家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一次用電爐,之前一直用煤氣,所以吾係咁清楚。
請問我預熱左半個鐘,到沖涼時,係咪要熄返個大制先安全呢?
Thanks

侯爵府

wannahappyday 發表於 18-7-2 18:12
請問我預熱左半個鐘,到沖涼時,係咪要熄返個大制先安全 ...

原則上不用,但最好睇番說明書,每個爐的廠方都有不同建議。
Screenshot_2018-07-02-21-56-52-087_com.google.android.apps.docs.JPEG

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用時熄爐, 即係一直將冷水混合爐內的熱水, 越用得多熱水溫度會下降得越快; 而且如果唔開住爐, 第一個人沖完涼, 第二個又會等多左時間.

唔知樓主個爐幾大, 但以我之前用儲水式熱水爐經驗, 個爐有40升容量, 預熱到幾乎最高水溫(好似80C)之後熄爐夏天都還可以, 冬天真係凍時開住到後段都未必夠熱; 當然亦要視乎要用幾熱既水沖涼同沖幾耐.

男爵府

clpapa 發表於 18-7-2 23:40
用時熄爐, 即係一直將冷水混合爐內的熱水, 越用得多熱水溫度會下降得越快; 而且如果唔開住爐, 第一個人沖完 ...

唉,有D後悔唔換煤氣爐,因我冬天冲好熱既水,over40度

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

冇辦法,我煤氣轉電爐之後,冲涼已經快左,真正既冲涼,其實慳返水同電,因為唔再似以前煤氣時代長嘆熱水,冇咁浪費

子爵府

wannahappyday 發表於 18-7-2 18:12
請問我預熱左半個鐘,到沖涼時,係咪要熄返個大制先安全 ...

新電例要求2.25米以下安裝必須使用漏電斷路器保護,會多一重保障。

首頁

尾頁

跳至