婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

阿b發燒,我主張日頭盡量唔開冷氣,俾阿b流下汗,夜晚就開廳果部同開細啲

99就成日話阿b發燒要開冷氣降溫,唔好俾b流汗,話有啲bb高燒甚至要用冰枕,醫生都話要冚少啲被着少啲衫

因為咁樣開左兩日24小時冷氣,個b好少可以出汗,時燒時唔燒,直到琴晚...

C6又發燒(應該係佢傳俾阿b),所以我同阿b瞓奶奶張床,99寧願瞓沙發(之前99話可以幫我睇,但反口),點知99瞓沙發又瞓唔著,琴晚我睇到阿b由39度降低到37.8度,因為我keep住俾阿b飲水同冚被流汗,99見低番,零晨四點半左右就話姖睇叫我去瞓,點知個b朝早七點體溫上升到40度,被又同我揭開左,剩番一件包被仔,冷氣又開大左,之後即刻抱阿b去睇急症

去急症途中我全程包住阿b,冇冷氣嘅位阿b終於出到汗,體溫即時減到38.2度,睇完醫生番到屋企我就堅持唔開冷氣,俾阿b流汗,同幫姖沖溫水涼又keep住抹汗,之後體溫就去番37.5左右叫做正常番,亦冇再時高時正常。

但我去完醫院返到屋企就超躁,堅持要唔開冷氣俾阿b流汗,叫99開房冷氣,可能我語氣都重左啲,於是就同99起衝突

一直以來我地都相安無事,99都係一個好99,脾氣都幾好,但生左b之後,一來自己夜晚湊b冇得瞓又躁,產後情緒唔穩定,一有少少唔岩心水特別係阿b嘅嘢,我就好容易著火,今次激到99話要搬走,我都覺得自己有啲唔岩,但有時為左個b,個人就好緊張諗埋一邊同情緒化,又會好主觀咁認為自己果套先岩,真係唔知點算

唔通同99真係相見易同住難?一齊凑b更難?!

伯爵府

回覆樓主

你bb幾大?
其實你99無錯
Bb發燒係要散熱唔係焗汗

洋房

回覆樓主

我同你一樣!個陣啊b發燒佢用古老個套!又緊張過我!去到醫院要量體溫做驗查!正正常常係出面坐住等我地咪得囉!又要跟住我去姑娘房又要爭住抱!煩到同佢反面!反左娘家半個月之後同老公搬左出去 !未生之前同99感情好好!生完每分每秒唔想見到佢!成日搶住湊我仔!我成日話你得閒打麻雀去旅行!死都要日日(emoji)住我點湊仔!搞到好似得佢一個識凑!討厭死。

別墅

EasYGo1818 發表於 18-7-4 00:33
阿b發燒,我主張日頭盡量唔開冷氣,俾阿b流下汗,夜晚就開廳果部同開細啲

99就成日話阿b發燒要開冷氣降溫 ...

老好實,你99似乎有common sense 過你,發燒係要散熱,呢焗汗真係古方,焗住好危險。焗汗之所以退到燒因為汗幫手散熱,但散唔出就到試,不宜亂來。
第二,發燒係好事,係身體對抗病菌的警號,唔好太緊張,但仍要留意住,如果太高燒就要食退燒藥,唔好焗汗。亦都要睇醫生
小朋友發燒初期係可能無病徵,過一段時間病徵出就要對症下藥或自然好。
你真係要惡補下d常識。

子爵府

yllau 發表於 18-7-4 03:03
老好實,你99似乎有common sense 過你,發燒係要散熱,呢焗汗真係古方,焗住好危險。焗汗之所以退到燒因為 ...

同意
醫生都係講發燒係要散熱
焗汗係危險 散唔到熱 容乜易燒壞腦
雖然醫生同我講要幾日先會壞 不過壞咗就成世 你估電腦 restart 或者換 parts 再開機冇事咩

樓主應該同醫生溝通多D
因為今時今日 大多數 D JMs 都係鏟爆個 99s 焗汗 閙佢哋低B

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一齊住係麻煩,但係你都要睇下啲書,睇下點樣照顧小朋友
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

回覆樓主

就算99點反口都好,清晨四時都會關心吓你同阿B呀。明白你揍b辛苦,bb生病更加燥。但都不要嬲左旁邊果個。揍仔方法有很多,無一定岩錯,多些善意溝通,大家都會清楚,開心一些。

希望你一家早些痊癒!

大宅

回覆樓主:

我覺得樓主今次真係鬧錯99,bb發燒要散熱,其他jm都已經指出,而樓主亦知道自己脾氣可能受唔夠訓/荷爾蒙影響,搵個機會同99道歉吧

大宅

回覆樓主

發燒時高時低好正常,可能食左藥暫時退左,但絕對不是因為你焗汗退左燒。呢d古老方法是大部分老人家會用,醫生護士會鬧爆。

大宅

回覆樓主:

如果你知道自己有情緒,及早處理啦~
仲有,bb有唔舒服就帶佢睇醫生,按時食藥。
你呢種焗汗退熱方法係呢個時代應該唔再有人做(除左老人家),我唔知你有冇同醫生提過,醫生有冇話你知有幾危險...

子爵府

taiwoon 發表於 18-7-4 01:17
你bb幾大?
其實你99無錯

佢99就係唔俾呀B出汗呀

男爵府

馬爾太 發表於 18-7-4 09:19
佢99就係唔俾呀B出汗呀
我諗樓主搞錯咗, 係要散熱而唔係要焗出汗, 咁樣好易燒壞腦! 而且個奶奶讓張床比樓主同阿b, 自己訓沙發, 真係好好! 我係樓主一定會同奶奶道歉! 成件事根本就係樓主 non common sense

大宅

回覆樓主

健康院有本小冊子叫共享育兒樂,你不如睇下點教人處理BB發燒個幾頁啦

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

你常識唔合格?小朋友發燒係要著少d散熱唔係焗汗

大宅

birdisfreedom 發表於 18-7-4 12:42

開左冷氣出唔到熱,汗流唔到出來

我冇話要焗,而係唔開冷氣(開窗通風)俾姖流汗

夜晚開左26-27度等大家都舒服啲

果晚99調到23度(大冷氣機)我自己用大綿被都覺得凍

現代人去到邊都開冷氣,唔俾人出汗

發燒感冒即刻食藥蓋住啲病徵,但身體抵抗力並冇打敗病毒細菌,一路積住,積到有一日爆發

水晶宮

birdisfreedom 發表於 18-7-4 12:42

大宅

taiwoon 發表於 18-7-4 01:17
你bb幾大?
其實你99無錯

8個半月

開24小時冷氣,汗流唔到出來,谷住啲熱喺身上

原本身體發燒會覺得占寒占凍,我地自己發燒都唔想人開冷氣,上次99C6發燒都叫我地熄冷氣,而今次到一個晤識出聲啲b就開大冷氣?

我一直冇話要焗,而係唔開冷氣(開窗通風)自然俾俾姖流汗

夜晚開左26-27度等大家都舒服啲

果晚99調到23度(大冷氣機)我自己用大綿被都覺得凍

現代人去到邊都開冷氣,唔俾人出汗

發燒感冒即刻食藥蓋住啲病徵,但身體抵抗力並冇打敗病毒細菌,一路積住,積到有一日爆發

子爵府

EasYGo1818 發表於 18-7-4 13:17
開左冷氣出唔到熱,汗流唔到出來

我冇話要焗,而係唔開冷氣(開窗通風)俾姖流汗

你唔係主張唔食藥呀?
大人就話可以撐下
BB唔食藥燒壞腦真係後悔莫及

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

你仲古老過你99

大宅