親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

畀面勳章

Day1夜機,坐地鐵直到到人民廣場站,下車行5至8分鐘即到古象大酒店。全程差不多1小時。

快d可坐磁浮列車,只要8分鐘,但到龍陽站轉車要再坐6個站地鐵。單是一程磁浮就要50蚊(地鐵全程也只是7蚊)

另外地鉄1.3米以下免費,以上就收全票,沒有半票的。

酒店$7xx晚,說是5星,房大丶乾淨企理,但係老舊feel,有室內泳池。行兩步就到熱鬧的南京步行街。15分鐘到外灘。

Currytso    發表於 19-5-23 11:53

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

Day2早上到南京步行街老麥早餐,款式跟香港差不多,但多左油條丶粥,只是十多元,最抵係一個包跟一杯飲品,6蚊!

之後坐地鐵到上海自然博物館,$4x飛,兒童半價。撞正上海學校假期,好多學生。不過都幾多野睇,本來諗住行一兩個鈡,點知兩個鈡其實行唔完。博物館只是新開幾年,好多動物丶昆蟲標本,又有恐龍模型,親子遊推介

Lunch行兩步去到星巴克旗艦店。堪稱最大最靚。也是最貴!一個包78蚊,一個特色咖啡5丶60蚊起跳。第一次食星巴克食咁貴!4個人竟然可以食左500蚊!但店內環境靚,可見咖啡丶面包製作過程,C6喜歡咖啡所以話好正。好多中外遊客去打咭

千萬不要假日去,我星期日再經過,打蛇餅!

wcpcelia    發表於 18-7-2 16:17

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

續Day2

星巴克完坐公車去上海博物館

去之前知道佢係中國4大博物館(仲有係西安博物館丶故宮博物館,另外忘了),但也怕小朋友悶

但出乎意料之外小朋友好喜歡,因為幾多野睇。而且分門別類好清楚,例如分為錢幣館丶陶瓷館丶民族服飾館,可以揀喜歡的類別睇。不過都幾多人下,除了上海學校假期,也因為很多香港「同根同心」遊學團

黃昏後行10至15分鐘去書城。7層高全上海最大,又有文具玩具。最大好處還有是人很少,書很多!

晚上回南京路步行街吃「顧一碗」餛飩丶牛肉面,成枱都係只是150蚊

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

Day3 迪士尼樂園

出發前download app,然後早兩天上官網買飛,會即時收到確認message
當天已經6點起身丶在酒店面包當早餐,搭地鐵11號缐去到樂園站已8點多。d人都入曬場,因為當日開8點。唔洗5分鐘安檢完,去到入口show證件及確認訊息,staff會print out實體飛

可惜因該遲左入園,熱門的fast pass已派完。加上之前講過上海學校假期,人好多。就算不熱門的遊戲,都要排40分鐘。

整體覺得迪士尼環境丶清潔度不俗,不過d員工頗hea ,不熱情主動無笑容。優點是遊戲丶巡遊新鮮,煙花更靚,而且紀念品種類很多。但人真的很多,食物也不好吃。遇到好多人想借d意打尖,又見到有人因碰撞丶打尖而打交丶閙交,仲有兩個操純正普通話的金發鬼妹,攝下攝下上左前面,結果當然俾人群起謾罵!似乎連外國人在中國久了,也容易染上此等陋習,幾得人驚!由於人真係十分多! 真係去一次就夠皮

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

I 大蚊豬   

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

Day4
由於尋晚去完迪士尼,12點幾1點先訓,所以今朝瞓得晏d,起身就坐公車去左豫園,去到求其食左水餃雲吞面做brunch

之後入左旁邊的城隍廟,每人30蚊入場,細路免費。個人認為其實無乜特別。反而之後去豫園,古色古香可以拍照丶又有得行街食野,感覺唔錯。提下大家買野要講價!

行完豫園,走了15分鐘左右去金陵渡輪碼頭,花了2蚊位坐「金東線」,橫渡黃浦江,到了東昌渡口。其實黃浦江好多款觀光船,但所費不菲,上網查過「金東線」係當地人過江的交通工具,又有冷氣,或上上層甲板又得,而且經濟實惠。船程5分鐘。(當然觀光船靓d船程會耐d,有d有埋餐飲)

到了東昌渡口,再坐公車去東方明珠塔。不過我地無上去,因為220一位實在太貴,俾我情願俾3xx連旋轉餐廳lunch buffet會抵d,不過不能上塔頂。塔下廣場有間熊本熊cafe,真係熊本熊授權的,入去食雪糕坐下又買左d紀念品。

明珠塔隔離有上海海洋館,160蚊位,裏面有長達155米的海洋隧道,不過我地無去。有小朋友丶天氣又熱的話可以考慮一下

我們轉而坐地鐵(陸家嘴站)去田子坊(打浦橋站),本來無乜期望,但去到覺得超好行,d弄巷好得意,好多小店,酒吧,亦是我們買得最多野的地方。推介一間叫「三生川辣椒鋪」的店,多款不同辣醬,69蚊樽,有得試食,用來拌麵最正。去到見有香港買好多。

行到咁上下過對面商場南小館dinner,南小館香港也有,但價錢上海平少少。4個人食左2、3百蚊

食完飯坐公車去外灘睇夜景。遊客多到⋯不過真係好靚。一家人幫襯左檔影相,8吋丶12吋相連相框,40-50蚊,我覺得幾抵。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

day 5蘇州

今早瞓晏在,起身已九點半,拿拿聲早餐都唔食,坐兩個地鉄站去上海火車站買飛去蘇州。以為班班車経蘇州會好易買飛,點知錯了!車是很多,但人更多!11點去到,最早只可買到1240的飛,仲要企位。好彩去蘇州只要25分鐘喳!

去到蘇州已經1點幾,第一站諗住去拙政園,于是決定沿途搵野食。幸好沿途都有幾間大間的蘇幫菜,求其揀左間醫肚,又抵幾好味

拙政園入場70蚊,唔知係咪因為多人,覺得比想像中更一般,又唔算靚,行左一兩個鈡就走了

本來plan去埋蘇州博物館丶獅子林(兩度都在拙政園隔離),但前者多人到人流管制,在門口打蛇餅;後者又係園林,怕小朋友悶,所以決定轉戰到蘇州誠品丶金鳮湖旁摩天輪

搭左成半個小時公車,去到離遠見摩天輪好似唔郁,問左pair剛剛從摩天輪嗰邊出來的情侶,果然無開!有點失望

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

好在誠品響摩天輪附近,否則就嘥氣了。蘇州誠品三四層高的,好多商店,人不太多,好好行,可惜時間唔夠,匆匆買了幾本書就要走,趕住搭返地鉄出蘇州火車站,搭8點半高鉄返上海。

伯爵府

回覆樓主:

行程豐富, 圖文並茂
最吸引我係星巴克, 我係㗎啡控

水晶宮

畀面勳章

worrymama 發表於 18-7-2 20:20
行程豐富, 圖文並茂
最吸引我係星巴克, 我係㗎啡控

多謝捧場,仲有一日day6,得閒update埋

水晶宮

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

day 6

今日是旅程最後一天,早上起床c6同小朋友去左泳池游水,我就執野準備12點前checkout

寄存行李後又走到南京路步行街,有百年歷史的「沈大成」找食。之前有晚試過它的糕點:桂花紅豆糕丶糯米糍丶紅棗銀耳羹,味道不過不失。今次堂食點了牛肉面丶羊肉面丶小籠包,又幾好食喎。不過環境衞生就一般。

其實今日無行程的,諗住周圍貢吓咁,吃飽後就決定坐公車到「多倫路文化名人街」,多位名人如魯迅丶茅盾等都響嗰條街住過,而家d屋係普通百姓屋企。街道兩旁係古書,古玩店,行下睇下都幾有趣。不過呢,小朋友就有d悶了

下一站又係臨時決定嘅:靜安寺。我地想睇下風景所以也是坐公車,不過地鉄也極方便,一出就是靜安寺了。話說寺廟有一千七百多年历史,老實說我覺得一般般,尤其係收成50蚊一個人。但出乎意料小朋友竟然好開心,因為寺廟中央有個幾層樓高的香爐,見d中外遊客把銀仔拋入香爐中,其實我唔知d人係玩定真係祈福,總之大家就爭相拋呀拋咁

6日旅程至此圓滿結束!

今次坐cx,來回都delay,不過浦東機場空管成日delay都正常。另外浦東機場都好多食肆,又有書店丶muji丶手信鋪咁,都唔怕無得消磨時間

上海係大6中高消費的城市,除了搭車,基本上衣食住都唔平,眼見d人衣著十分光鮮,我去過中國好多城市,上海㑭我感覺係最有$,名店仲多過香港。比北京尤甚。

另外,上海用支付寶多過微信,所以黎之前都特別裝個國內支付寶,然後叫大6同事幫手入$落ac,真係非常非常方便!不過wechat都要裝,因為好多食店都用wechat點菜㗎

如果大家黎緊去上海,不妨參考下我個行程啦

侯爵府

回覆樓主:

我6月去完, 都有去starbucks, 超正!!
我飲左好好飲的咖啡, 食左件好好味的蛋糕, 最尾一日想再去, 因為係星期六, 已經打蛇餅, 放棄! 遲下要再去食過

水晶宮

畀面勳章

jolps 發表於 18-7-4 08:00
我6月去完, 都有去starbucks, 超正!!
我飲左好好飲的咖啡, 食左件好好味 ...

我都估唔到星期六日會多人成咁!好彩平日去左
佢d包都好好食但其實我冇飲開咖啡,所以唔係好知d邊款打邊款,但我c6叫嗰杯就話好好飲

子爵府

It's hard to find a good seat even you are there.

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 18-7-4 09:21
我都估唔到星期六日會多人成咁!好彩平日去左
佢d包都好好食但其實我冇飲開咖啡,所以唔係好知d邊 ...

咁你地有冇玩 VR 呀? 我唔係好識搞, 最後冇玩, 下次去之前搞清楚再試下

水晶宮

畀面勳章

paramount1980 發表於 18-7-4 14:14
It's hard to find a good seat even you are there.

係呀,都等位等左陣,但其實入面好大吓,可想而知好多人

水晶宮

畀面勳章

jolps 發表於 18-7-4 17:15
咁你地有冇玩 VR 呀? 我唔係好識搞, 最後冇玩, 下次去之前搞清楚再試下
...

我地都無玩

子爵府

lovelybaby2015 發表於 18-7-4 17:47
係呀,都等位等左陣,但其實入面好大吓,可想而知好多人
I've been there once, prices were higher than other shops. But I won't go again, too crowded.

大宅

lovelybaby2015 發表於 18-7-2 13:02
Day3 迪士尼樂園

出發前download app,然後早兩天上官網買飛,會即時收到確認message

請問幾點去到迪士尼?真系好多人?

首頁
12345...6

尾頁

跳至