自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

子爵府

Nicole-hui88 發表於 18-7-3 23:52
咁唔尊重人,我係妳下年詐病唔出席

一年見一次都忍到嘅,始終係老公嘅親戚,不過下年唔會咁豬

伯爵府

rean_chau 發表於 18-7-3 23:15
認同樓主,婚前係自己個仔,婚後就係人哋嘅老公,唔想個仔夾係中間惟有自己都要識做。保持自己實力就係來自 ...

羨慕中... 我99 有財力,幾間屋收租但仍然要首刮新抱錢財,唔比個仔出錢,硬要新抱比錢。

伯爵府

jasmine0527 發表於 18-7-3 23:33
唯有做個隨和人,少批評,始終伸手不打笑面人,客氣啲,大家都好做掛...
亦希望阿仔揀個善良隨和的...
...

始終要睇對手係咩人

禁止訪問

珍珠宮

kayen 發表於 18-7-3 13:55
梗係反面啦
e.g1: 99唔凑B
e.g2: 有頭家仲要比家用99

第一個point我唔認同。。99唔湊B唔係罪

個BB係新抱嘅,個新抱唔湊要99湊,99唔湊就唔啱?呢個講唔通喎。

e.g. 2&3 就難講d

珍珠宮

月見草 發表於 18-7-4 01:16
就因為好多人心中個setting 已經擺咗99係引起事端的人,而個新抱永遠受委屈嗰個!
其實呢一點先至係婆媳糾 ...

成日覺得若果
99唔好當新抱係自己人
新抱亦唔好當99係自己人
大家就會客氣d, 唔會當對你好係理所當然。纷爭會少d

公爵府

回覆樓主:

分開住好d

侯爵府

LokYauYau 發表於 18-7-4 01:24

第一個point我唔認同。。99唔湊B唔係罪

當然唔係個個係咁諗,但總有人係咁~ 尤其b6.
我家中已有件極品係咁

用戶要求終止服務

回覆樓主:

有些99,自認為憑佢三十多年前護士經驗+十幾年補習經驗,爭住湊b,咩都要話事,新抱做任何事、買任何嘢都是廢的,小朋友讀小學,佢仲成日攞八十年代啲經驗出嚟講,話邊間小中學點點點,她不知道間學校同世界都變曬,校長都退休轉咗幾個啦!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔同住都可以反面,何況同住,有時99衰唔晒,新抱亦唔一定好人。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

MariaTsui 發表於 18-7-3 14:10

睇唔起 full time mum 的女人多的是!

伯爵府

回覆樓主:

我覺得奶奶唔好成日期望新抱要為她做呢樣、做果樣,沒有甚麼是理所當然的。半年多前我奶奶要入院做換膝蓋手術,住了院幾日,出院後回家又要就住就住行,果段時間我間唔中煮些餸拎過去俾佢兩老食。

上星期奶奶唔舒服入院,醫生發現她有肺積水需留院,星期六我去探佢時,佢係醫院食緊午飯,見我兩手空空,面露不快,我當時心諗:「你無野呀?」跟住又講:「呀邊個呀邊個好懶」

其實我地之前同住過,關係亦好差,但看在老公的情份上,她換膝蓋手術期間我亦盡力說服自己去照顧佢,車出車入帶佢覆診,但我覺得絕對不是我的責任,我做只不過因為佢係老公的媽媽,不要覺得我是新抱,理所當然要照顧佢。回想起以前她怎樣對我,真是百般滋味在心頭。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

Ytfc 發表於 18-7-3 15:50
如果同99住一定唔嫁

同樣地將來個仔要我同新抱住我會叫佢唔好娶住,我又唔識煮飯又唔打算湊孫,同我住咪玩 ...

講真個男既冇能力大可以唔嫁,但個仔冇能力我唔會唔要佢

唔想同99同住咪搵個有能力搬既,問心我仔5歲我都唔想同新抱住,依架努力搵錢買多層,第時聽話咪比佢地搬入去,唔聽話就過主我用來收租好過

其實做新抱又好做99又好,最緊要大家比面大家
好似之前薛家燕娶新抱,新人做紙牌公仔都冇人講,個個讚薛家燕 ,因為99識做打左4十萬金氣比新抱,新抱又比面做足全場紙板人

大宅

kayen 發表於 18-7-4 06:37
當然唔係個個係咁諗,但總有人係咁~ 尤其b6.
我家中已有件極品係咁
...

係呀!b6女人唔知點解99唔湊b就係罪,我識一個b6成日數臭99,話大陸個個99都爭住湊喎!

男爵府

MariaTsui 發表於 18-7-3 14:10

當26歲生,仔長大24歲,媽媽才50歲。沒道理養個仔就可以50歲休息,又不是自己財務自由。我覺得女人要靠自己,不論仔和老公,都不能依靠太多。因為生個仔,養個仔就從此一生不工作,除非天生好命,否則很可憐

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

vanessamom 發表於 18-7-4 07:34
我覺得奶奶唔好成日期望新抱要為她做呢樣、做果樣,沒有甚麼是理所當然的。半年多前我奶奶要入院做換膝蓋手 ...

想人對佢好首先要識得對人好

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

rose-mag 發表於 18-7-4 07:08
唔同住都可以反面,何況同住,有時99衰唔晒,新抱亦唔一定好人。

依家做人新抱就當然想老公幫自己,將來做人99就希望個仔係企自己依邊

伯爵府

Nicole-hui88 發表於 18-7-4 08:14
想人對佢好首先要識得對人好

就是奶奶永遠覺得辛苦養大個仔,新抱「理所當然」要服侍及照顧她

子爵府

2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-7-4 07:08

認同

大宅

回覆樓主:

係,我會講明結婚後吾可以同住,我亦都吾會幫手湊孫,除非有咩特別事,湊1日半日就無所謂,我情願吾同住關係普通,都吾想因為同住而反曬面

首頁
34567...10

尾頁

跳至