夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同 C6 一齊咗 8 年,同佢距離愈來愈遠,尤其是工作/將來嘅睇法。
我家境好過佢,人生上半場都冇咩挫折,大學畢業後入大公司做薯仔,亦做一 d 高薪低能嘅工, 直到一年前屎弗痕覺得太舒服就離開咗,去咗間細公司。
C6 相反地,又比人炒過魷魚,又比人當波咁錫,間接地練到一身職場好武功。
我同佢人工一樣,但我日日就呻辛苦,想返入公司做薯仔 (亦貪大公司人工高福利好), 但 C6 就覺得我冇大志,做人唔踏實,成日想搏僥倖。佢想我捱多幾年,做個又打得又睇得嘅人。
我亦因為咁同佢嗌過交,我覺得人人理想唔同,你理得我想掃地掃出個未來,但佢就覺得我好逸惡勞,覺得我唔務實。

男爵府

回覆樓主:

呢半年嗌過好幾次交,而佢亦愈來愈唔想理我。人各有志,能力亦有高低,點解佢偏偏將佢自己嘅價值觀擺喺我身上。 同佢反映呢個問題,換嚟嘅就係話我天真幼稚,想入返大公司係妄想,因為佢想我捱下,繼續做呢份日日OT 嘅工.....
我對住佢真係好累,佢完全唔係C6 嘅角色,某程度似係我父母。我做嘢已經做到好頹,但返到屋企仲要比佢話。想放個假休息下,就比佢話我逃避。。。。 我對住佢真係好累好累。。

子爵府

回覆樓主:

係咪你呻得太多,佢覺得好煩。久而久之覺得你冇大志?
而家呢個局面好似父train 緊個囡咁。人各有志,兩公婆為呢樣嘢嘈好似好無謂。如果我係男人養得起老婆,我會婚後任佢做鐘意嘅嘢。

男爵府

回覆 sts8000 的帖子

係咪錯配
你的故事似係我同我c6掉轉,我諗亦係好多婚前婚後夫妻寫照
在職媽為小朋友為家死拚一手兼顧,豬隊友c6懶懶閒得過且過

tansyneko    發表於 18-7-4 13:37

子爵府

回覆樓主

幾歲先?打拼係仲年輕時先會做,人到中年就當然有另一種追求啦。我同老公都目標一致追求hea但唔影響生活質素既工作

瑪瑙宮

你咪試下轉番大公司,做番啱你理想性格ge野。老婆鈡z点咪点囉,又5等錢开飯。

我家姐鈡2做老板,我鈡2安定5頻蹼,就自己黎選擇, 掉轉佢做我尼份死得, 我做佢果份重死快 d .

男爵府

skac 發表於 18-7-4 01:09
係咪你呻得太多,佢覺得好煩。久而久之覺得你冇大志?
而家呢個局面好似父train 緊個囡咁。人各有志,兩公 ...

我哋兩個都唔係專業人士,人工升極有限,佢一人之力養唔到我。 更何況佢唔會比我唔做嘢,佢都嫌佢阿媽做家庭主婦做到個人蠢晒,冇競爭力。。。所以佢唔會贊同我唔做嘢

翡翠宮

回覆樓主:

咁你咪吾好呻囉
又要呻又吾做D野去改善齋呻
確係堅煩厭

子爵府

回覆樓主:

係你問題喎
又要呻又要做
咁好煩
你咪在呢份工搵吓有咩正面嘢
自己樂觀啲積極啲
人都開心啲
一人一份工
點解你要另一半受埋你份工啲怨氣先?

公爵府

好媽媽勳章

sts8000 發表於 18-7-3 23:27
同 C6 一齊咗 8 年,同佢距離愈來愈遠,尤其是工作/將來嘅睇法。
我家境好過佢,人生上半場都冇咩挫折,大 ...

點解你想轉工好像唔係自己決定。要老公決定?
如我想轉工,我只會講佢知點解想轉。再而自己搵工
你日呻夜呻。會呻到自己都情況低落

男爵府

phoebepanpan 發表於 18-7-4 19:30
點解你想轉工好像唔係自己決定。要老公決定?
如我想轉工,我只會講佢知點解想轉。再而自己搵工
你日呻夜 ...

我當然想決定自己嘅工作路,但係我有offer 都會同佢講,我唔想因為自己工作上嘅決定影響家庭。只係我唔明點解佢想我做女強人,我份工悠閒 d 佢就唔like。累嘅係佢唔接受男人同女人有唔同諗法,點解釋都好,佢只會覺得係我哋想偷懶嘅理由。。。 (簡單講佢個角式似係老闆,唔容許員工有停落嚟嘅一刻)

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

咁你咪唔好同佢傾,自己揀自己喜歡嘅工作。

男爵府

回覆樓主

假如你自己份糧夠用唔洗財政上洗老公嘅,我會覺得,衰d講句係你老公無本事,仲要對你嘅工作嫌三嫌四。
既然道不同不相為謀,你都無謂同你老公講咁多工作嘅野,同一小職位喺唔同嘅大公司嘅工作量都可以唔同,你咪搵過份你想做嘅工,吹到自己喺工作時間好忙咪算囉。

子爵府

成日呻的確係煩

大宅

回覆樓主

後生唔博,生完仔要你博,佢既思維好奇特。我同c6反而調轉,我比較aggressive, 所以大家做同一行,我比佢早升 Manager。 佢反而係好好先生,求平穩果種,其實睇background, 佢發展會好過我,我都想佢 aggressive d, 但係只可以慢慢改變佢。
你不如認真堅定咁同佢傾2個未來發展,要佢明白你睇法,一個家2個都咁忙,邊個湊仔呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

我c6對自己工作有要求,但從無對我工作有咩comments!有d人係進取唔到(如我),未必係無能力,但就係無動力!呢樣野無得迫,要互相尊重。

大宅

我同你好似,我都一樣想去返大公司做薯仔,相反我男朋友好搏....
雖然佢無話我唔務實,但無形中擺好多經濟壓力係我身上....話明婚後要一人一半供樓,但我一直做薯仔GE話就好難滿足到佢要求...
我成日暗中唔開心但唔敢講出黎,驚佢話我港女果D, 但我性格真係唔aggressive, 我只想hea下又一日咁,要我幫補開支無問題,但佢一人一半供樓,日常開支又要出D, 唔知點好

瑪瑙宮

KILW 發表於 18-7-4 22:43
假如你自己份糧夠用唔洗財政上洗老公嘅,我會覺得,衰d講句係你老公無本事,仲要對你嘅工作嫌三嫌四。
既然 ...

啱呀, 佢一早應該搵个進取的女朋友, 唔係去改變人地. 改變唔到又响度忟.

伯爵府

回覆樓主:

你大學畢業 又有咁多年大公司經驗 點會入唔返大公司?

大宅

回覆樓主

唔洗傾
搵大公司工
佢話你妄想
你咪叻俾佢睇

首頁

尾頁

跳至