email protected]
(義工將安排接收旗袋及自行於當日協助賣旗及到旗站交還旗袋)

我信係真的.
原帖由 jk923 於 09-3-31 17:04 發表
有日係荃灣行,有天x圍街坊會定婦女會咁上下都伸請到係果處賣旗呀,真奇!真奇!

子爵府

http://www.swd.gov.hk/doc/Control_of_Char/weekly/cfra-tc%2020090401.pdf

有 關 二 零 零 九 年 四 月 份 已 獲 發 公 開 籌 款 許 可 證 在 公 眾 地 方 舉 行 的 慈 善 籌 款 活 動 名 單

原帖由 d2343130 於 09-3-31 17:40 發表
卓施社會服務團

日期﹕3月28日
地區﹕大埔區
(義工將安排接收旗袋及 ...

水晶宮

原帖由 d2343130 於 09-3-31 17:40 發表
卓施社會服務團

日期﹕3月28日
地區﹕大埔區
(義工將安排接收旗袋及 ...

咁我又唔係話佢地係假,不過只係果—下覺得天水圍同荃灣有咩關係,亦覺得而家賣旗籌款有d濫。星期六就必然,連星期三都有。mouth:

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

而家响街度叫人損錢嘅所謂慈善團體多過銀行,落一次街20分鐘路程起碼遇到有三個「團體」,佢地好似返工咁定期(好密果隻)出現,有好多係呃錢嘅,有d出動呀婆、輪椅人仕嚟纒住d女人,真係好煩厭,香港人d善心就係催毁係呢d人手上。

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我住個區早排差唔多一星期到,就見到一個話係捐$$比老人家ge團體,都有成1X~20人係條街到叫人捐款,不過我就唔明點解可以個個星期都見到呢個團體,唔係要申請先得ge咩?? ....不過我都冇捐過,因為我覺得係呃人....
而家淨係星期6買支旗.....

大宅

令我最嬲的是呢位阿嬸開頭成立"愛護動物心"呢個組織時, 係以愛護動物作號召的;
但當佢收到一大筆籌款資金之後, 竟然貪財心起(佢自己都估唔到有咁多$$) 完全無將$$放喺個會上! 自己日日遊手好閒, 間中去人地個會度影下d動物有幾可憐, 放上自己blog, 就當係自己做的"善事"!!!
佢d行為, 真係令人不齒!!!

我的朋友係保護遺棄動物協會嘅義工, 佢地已經聯中一班義工, 報章& magazines 去通力圍剿呢位阿嬸, 要佢d劣行公諸於世!

我自己覺得, 佢一方面利用左大家的同情心, 一方面, 真正令到一班可憐的動物未能得到幫助, 真係好慘......

首頁

尾頁

跳至