嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

B女就黎10個月大。
而家早飲5安奶,3餐粥,晚唔飲奶就訓,最多只飲2安。
細碼Bb....而家先6.4Kg, 8月又要返健康院見醫生磅重。
點算好。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

其實固體夠飽,奶量自然減少,晚餐夠咪飲唔落奶。
我3個仔女9我個月就無飲睡前奶,試過夾硬飲飽到嘔,唔飲睡前奶都有好處,胃可以多d時間休息,同無咁易蛀牙
如果擔心體重下午可以補返奶比佢

複式洋房

Yanlau886 發表於 18-7-11 01:04
對食物有冇好大興趣?

佢有興趣架

複式洋房

AGa1111 發表於 18-7-11 09:21
我3個仔女9我個月就無飲睡前奶,試過夾硬飲飽到嘔,唔飲 ...

明白

複式洋房

AGa1111 發表於 18-7-11 09:21
我3個仔女9我個月就無飲睡前奶,試過夾硬飲飽到嘔,唔飲 ...

請問當時食緊幾餐粥?

珍珠宮

akai1012 發表於 18-7-16 18:16
請問當時食緊幾餐粥?

2奶2固,果陣佢地食1-1.5碗12oz 粥

複式洋房

AGa1111 發表於 18-7-16 20:21
2奶2固,果陣佢地食1-1.5碗12oz 粥

隻碗有安蚊數架?

複式洋房

tracybaby511 發表於 18-7-2 17:27
B女就黎10個月大。
而家早飲5安奶,3餐粥,晚唔飲奶就訓,最多只飲2安。
細碼Bb....而家先6.4Kg, 8月又要返 ...

thank you for sharing

洋房

我个个吾太食粥反而。。九个半月都係食一餐咋

複式洋房

Bobotang0107 發表於 18-7-22 23:18
我个个吾太食粥反而。。九个半月都係食一餐咋

哩2晚B女又食返奶,唔知係唔係早排出牙,所以唔想飲奶。

唔食粥咁比番薯等哩D食唔食??

水晶宮

回覆樓主:

我bb而家10.5月3奶3固。
我諗你可以試其他野食。6點幾kg好似真係有d輕。我孖寶未食過粥。一個10kg 一個11kg
訓醒飲奶
早餐- pancake, peanut butter sandwich, muffin, fruits +yogurt, cheese, fruits +weetbix, 炒蛋
午餐- 魚蛋卷,魚/肉/ tofu蒸蛋, (mix 爛飯,potatoes, sweet potato, pasta)加菜finger food
下午餐飲奶
晚餐- 蕃茄意粉,菜爛飯。
訓前飲奶

大宅

puppydingo 發表於 18-8-5 14:44
我bb而家10.5月3奶3固。
我諗你可以試其他野食。6點幾kg好似真係有d輕。我孖寶未食過粥。一個10kg 一個11kg ...

請問蕃茄意粉,爛飯點整吖?未出牙可以食嗎?
回覆 tracybaby511 的帖子

Hello tracybaby511, bb食到3餐固體好好吖! 每個bb既胃口都唔同, 最重要係按番bb既需要去餵, 如果bb食到大半碗 (粥連餸)就代到一餐奶架啦, 如果媽媽覺得佢飲唔夠奶, 亦可以係飲食上比多d高鈣既食物, 例如: 芝士、乳酪、硬豆腐、綠葉蔬菜等等補充番奶所提供既營養, 至於體重/身高方面, 只要bb係跟番自己既生長線就ok啦, 番左健康院之後醫生/姑娘有冇講咩呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至